Noodverlichtingsarmaturen

Eisen noodverlichting

De wet- en regelgeving voor noodverlichting komt uit verschillende bronnen. Dit zijn het bouwbesluit, de Arbowet en verschillende normen. Zowel nationale NEN-normen, Europese NEN-EN normen als wereldwijde ISO normen

Led noodverlichtingsarmaturen

Famostar gaat voor duurzaam: ons hele assortiment is alleen nog maar beschikbaar in noodverlichting led. Of je nu kiest voor de Go!-serie, de CELO-serie of gaat voor een HiVision, alles beschikt over led-lampen. Led-lampen verbruiken veel minder energie dan de oude tl-lampen die vroeger gebruikt werden in noodverlichting. Dit betekent dat je meteen bespaart op jouw energiekosten en op het onderhoud van de noodverlichtingsinstallatie. Led-noodverlichtingsarmaturen kunnen onder andere dienen voor een veilige vluchtroute / vluchtweg.

Renovatie naar led noodverlichtingsarmaturen

Voor renovatieprojecten bieden wij dé oplossing: de universele renovatieset. Bij verwijderen van oude tl armaturen kan er een groot gat in het inbouwplafond achterblijven. Nieuwe plafondplaten zijn vaak niet meer beschikbaar en de nieuwe led armaturen zijn veel kleiner. Hiervoor heeft Famostar de oplossing gevonden. Met een speciale renovatieset kan het gat worden afgedekt, en de nieuwe led armatuur kan eenvoudig op deze renovatieset bevestigd worden. Bekijk ons productassortiment voor meer informatie.

Meer over led-noodvelichting

Wil je meer informatie over led-noodverlichting?

Noodverlichtingsarmaturen 8 jaar accugarantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Noodverlichtingsarmaturen 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Noodverlichting assortiment

Go! WPD-1 - Famostar

Go! WPD-1

392654
Wand opbouw
Dali
CELO CS VPS-1 C Cinema - Famostar

CELO CS VPS-1 C Cinema

393362
Plafond opbouw
SmartScan
HiVision WPD-1 - Famostar

HiVision WPD-1

392861
Plafond opbouw, Wand opbouw
Dali
D-Sign SPS-1 C Cinema - Famostar

D-Sign SPS-1 C Cinema

393829
Plafond opbouw, Wand opbouw
SmartScan

Ontwikkeling van noodverlichtingsarmaturen bij Famostar

Onze producten worden voor én met installateurs ontwikkeld. Door nauwe samenwerking met installateurs, adviseurs en eindgebruikers weten we onze producten telkens weer bij te schaven. We werken met prototypes die uitvoerig getest worden, zodat we continue blijven verbeteren op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en gebruiksgemak. Omdat we onze eigen assemblage afdeling hebben kunnen we nieuwe ideeën snel doorvoeren en flexibel omgaan met specifieke vragen.

Installatie en onderhoudsgemak

Installatie van de noodverlichting is gemakkelijk en onderhoud is nauwelijks nodig. Dit komt omdat de led-lampen veel langer meegaan dan de tot nu toe gebruikte tl-lampen. De tl-lampen van vluchtrouteaanduiding moeten elk jaar vervangen worden, bij de nieuwere led-lampen is dit niet nodig. Vanaf april 2020 kan je ook kiezen voor ons nieuwe draadloze SmartScan beheersysteem voor noodverlichting. Hiermee kan je in meerdere gebouwen jouw noodverlichting monitoren. Mocht er een armatuur niet werken dan krijg je hier automatisch bericht van.

Langste garantie in de markt

Bij Famostar werken we aan kwaliteit, daarom durven wij 8 jaar garantie te geven op onze nieuwe NiMH accu’s. Dat is dubbel zoveel als de standaard in de industrie. Naast de 8 jaar garantie op de accu’s geven we ook 10 jaar garantie op de noodverlichtingsarmatuur, inclusief de led-lichtbron. Jouw armaturen hebben dus vrijwel geen onderhoud nodig.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Download de SmartScan folder

Wil je weten wat SmartScan voor jou kan betekenen?

Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Mede dankzij de corona periode zijn we begonnen met het maken van gratis Famostar webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen.

Noodverlichtingsarmaturen bij Brusche

SmartScan noodverlichting bij Brusche Elektrotechniek

In het nieuwe onderkomen van Brusche aan de Twentepoort West 29 te Almelo zijn de nieuwste technieken toegepast waaronder het nieuwe Famostar SmartScan systeem. Het was voor Brusche vanzelfsprekend om voor SmartScan te kiezen, zeker gezien de voortschrijdende techniek in de E-branche in combinatie met het verhuizen naar een nieuw onderkomen in Apeldoorn.

Veelgestelde vragen over noodverlichtingsarmaturen

Bij noodverlichting moet je denken aan vluchtrouteaanduiding, die herkenbaar de kortste weg naar de uitgang tonen, en vluchtwegverlichting die zorgt dat die route veilig verlicht is. Er zijn inbouwarmaturen, opbouwarmaturen, waterdichte, slagvaste en zelfs explosieveilige of designarmaturen.

Noodverlichting is voor de meeste bedrijven verplicht. Het is afhankelijk van verschillende factoren zoals de functie van het betreffende gebouw, het aantal personen dat in een ruimte aanwezig kan zijn en ook of er gevaarlijke werkplekken zijn. Alle wet- en regelgeving rondom noodverlichting is terug te vinden in het Bouwbesluit, de Arbowet en verschillende NEN-normen.

Noodverlichting is bedoeld om de veiligheid van mensen te waarborgen bij een spanningsuitval. Het zorgt voor voldoende verlichting op alle werkplekken en vluchtwegen zodat mensen het gebouw veilig kunnen verlaten. Noodverlichting biedt ook visuele aanwijzingen, de aanduidingsarmaturen, om de snelste en veiligste route naar de uitgang aan te geven.

Wettelijke eisen staan beschreven in het hoofdstuk 6 van het Bouwbesluit en hoofdstuk 3 van het Arbobesluit. De praktische uitwerking kunnen we vinden in normen, vooral de NEN-EN 1838. Deze beschrijft concreet op welke posities vluchtwegverlichting aanwezig moet zijn, stelt eisen aan de minimale verlichtingssterkte, de zichtbaarheid van de aanduidingsarmaturen, de kleuren van de pictogrammen etc. In de beide wetten wordt ook voorgeschreven dat er adequaat onderhoud gepleegd moet worden.

Noodverlichting moet, zowel volgens Bouwbesluit als Arbowet, adequaat worden onderhouden. Over het algemeen wordt een controle van één keer per jaar hiervoor voldoende geacht. ISSO heeft alles uitgebreid beschreven in publicatie 79 ‘inspectie en onderhoud van noodverlichtingsinstallaties, inclusief de belangrijke verslaglegging in een logboek.

Note: ook noodverlichtingsarmaturen worden steeds slimmer en kunnen zichtzelf bewaken, maar een visuele inspectie blijft!

Medewerker Famostar sales
Staat je vraag er niet tussen?
Neem direct contact op met de binnendienst

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales