Noodverlichting voor op kantoor

kantoor noodverlichting Noodverlichting op kantoor

Noodverlichting kantoor: optimale verlichting voor optimale prestaties

In kantoorruimten is behoefte aan functioneel licht waardoor geconcentreerd, actief en creatief gewerkt kan worden. Het optimale licht zorgt er voor dat werknemers zich beter voelen en daardoor beter presteren. Verlichting in kantoorgebouwen draagt ook bij aan de uitstraling en het imago van het bedrijf.

Noodverlichting in kantoren is niet altijd verplicht, maar draagt wel bij aan de veiligheid van de werknemers en de bezoekers van het gebouw.

Noodverlichting 8 jaar garantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Noodverlichting 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Whitepaper slimme noodverlichting

Lees meer over het slimme beheersysteem SmartScan.

TCO-tool

Bereken hoeveel je kunt besparen met led-noodverlichting.

eBook Energietransitie

Lees alles over de maatregelen voor noodverlichting vanuit de overheid.

QuickScan noodverlichting

Bekijk snel of je toe bent aan onderhoud van noodverlichting.

Is noodverlichting verplicht?

Vaak is noodverlichting verplicht. Er worden verschillende eisen gesteld aan veilige noodverlichting. Drie bronnen zijn hierbij van belang; het Besluit bouwwerken leefomgeving (het oude Bouwbesluit 2012), de normen van de NEN en de Arbowet. Deze zijn de basis voor een veilige noodverlichtingsinstallatie. Kijk hier voor een uitgebreide uitleg over de eisen omtrent noodverlichtingsinstallaties.

Als de stroom uitvalt gelden de algemene eisen voor noodverlichting welke in de regelgeving worden omschreven. Nooduitgangen en de vluchtroute moeten vrij zijn van obstakels. In de voorschriften staat dat er minimaal 1 lux verlichting op de vloer moet zijn op de vluchtroute richting de uitgang.

In het Besluit bouwwerken leefomgeving (voormalig Bouwbesluit artikel 6.3) wordt omschreven dat noodverlichting verplicht is in een verblijfsruimte voor meer dan 75 personen en een besloten ruimte waardoor een vluchtroute uit die verblijfsruimte voert. Ook een onder het meetniveau gelegen functieruimte en een besloten ruimte waardoor een beschermde vluchtroute voert hebben noodverlichting nodig.

In de normen van de NEN staan internationale afspraken omschreven. Volgens de regels moeten deze nationaal overgenomen worden. De EN-normen zijn de Europese normen. Bijvoorbeeld de norm NEN-EN 1838.

Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.

Noodverlichting buiten

Noodverlichting voor buiten

De vluchtroute vanuit een gebouw loopt tot aan de openbare weg. Het is dus van belang dat er ook op een eventueel buitenterrein noodverlichting aanwezig is. Hiervoor hebben we de Nightlife armatuur ontwikkeld. Deze zorgt voor een veilige vluchtroute. Ook aan de buitenzijde van een kantoorgebouw.

Ook in de parkeergarage onder of naast het kantoorgebouw is noodverlichting verplicht. Om de signalering op de vluchtroutes richting de nooduitgangen goed te kunnen vinden is er vluchtwegverlichting nodig. En voor goede aanduiding van de nooduitgangen is er vluchtrouteaanduiding met pictogrammen nodig. Hiervoor wordt vaak een wat robuuster armatuur gebruikt, zoals de Pro van Famostar. Deze is waterdicht en slagvast.

Design noodverlichting

Speciaal voor gebouwen waar inrichting en uitstraling van belang is, zoals een kantoorgebouw, hebben we een nieuwe design serie ontworpen. De D-Sign-serie is in juni 2021 geïntroduceerd. Deze armaturen zijn subtieler aanwezig, maar voldoen nog steeds aan de veiligheidseisen die in het Besluit bouwwerken leefomgeving (het oude Bouwbesluit), de NEN en de Arbowet gesteld worden. De D-Sign wordt vaak door architecten gekozen. Ze zijn beschikbaar in wit en in zwart.

De D-Sign is ook beschikbaar als dim-uitvoering. Bij deze armaturen is de lichtsterkte 80% terug gedimd. Natuurlijk is de lichtsterkte op de vloer nog steeds volgens de norm 1 lux. De toepassing van deze armatuur is vaak in openbare ruimtes waar de reguliere vluchtwegverlichting als storend wordt ervaren.

De D-Sign is de opvolger voor de S-Sense. Deze werd sinds 2022 langzaam uit gefaseerd en wordt inmiddels niet meer geproduceerd.

Noodverlichting led plafond D-Sign

Smartscan

Het draadloze beheersysteem voor noodverlichting.

Onderhoud van noodverlichting

Het monitoren en regelmatig onderhouden van noodverlichting is essentieel. Dit om de staat van de verlichting goed te houden, zodat in een noodsituatie of bij spanningsuitval als de stroom uitvalt mensen veilig het gebouw kunnen verlaten. Volgens het Besluit bouwwerken leefomgeving (het voormalig Bouwbesluit) is de eigenaar van een gebouw verantwoordelijk voor goed werkende noodverlichting. Hij moet hiervoor de juiste voorziening treffen, denk hierbij aan noodverlichting bij alle nooduitgangen. De Arbowet stelt de huurder verantwoordelijk voor de veiligheid van haar medewerkers, bezoekers van het gebouw en leveranciers. Hij moet zorgen voor goede verlichting op de aangegeven vluchtroute.

Onderhoud van noodverlichting is verplicht. Er moet bijvoorbeeld jaarlijks een visuele inspectie gedaan worden om te kijken of de noodverlichtingsarmaturen nog in goede staat zijn. Tijdens de inspectie wordt gekeken of ze goed aangesloten zijn, of de pictogrammen op de juiste manier gebruikt worden, is de verlichting niet vies geworden of hangt er niks voor?

Daarnaast moet er een logboek bijgehouden worden van al het onderhoud wat gedaan wordt en moeten de accu’s vervangen worden na afloop van de garantietermijn. Gebruikelijk bij accu’s van noodverlichtingsarmaturen is een garantietermijn van 4 jaar, maar Famostar geeft extra lange garanties op haar accu’s en noodverlichtingsarmaturen. Kijk hier voor meer informatie hierover.

SmartScan

Om het monitoren en onderhoud van noodverlichting makkelijker te maken hebben we SmartScan geïntroduceerd. Dit is een systeem wat automatisch een notificatie stuurt wanneer één van de armaturen een storing heeft. Via een 868 mHz mesh-netwerk staan de armaturen draadloos met elkaar in verbinding. Via een gateway op dit netwerk houdt het systeem een digitaal logboek bij waarmee voldaan wordt aan de ISSO-79. Meer over SmartScan vind je hier. Al onze SmartScan producten vind je hier.

Led noodverlichting

Famostar heeft alleen nog led-noodverlichting in haar assortiment. Vanaf 1 juli 2019 is het een verplichting om tl-noodverlichting op een natuurlijk moment te vervangen voor led-noodverlichting. Vanwege de lage energiekosten en het feit dat led-lampen niet jaarlijks vervangen hoeven te worden is de investering meestal binnen 5 jaar terug te verdienen. De kosten voor het aanschaffen van de verlichting en het installeren zijn hierbij inbegrepen.

Noodverlichting kopen?

Wil je meer weten over onze producten? Bekijk hier het volledige assortiment. We hebben van al onze producten een eigen productpagina met de benodigde informatie.

Noodverlichting led

SmartScan

Noodverlichting beheersysteem

Het SmartScan-systeem maakt gebruik van een betrouwbaar draadloos netwerk wat zorgt voor voordelen bij renovatie. Ook houdt het automatisch een logboek bij en geeft het updates over onderhoud van de armaturen.

Bekijk ons productassortiment

Bekijk al onze armaturen.

Kantoornoodverlichting

Kindcentrum Wheermolen in Purmerend kiest voor noodverlichting van Famostar

In de nieuwbouw van het Kindcentrum Wheermolen is gekozen voor verduurzaming. De armaturen van Famostar zijn vanwege de 10 jaar garantie op de armaturen en de accugarantie van 8 jaar een hele duurzame keuze. Het zorgt voor minder onderhoud en dus minder afval.

Aan de buitenzijde van het gebouw hangt de Nightlife. De behuizing van de Nightlife is gemaakt van biocirculair polycarbonaat. Een extra duurzame keuze dus.

Veelgestelde vragen

De exacte eisen voor noodverlichting staan omschreven in de Arbowet, het Besluit bouwwerken leefomgeving (het oude Bouwbesluit) en de normen van de NEN. Het is onder andere afhankelijk hoeveel mensen er in de ruimte aanwezig zijn en hoeveel arbeidsplaatsen er zijn.

Vluchtrouteaanduiding, vluchtwegverlichting en noodverlichting voor buiten kan gebruikt worden.

Vluchtrouteaanduiding geeft de vluchtwegen richting de dichtstbijzijnde uitgang aan, zodat in noodsituaties en bij het uitvallen van de stroom de nooduitgang zo snel mogelijk gevonden wordt. Deze vorm van verlichting maakt gebruik van pictogrammen.

Vluchtwegverlichting zorgt voor verlichting van de vluchtroute, zodat bij het verlaten van het gebouw de ruimtes waardoor de verkeersroute voert goed verlicht zijn en er geen gevaarlijke situaties ontstaan waarbij mensen struikelen en vallen.

Vanaf 1 juli 2019 is het verplicht om tl-noodverlichting te vervangen voor led-noodverlichting. Dit kan echter op een natuurlijk moment, zoals een renovatie of het vervangen van een armatuur.

De eisen voor noodverlichting staan op verschillende plekken omschreven. De Arbowet, het Besluit bouwwerken leefomgeving (het oude Bouwbesluit) en de normen van de NEN. De NEN-EN 1838 en de NEN 1010 is de belangrijkste normering voor noodverlichting. In de NEN-EN 1838 wordt omschreven aan welke regelgeving noodverlichting moet voldoen en in de NEN 1010 staan de voorschriften voor laagspanningsinstallaties.

Heb je een andere vraag?

Ga naar onze kennisbank.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales