Noodverlichting accu

Een noodverlichtingsinstallatie die betrouwbaar is wordt altijd voorzien van een accu.

Wij besteden de grootste zorg aan het selecteren van de juiste noodverlichting accu’s voor onze producten. De elektronica die er voor zorgt dat de noodverlichting accu wordt opgeladen en dat de werking van de accu’s periodiek wordt getest, wordt door ons voor elk armatuur geoptimaliseerd. Maar hoe werkt dit nou precies, en wanneer moet een accu vervangen worden?

Accutechnologie

Elk jaar komen er nieuwere typen accu’s op de markt. Wanneer het om noodverlichting gaat, is het belangrijk dat je kiest voor een techniek die bewezen vertrouwd is. Van noodverlichtingsarmaturen moet je de garantie hebben dat ze gedurende een periode van vele jaren betrouwbaar hun werk kunnen doen. Het gaat immers om veiligheid. Dan is de techniek van de accu iets waar je onvoorwaardelijk op moet kunnen vertrouwen. De meest voorkomende accu batterijen in decentrale noodverlichting zijn:

  • Nikkel-cadmium (NiCd)
  • Nikkel-metaalhybride (NiMH)
  • Lithium-ion (Li-ion)

Om de juiste accu batterijen te selecteren is het belangrijk om naar verschillende eigenschappen te kijken. Denk hierbij aan de capaciteit van de accu, het temperatuurbereik, de kwaliteit en natuurlijk de betrouwbaarheid. Wij kijken uiteraard ook naar de duurzaamheid.

Welke noodverlichting accu is geschikt voor mij?

De Nederlandse wet- en regelgeving geeft aan dat het verplicht is dat de noodverlichting minimaal één uur kan blijven branden. Bij het aanschaffen van een accu voor noodverlichting is het belangrijk om te letten op de spanning en het vermogen. De spanning kan verschillende volt waarden hebben. Het vermogen wordt aangeduid in Ah (ampère uur). Dit toont aan hoeveel lading er in één uur met een constante stroom van 1 Ampère gegeven kan worden.

Bekijk het volledige assortiment

Benieuwd naar ons productassortiment?

Noodverlichting 8 jaar garantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Noodverlichting 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Noodverlichtingsarmaturen

D-Sign SPS-1 - Famostar

D-Sign SPS-1

393806
Plafond opbouw, Wand opbouw
SmartScan
CELO CS VA-1 S Cinema - Famostar

CELO CS VA-1 S Cinema

392230
Plafond opbouw
Automatisch Test Systeem
Go! PPS-1 Cinema - Famostar

Go! PPS-1 Cinema

393369
Plafond opbouw
SmartScan

Dubbel zo lange levensduur

Accu’s voor noodverlichting moeten volgens de norm (NEN-EN-IEC 60598-2-22 ‘bijzondere eisen voor verlichtingsarmaturen voor noodverlichting’) een minimale levensduur hebben van 4 jaar. Wij ontwikkelen en produceren we onze noodverlichting zelf. In Velp, Nederland. Dat geeft ons de mogelijkheid om ons bezig te houden met de ontwikkeling van een armatuur met een accu die langduriger meegaat dan de standaard in noodverlichting. En dat is gelukt!

Hoe?
Wij hebben een accutechnologie toegepast die betrouwbaar en bewezen is, hebben een constante kwaliteit van de toegeleverde accu’s gewaarborgd en de laad- en ontlaadcircuits zijn helemaal geoptimaliseerd.

Met als resultaat dat we een garantie af kunnen geven van een levensduur van 8 jaar op de accu’s in een nieuw armatuur. Het toepassen van NiMH accutechnologie zorgt daarnaast ook dat onze accu’s beter recyclebaar zijn dan Nikkel-Cadmium, Li-ion of andere Lithium accu’s.

Preventief vervangen

Omdat de capaciteit van accu’s niet lineair afneemt, maar in een korte periode opeens inzakt, moeten ze vier jaar na de installatie preventief worden vervangen. Zelfs al gaan veel accu’s langer mee dan vier jaar. Het is namelijk onmogelijk om te bepalen welke accu’s langer meegaan. Als een fabrikant een langere garantie geeft dan mag uiteraard van deze minimum aanbevolen termijn afgeweken worden. In een nieuw Famostar armatuur hoeven de accu’s pas na 8 jaar vervangen te worden.

Meer weten over accutechnologieën voor noodverlichting? We hebben er een whitepaper over geschreven. Deze kan je hier downloaden.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Noodverlichtingsplan aanvragen

Hulp nodig bij het maken van je noodverlichtingsplan?

Klanten vertellen

Wat onze klanten over ons zeggen

10/10
"Wij zijn prima geholpen door Famostar. Vanaf het eerste advies gesprek tot aan de aanschaf van armaturen. Advies op maat en op locatie. Installatie van de armaturen gaat zeer makkelijk. Er is een chat over de producten nagedacht."
Zou je ons aanbevelen? Ja
Christian 24-12-2021
Noodverlichting met accu bij Lorentz Lyceum

Famostar zorgt voor de noodverlichting bij Lorentz Lyceum in Arnhem

Sinds augustus 2020 is het nieuwe Lorentz Lyceum in Arnhem in gebruik genomen. Het is een prachtig gebouw geworden in de Arnhemse wijk Elderveld. Het Lorentz Lyceum is een internationaal georiënteerde school voor havo, vwo en gymnasium en onderdeel van de Gelderse onderwijsgroep Quadraam. Alle noodverlichting die geïnstalleerd is in het nieuwe gebouw van het Lorentz Lyceum, is geproduceerd en geleverd door Famostar. Voor dit project hebben wij ook het noodverlichtingsplan gemaakt.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales