Noodverlichting voor wooncomplex

Noodverlichting in wooncomplex Noodverlichting in wooncomplex

Noodverlichting woningbouw

Periodieke controle van noodverlichting in woningcomplexen is verplicht en ook zeer belangrijk voor de veiligheid van de bewoners in het geval van een ontruiming in een noodsituatie. Onder een wooncomplex verstaan we een gebouw dat bestaat uit meerdere appartementen, zoals een studentencomplex, een seniorencomplex of een appartementengebouw.

Bij een noodsituatie denken veel mensen meteen aan brand, maar er zijn verschillende redenen waarom een ontruiming van een gebouw noodzakelijk kan zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan langdurige spanningsuitval of explosiegevaar. Noodverlichting heeft een essentiële rol bij het veilig ontruimen van een gebouw.

Noodverlichting 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Noodverlichting 8 jaar garantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Noodverlichting voor VVE

De Vereniging van Eigenaren of VVE

Bij veel complexen ligt het onderhoud en beheer van noodverlichting bij de Vereniging van Eigenaren. Hierbij kan je denken aan het afstemmen van de vluchtroutes op het aantal personen en het testen van de noodverlichtingsinstallatie. Een wooncomplex heeft vaak lange gangen en trappenhuizen welke door alle bewoners gebruikt worden tijdens een ontruiming. Een duidelijke vluchtroute is noodzakelijk, zodat mensen meteen zien welke richting zij uit moeten voor de dichtstbijzijnde mogelijkheid om het pand te verlaten. Ook als het plaatsen van noodverlichting niet wettelijk verplicht is is het toch verstandig om het te doen. Er zijn genoeg situaties bekend waarbij er paniek is ontstaan in een flatgebouw of wooncomplex en het voor de bewoners onduidelijk was hoe zij moesten vluchten.

Woningstichting of woningcorporatie

Vaak is het een woningstichting of een woningcorporatie die verantwoordelijk is voor het onderhoud en beheer van de noodverlichting. Hierbij is het van belang dat de woningen betaalbaar blijven voor de bewoners en dus om de kosten voor onderhoud zo laag mogelijk te houden, waarbij toch gezorgd wordt voor een veilige situatie. Noodverlichting woningbouw bestaat daarom vaak uit een combinatie van vluchtwegaanduiding en vluchtwegverlichting. Zo besparen we in de kosten.

Parkeergarages

Niet alleen het appartementencomplex zelf, maar ook de eventuele parkeergarage dient voorzien te zijn van een goed werkende noodverlichtingsinstallatie. In dit artikel lees je meer over noodverlichting in parkeergarages.

Noodverlichting eisen

Lees hier alles over de eisen rondom noodverlichting. Meer informatie over noodverlichting specifiek in appartementencomplexen en andere informatie vind je in de Kennisbank.

Onderhoud van noodverlichting

Wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud van de noodverlichting en wat komt hier allemaal bij kijken? Ook op al deze vragen zijn de antwoorden te vinden in de Kennisbank van het Kenniscentrum noodverlichting.

Medewerker Famostar algemeen
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Famostar

Download de checklist veilig ontruimen

10 tips om veilig een gebouw te ontruimen.

Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.

Benieuwd naar projecten uit jouw branche?

Benieuwd hoe welke noodverlichting anderen in jouw branche gebruiken? Bekijk onze referenties op de referentiepagina. Per referentie kan je foto’s bekijken, welke armaturen er gekozen zijn en waarom.