Duurzaamheid bij Famostar
Samenwerking in de keten
Wij vinden het vanzelfsprekend een voortrekkersrol te vervullen om samen met onze leveranciers, distributiekanalen, klanten en onze eigen medewerkers onze impact op de planeet tot een minimum te beperken. Dit doen wij door intensief samen te werken in de keten, onze kennis te delen, gerichte acties te ondernemen, de overgang naar een circulaire economie te stimuleren en duurzaamheidscriteria mee te nemen bij het ontwerp van onze producten en bij het maken van ons beleid. Vanzelfsprekend is ons minimale vertrekpunt het voldoen aan wet- en regelgeving.
Wat doen we nu al?
Om bij te dragen aan een betere leefomgeving staan werken vanuit een duurzame organisatie en duurzaam produceren hoog op onze agenda. We realiseren ons dat dit meer vraagt van onze organisatie dan energiebesparing en het verminderen van afvalstromen. Daarom hebben we een onderzoek laten uitvoeren om duidelijk te maken waar we nu staan op het gebied van duurzaamheid bij Famostar. We keken naar twee belangrijke punten: onze CO2-uitstoot en de duurzaamheid van de materialen die we in onze producten gebruiken. We hebben LCA’s gemaakt van onze producten en organisatie om inzicht te krijgen in waar onze milieu-impact vandaan komt. Wat zijn de grootste vervuilers en waar zitten de quick wins? Alle medewerkers worden bij dit proces betrokken, ze participeren bijvoorbeeld in werkgroepen of worden gestimuleerd om hun eigen processen te verduurzamen.
Verklaring slavernij en mensenhandel
Als bedrijf leggen wij ons erop toe om alles te doen wat we kunnen om slavernij en mensenhandel tegen te gaan. We werken ons bedrijfsbeleid en bedrijfsprocedures bij en implementeren systemen die onze nultolerantie-aanpak weerspiegelen. We moedigen onze leveranciers aan onze waarden over te nemen en zich bij onze instelling omtrent deze zaak te voegen. We geven training om te zorgen voor een hoger kennisniveau en promoten een bedrijfscultuur waarin een duidelijke en ferme houding tegen moderne slavernij en mensenhandel wordt behouden. Het beleid rondom slavernij en mensenhandel hebben wij samengevat in een verklaring. Klik hier om de beleidsverklaring te downloaden.
CO2 compensatie
Lees meer over hoe we onze CO2 uitstoot compenseren.
Daniël van den Heuvel
Manager Duurzaamheid
‘Bewustwording, lef en de wil om te veranderen zijn de basis van de circulaire economie.’
8 jaar accugarantie
Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder
10 jaar armatuurgarantie
Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder
Recycling
Daarnaast maken wij uitsluitend gebruik van FSC-gecertificeerd karton voor onze verpakkingen, wat garant staat voor verantwoord bosbeheer. En onze oude armaturen worden zoveel mogelijk gerecycled. Hiervoor hebben we in Nederland Stichting OPEN en Stibat. Stichting OPEN zorgt ervoor dat de armaturen uit elkaar gehaald worden en de verschillende materialen gerecycled worden. Stibat zorgt voor de recycling van de accu’s. Beide zorgen voor containers bij de installateur waar de materialen in verzameld kunnen worden.
Hoe gaan we verder?
Om onze medewerkers actief bij de verduurzaming te betrekken hebben we verschillende werkgroepen opgezet. Dit heeft onder andere geresulteerd in de reductie van 20% karton, het feit dat we (bijna) geen plastic verpakkingen meer gebruiken en een nieuw verantwoord systeem om ons afval te scheiden. Verschillende andere werkgroepen lopen nog, de resultaten daarvan zullen we hier communiceren zodra ze er zijn.
Op dit moment bouwen we naast ons hoofdgebouw in Velp een uitbreiding van ons magazijn. Dit zal uiteindelijk zorgen voor een aanzienlijke reductie van het aantal transportbewegingen voor onze producten. Daarnaast kunnen we op het dak zoveel zonnepanelen kwijt dat we een groot gedeelte van onze eigen energie op kunnen wekken. Voor de energie die we nog te kort komen nemen we alleen 100% Nederlandse windenergie af.
Duurzame projecten
We hebben ook projecten lopen om onze producten steeds duurzamer te maken. Hiervoor kijken we onder andere naar de accu’s die we gebruiken. In 2019 hebben we een grote stap gezet door de levensduur van de accu’s in nieuwe armaturen te verlengen van 4 naar 8 jaar. Een groot succes, en uiteraard kijken we al verder: kunnen we deze nog verder verlengen of kunnen we de levensduur van accu’s van bestaande armaturen verlengen? Alles om ervoor te zorgen dat het hergebruik van armaturen gestimuleerd wordt en de hoeveelheid afval gereduceerd wordt. Hier vind je meer over onze extra lange garanties. Naast dat we werken aan duurzamere accu’s ontwerpen we vanaf nu al onze producten d.m.v. opgestelde Circular Design Rules op basis van een gekozen R-strategie (Reuse, Repair, Recycle , etc). Hierdoor heeft duurzaamheid een volwaardige plek gekregen in onze productontwikkeling.
Download de whitepaper accutechnologie
Wil je meer weten over onze vernieuwde accutechnologie?
Webinars
Mede dankzij de corona periode zijn we begonnen met het maken van gratis Famostar webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen.
Famostar zorgt voor de noodverlichting bij Lorentz Lyceum in Arnhem
Sinds augustus 2020 is het nieuwe Lorentz Lyceum in Arnhem in gebruik genomen. Het Lorentz Lyceum is een internationaal georiënteerde school voor havo, vwo en gymnasium en onderdeel van de Gelderse onderwijsgroep Quadraam. Alle noodverlichting die geïnstalleerd is in het nieuwe gebouw van het Lorentz Lyceum, is geproduceerd en geleverd door Famostar.