Duurzaamheid bij Famostar

Samenwerking in de keten

Wij vinden het vanzelfsprekend een voortrekkersrol te vervullen om samen met onze leveranciers, distributiekanalen, klanten en onze eigen medewerkers onze impact op de planeet tot een minimum te beperken. Dit doen wij door intensief samen te werken in de keten, onze kennis te delen, gerichte acties te ondernemen, de overgang naar een circulaire economie te stimuleren en duurzaamheidscriteria mee te nemen bij het ontwerp van onze producten en bij het maken van ons beleid. Vanzelfsprekend is ons minimale vertrekpunt het voldoen aan wet- en regelgeving.

Wat doen we nu al?

We hebben een onderzoek uit laten voeren om duidelijk te krijgen waar we nu staan op het gebied van duurzaamheid bij Famostar. Hierin hebben we gekeken naar twee belangrijke punten: de CO2 uitstoot en de duurzaamheid van de materialen die we in onze producten gebruiken. De conclusie van dit onderzoek is bemoedigend. Er komt uit naar voren dat we al behoorlijk vooruitstrevend zijn. Ons gebouw is gasneutraal, wij verwarmen en koelen middels een warmtepomp en een luchtbehandelingsinstallatie en we maken gebruik van groene energie. De CO2 die we uitstoten compenseren we met het planten van bomen. Hier vertellen we meer over hoe dat precies werkt. Dit alles maakt ons CO2-neutraal op basis van Scope 1 en 2 van CO2 emissies.

Duurzame producten

Al onze producten zijn voorzien van led-verlichting en we maken gebruik van NiMH accutechnologie. Deze accutechnologie is het minst belastend voor het milieu en het best recyclebaar. Wil je hier meer over weten? Hier kun je onze whitepaper accutechnologie downloaden. Onze producten worden ontwikkeld met de focus op een lange levensduur. Daarom kunnen we maar liefst 10 jaar productgarantie en 8 jaar garantie op de accu geven. Dat is dubbel zo lang als de standaard in de markt.

Recycling

Daarnaast maken wij uitsluitend gebruik van FSC-gecertificeerd karton voor onze verpakkingen, wat garant staat voor verantwoord bosbeheer. En onze oude armaturen worden zoveel mogelijk gerecycled. Hiervoor hebben we in Nederland Stichting OPEN en Stibat. Stichting OPEN zorgt ervoor dat de armaturen uit elkaar gehaald worden en de verschillende materialen gerecycled worden. Stibat zorgt voor de recycling van de accu’s. Beide zorgen voor containers bij de installateur waar de materialen in verzameld kunnen worden.

CO2 compensatie

Lees meer over hoe we onze CO2 uitstoot compenseren.

Daniel van den Heuvel

Daniël van den Heuvel

Manager Duurzaamheid

‘Bewustwording, lef en de wil om te veranderen zijn de basis van de circulaire economie.’

Noodverlichting 8 jaar garantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Noodverlichting 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Assortiment noodverlichting

Go! WPD-1 - Famostar

Go! WPD-1

392654
Wand opbouw
Dali
Nightlife VPA-1 White - Famostar

Nightlife VPA-1 White

392100
Wand opbouw
Automatisch Test Systeem
D-Sign SPS-1 Cinema dim - Famostar

D-Sign SPA-1 Cinema dim

393835
Plafond opbouw, Wand opbouw
Automatisch Test Systeem
CELO CW VPA-1 - Famostar

CELO CW VPA-1

393280
Wand opbouw
Automatisch Test Systeem

Hoe gaan we verder?

Om met het hele bedrijf aan de slag te gaan hebben we een ‘Groene kick-off’ georganiseerd. Op deze manier willen we onze medewerkers bewust maken van het belang van verduurzamen en ze stimuleren om zelf ook in actie te komen. Via de site mijnverborgenimpact.nl kan iedereen zien hoeveel impact zij hebben op de wereld en wat ze zelf kunnen doen om dit te verbeteren. Daarnaast willen we op deze manier onze medewerkers aanmoedigen om kleine en grote ideeën te delen die zij hebben over de duurzaamheid bij Famostar.

Projectgroepen

We hebben verschillende projectgroepen opgezet om de duurzaamheid bij Famostar nog meer te vergroten. Een leuk voorbeeld hiervan is het project met plastic statiegeldkratten waar nu aan gewerkt wordt. In plaats van kartonnen dozen gaan we onze armaturen verpakken in statiegeldkratten. Omdat deze voor een hele lange periode gebruikt kunnen worden is de impact hiervan veel kleiner dan het karton wat we nu voor onze verpakkingen gebruiken. En inmiddels hebben we ook de eerste stappen gezet richting de verduurzaming van toekomstige armaturen.

Duurzame projecten

We hebben ook projecten lopen om onze producten steeds duurzamer te maken. Hiervoor kijken we onder andere naar de accu’s die we gebruiken. In 2019 hebben we een grote stap gezet door de levensduur van de accu’s in nieuwe armaturen te verlengen van 4 naar 8 jaar. Een groot succes, en uiteraard kijken we al verder: kunnen we deze nog verder verlengen of kunnen we de levensduur van accu’s van bestaande armaturen verlengen? Alles om ervoor te zorgen dat het hergebruik van armaturen gestimuleerd wordt en de hoeveelheid afval gereduceerd wordt. Hier vind je meer over onze extra lange garanties.

Medewerker Famostar algemeen
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Famostar

Download de whitepaper accutechnologie

Wil je meer weten over onze vernieuwde accutechnologie?

Klanten vertellen

Wat onze klanten over ons zeggen

10/10
"Wij zijn prima geholpen door Famostar. Vanaf het eerste advies gesprek tot aan de aanschaf van armaturen. Advies op maat en op locatie. Installatie van de armaturen gaat zeer makkelijk. Er is een chat over de producten nagedacht."
Zou je ons aanbevelen? Ja
Christian 24-12-2021
Duurzaamheid bij Famostar
Noodverlichting bij Lorentz Lyceum Arnhem

Famostar zorgt voor de noodverlichting bij Lorentz Lyceum in Arnhem

Sinds augustus 2020 is het nieuwe Lorentz Lyceum in Arnhem in gebruik genomen. Het Lorentz Lyceum is een internationaal georiënteerde school voor havo, vwo en gymnasium en onderdeel van de Gelderse onderwijsgroep Quadraam. Alle noodverlichting die geïnstalleerd is in het nieuwe gebouw van het Lorentz Lyceum, is geproduceerd en geleverd door Famostar.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales