Anti-paniekverlichting
In de NEN-EN 1838 wordt in artikel 3.5 het volgende geschreven over anti-paniekverlichting: “Dat gedeelte van de nood-evacuatieverlichting dat voorzien is om paniek te voorkomen en verlichting levert om personen toe te laten een plaats te bereiken waar een vluchtroute kan worden herkend.”
Voorkomen van onveilige situaties
Anti-paniekverlichting dient ervoor dat een groep mensen veilig een ruimte kan verlaten op het moment dat de stroom uitvalt en er geen licht meer is. In het donker zoeken naar een deur geeft vaak onveilige situaties en veroorzaakt paniek bij mensen.
Download de checklist veilig ontruimen.
10 tips om veilig een gebouw te ontruimen.
8 jaar accugarantie
Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder
10 jaar armatuurgarantie
Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder
Wanneer wordt anti-paniekverlichting toegepast?
Anti-paniekverlichting zorgt ervoor dat mensen bij calamiteiten een plaats kunnen bereiken waar ze gebruik kunnen maken van de vluchtroute. Dit type noodverlichting heeft eigenlijk dezelfde functie als vluchtwegverlichting. De anti-paniek verlichting moet binnen 15 seconden aangaan als het normale licht uitvalt en dan minimaal een uur blijven branden. Anti-paniekverlichting moet aanwezig zijn in ruimtes waar zich groepen mensen kunnen bevinden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een vergaderruimte, winkelcentrum of laboratorium.
De NEN-EN 50172 zegt er het volgende over:
“Ruimten of niet gedefinieerde vluchtroutes in hallen of gebouwdelen groter dan 60 m2, of kleinere ruimten wanneer daar een mogelijk gevaarlijke situatie kan ontstaan, zoals bij gebruik door grote groepen mensen.” Het gaat hier dus vaak om openbare ruimtes.
Wil je meer weten over wet- & regelgeving en de verschillende soorten noodverlichting? Neem een kijkje in de Kennisbank.
Ga direct naar de Kennisbank.
Wil je meer weten over de verschillende soorten noodverlichting?
Webinars
Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.
Duurzame noodverlichting bij Kindcentrum Wheermolen
Het nieuwe gebouw van Kindcentrum Wheermolen is gebouwd volgens de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) normen. De noodverlichting van Famostar draagt bij aan de duurzame doelstellingen. Met de 8 jaar accugarantie hoeven de accu’s pas na 8 jaar in plaats van de gebruikelijke 4 jaar vervangen te worden. Daarnaast zorgt de 10 jaar armatuurgarantie voor minder afval en zijn de armaturen dus een duurzame keuze.