Anti-paniekverlichting

In de NEN-EN 1838 wordt in artikel 3.5 het volgende geschreven over anti-paniekverlichting: “Dat gedeelte van de nood-evacuatieverlichting dat voorzien is om paniek te voorkomen en verlichting levert om personen toe te laten een plaats te bereiken waar een vluchtroute kan worden herkend.”

Anti-paniekverlichting

Voorkomen van onveilige situaties

Anti-paniekverlichting dient ervoor dat een groep mensen veilig een ruimte kan verlaten op het moment dat de stroom uitvalt en er geen licht meer is. In het donker zoeken naar een deur geeft vaak onveilige situaties en veroorzaakt paniek bij mensen.

Download de checklist veilig ontruimen.

10 tips om veilig een gebouw te ontruimen.

Noodverlichting 8 jaar garantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Noodverlichting 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Enkele voorbeelden uit ons assortiment

CELO CW VPA-1 - Famostar

CELO CW VPA-1

393280
Wand opbouw
Automatisch Test Systeem
CELO CS VA-1 S Cinema - Famostar

CELO CS VA-1 S Cinema

392230
Plafond opbouw
Automatisch Test Systeem
CELO CI VA-1 C Cinema - Famostar

CELO CI VA-1 C Cinema

392198
Plafond inbouw
Automatisch Test Systeem

Wanneer wordt anti-paniekverlichting toegepast?

Anti-paniekverlichting zorgt ervoor dat mensen bij calamiteiten een plaats kunnen bereiken waar ze gebruik kunnen maken van de vluchtroute. Dit type noodverlichting heeft eigenlijk dezelfde functie als vluchtwegverlichting. De anti-paniek verlichting moet binnen 15 seconden aangaan als het normale licht uitvalt en dan minimaal een uur blijven branden. Anti-paniekverlichting moet aanwezig zijn in ruimtes waar zich groepen mensen kunnen bevinden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een vergaderruimte, winkelcentrum of laboratorium.

De NEN-EN 50172 zegt er het volgende over:

“Ruimten of niet gedefinieerde vluchtroutes in hallen of gebouwdelen groter dan 60 m2, of kleinere ruimten wanneer daar een mogelijk gevaarlijke situatie kan ontstaan, zoals bij gebruik door grote groepen mensen.” Het gaat hier dus vaak om openbare ruimtes.

Wil je meer weten over wet- & regelgeving en de verschillende soorten noodverlichting? Neem een kijkje in de Kennisbank.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Ga direct naar de Kennisbank.

Wil je meer weten over de verschillende soorten noodverlichting?

Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.

Anti-paniekverlichting

Famostar zorgt voor noodverlichting bij Lorentz Lyceum

Sinds augustus 2020 is het nieuwe Lorentz Lyceum in Arnhem in gebruik genomen. Het is een prachtig gebouw geworden in de Arnhemse wijk Elderveld. Het Lorentz Lyceum is een internationaal georiënteerde school voor havo, vwo en gymnasium en onderdeel van de Gelderse onderwijsgroep Quadraam. Alle noodverlichting die geïnstalleerd is in het nieuwe gebouw van het Lorentz Lyceum, is geproduceerd en geleverd door Famostar. Voor dit project hebben wij ook het projectieplan gemaakt.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales