Noodverlichting

Famostar is fabrikant van de allerhoogste kwaliteit noodverlichting en noodverlichtingsarmaturen. Onze armaturen zijn voorzien van ATS en Flash Alert™. Omdat wij overtuigd zijn van onze kwaliteit geven we maar liefst 10 jaar garantie op noodverlichtingsarmaturen en 8 jaar garantie op onze nieuwe accu’s. Onze armaturen zijn eenvoudig te installeren en te onderhouden. Uiteraard kan je bij ons alleen duurzame led noodverlichting kopen. Ben jij benieuwd naar onze armaturen?

Goede noodverlichting is belangrijk

Noodverlichting is er om te helpen dat je ook in het donker de weg naar buiten probleemloos kunt vinden. Wanneer de stroom uitvalt en je bevindt je in een ruimte zonder ramen, dan kan je niet meer zien waar de nooduitgang is. Voor iedereen is het moeilijk om de kortste route naar de uitgang van het gebouw te vinden wanneer het pikdonker is. Duidelijke noodaanduiding is dan erg belangrijk zodat de vluchtweg direct duidelijk is en mensen veilig het pand kunnen verlaten.

Welke soorten noodverlichting zijn er?

Er zijn verschillende categorieën noodverlichtingsarmaturen. De belangrijkste zijn vluchtrouteaanduiding en vluchtwegverlichting. De vluchtrouteaanduiding bestaat uit het groene bordje met het rennende witte mannetje, wat ervoor zorgt dat de nooduitgang makkelijk vindbaar is. De vluchtwegverlichting zorgt voor voldoende licht op de vloer, 1 lux. Dit zorgt ervoor dat je goed kunt zien waar je loopt en niet struikelt of tegen andere mensen aan loopt. Vluchtwegverlichting is niet duidelijk zichtbaar in een normale situatie, maar wordt pas goed merkbaar in een noodsituatie in het geval van spanningsuitval.

Bekijk het volledige assortiment

Benieuwd naar ons productassortiment?

Noodverlichting 8 jaar garantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Noodverlichting 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Noodverlichtingsarmaturen

D-Sign SPS-1 - Famostar

D-Sign SPS-1

393806
Plafond opbouw, Wand opbouw
SmartScan
CELO CS VA-1 S Cinema - Famostar

CELO CS VA-1 S Cinema

392230
Plafond opbouw
Automatisch Test Systeem
Go! PPS-1 Cinema - Famostar

Go! PPS-1 Cinema

393369
Plafond opbouw
SmartScan

Een noodverlichtingsplan op maat?

Ieder gebouw is anders en daarom zijn er zijn veel verschillende punten waar rekening mee gehouden moet worden bij het opstellen van een duidelijk noodverlichtingsplan. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan; de wet- en regelgeving, de toepassing van het gebouw, welke gebruikers er zijn en wat de complexiteit is van het gebouw.

Om te zorgen dat je aan de wetgeving voldoet helpen we je graag bij het opstellen van jouw noodverlichtingsplan. We adviseren je over de soorten en aantallen noodverlichtingsarmaturen en helpen dat je de kosten in een duidelijk overzicht krijgt. Samen dragen we zorg voor optimale veiligheid voor de gebruikers van jouw gebouw. Ook is het goed om na te denken over het centraal of decentraal installeren van de noodverlichting.

Noodverlichting bestellen?

Bekijk ons uitgebreide assortiment. Je vindt hier oplossingen voor uiteenlopende situaties, zoals; buitennoodverlichting, noodverlichting voor een verre afstand of onze universele renovatieset. Via één van de aangesloten groothandels kan je onze producten kopen. Kies voor noodverlichting led van Famostar. Het is niet alleen duurzaam, je bespaart hiermee geld, energie en onderhoudskosten.

Vragen over onze producten?

Heb je een specifieke vraag over noodverlichting? Neem een kijkje op onze kennisbank! Deze staat vol handige artikelen over de verschillende soorten, noodverlichtingseisen en over het monteren, inspecteren en onderhouden van noodverlichting.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Noodverlichtingsplan aanvragen

Hulp nodig bij het maken van je noodverlichtingsplan?

Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Mede dankzij de corona periode zijn we begonnen met het maken van gratis Famostar webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen.

Noodverlichting Lorentz Lyceum

Famostar zorgt voor de noodverlichting bij Lorentz Lyceum in Arnhem

Sinds augustus 2020 is het nieuwe Lorentz Lyceum in Arnhem in gebruik genomen. Het is een prachtig gebouw geworden in de Arnhemse wijk Elderveld. Het Lorentz Lyceum is een internationaal georiënteerde school voor havo, vwo en gymnasium en onderdeel van de Gelderse onderwijsgroep Quadraam. Alle noodverlichting die geïnstalleerd is in het nieuwe gebouw van het Lorentz Lyceum, is geproduceerd en geleverd door Famostar. Voor dit project hebben wij ook het noodverlichtingsplan gemaakt.

Veelgestelde vragen over noodverlichting

In Nederland zijn de eisen voor noodverlichting vastgelegd in de NEN-normen. Volgens de NEN-norm NEN 8012:2012 zijn de eisen voor noodverlichting als volgt:

  • De noodverlichting moet automatisch ingeschakeld worden wanneer het licht uitvalt.
  • De noodverlichting moet voldoende licht geven om te kunnen evacueren. Dit betekent dat de verlichting minimaal een lichtsterkte van 0,5 lux moet hebben op de vluchtroutes en in de nooduitgangen.
  • De noodverlichting moet minimaal drie uur blijven branden.
  • De noodverlichting moet duidelijk aangeven waar de vluchtroutes en nooduitgangen zijn.
  • De noodverlichting moet op een manier geïnstalleerd zijn dat het niet gemakkelijk kan worden uitgeschakeld of verwijderd.

Er zijn ook specifieke eisen voor de plaatsing van noodverlichting, zoals het aantal noodverlichtingspunten dat nodig is en hoe de verlichting moet worden aangebracht in de ruimte. Als je meer informatie wilt over de eisen voor noodverlichting, kun je het beste contact opnemen met ons.

Noodverlichting is een soort verlichting die automatisch ingeschakeld wordt wanneer het licht uitvalt. Dit kan gebeuren wanneer er bijvoorbeeld een stroomstoring is of wanneer het licht op een andere manier uitvalt, zoals bij een brand. Noodverlichting is bedoeld om mensen in staat te stellen om zich te evacueren in geval van een noodsituatie.

Er zijn verschillende soorten noodverlichting, waaronder lampen die op batterijen werken en lampen die op een generator werken. Batterij-aangedreven noodverlichting wordt vaak gebruikt in gebouwen waar het risico op een stroomstoring klein is. Generatoren worden meestal gebruikt in gebouwen waar het risico op een stroomstoring groter is, zoals ziekenhuizen.

Noodverlichting wordt vaak geïnstalleerd op plaatsen waar het licht het snelst uitvalt, zoals op de vluchtroutes en in de nooduitgangen. Het is ook belangrijk dat de noodverlichting op een zichtbare plaats wordt geïnstalleerd, zodat mensen weten waar ze heen moeten gaan in geval van een noodsituatie. Bovendien moet de noodverlichting op een manier geïnstalleerd zijn dat het niet gemakkelijk kan worden uitgeschakeld of verwijderd.

Er zijn verschillende soorten en type noodverlichting. Soorten noodverlichting zijn bijvoorbeeld op- of inbouwversies of tl- of led-noodverlichting. Typen noodverlichting zijn de vluchtrouteaanduidingvluchtwegverlichting en anti-paniekverlichting.

In Nederland zijn er een aantal gebouwen waar noodverlichting verplicht is. De NEN-norm NEN 8012:2012 geeft aan dat noodverlichting verplicht is in gebouwen waar mensen langer dan een half uur verblijven, zoals kantoren, winkels, scholen en ziekenhuizen. Noodverlichting is ook verplicht in gebouwen waar mensen vluchten tijdens een noodsituatie, zoals sportkantines en bioscoopzalen.

Medewerker Famostar sales
Staat je vraag er niet tussen?
Neem direct contact op met de binnendienst

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales