Noodverlichting voor in een fabriek

Noodverlichting fabriek voor buitengewone omstandigheden

Extreme temperaturen, hevige schokken, stof en vocht: industriële noodverlichting moet bestand zijn tegen buitengewone omstandigheden. Omvangrijke hallen met hoge plafonds en weinig daglicht, koelcellen en productielijnen stellen zeer hoge eisen aan verlichting en noodverlichting. Noodverlichting in een fabriek moet passen bij de werkzaamheden die worden uitgevoerd in de (productie)omgeving.

Vanwege de buitengewone omstandigheden in de industrie gelden er dus vaak extra regels voor wat betreft de noodverlichting.

Noodverlichting voor werkplekken met een verhoogd risico

Risicovolle productieprocessen moeten zo veilig en hygiënisch mogelijk verlopen en de werknemers en goederen moeten beschermd worden. Er is functionele verlichting nodig met een hoge lichtopbrengst. Zo kunnen werknemers ervoor zorgen dat zij hun werkplek veilig achterlaten.

Risicovolle werkplekken zijn werkplekken die een gevaar op kunnen leveren voor de werknemer. Dat kan bijvoorbeeld zijn als er zware (zaag)machines gebruikt worden, een werkplek waar chemische processen plaatsvinden, maar ook een praktijklokaal op school of een professionele keuken. Door toepassen van de juiste (nood)verlichting kan de werknemer zorgen dat de juiste afsluitprocedure toegepast wordt als hij de werkplek moet verlaten wanneer de stroom uitvalt in een noodsituatie.

Veilig ontruimen van de werkplek

Bij risicovolle werkplekken is noodverlichting dus extra van belang. In het geval van spanningsuitval moet er voldoende licht zijn om de werkplek veilig achter te laten en de processen af te maken. Er moet dan 10% van de bestaande verlichting zijn en minimaal 15 lux verlichtingssterkte.

Op het moment van de spanningsuitval gaat de noodverlichting aan en kunnen de aanwezige mensen hun werk veilig achterlaten en direct zien waar de vluchtroute is naar de dichtstbijzijnde nooduitgangen. Op deze manier wordt voorkomen dat zij in een onveilige situatie terechtkomen. We hebben een checklist opgesteld voor een veilige ontruiming.

Bekijk het volledige assortiment

Benieuwd naar ons productassortiment?

Vluchtrouteaanduiding 8 jaar accugarantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Vluchtrouteaanduiding 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Whitepaper slimme noodverlichting

Lees alles over het slimme draadloze beheersysteem voor noodverlichting.

QuickScan noodverlichting

Bekijk snel of de noodverlichting in jouw gebouw toe is aan onderhoud.

eBook Energietransitie

Alles over de nieuwe eisen voor noodverlichting in de Klimaatwet.

TCO-tool

Bereken eenvoudig hoeveel je kunt besparen met de overstap naar led-noodverlichting.

Wat zijn de verschillende soorten noodverlichting armaturen voor in een fabriek?

Toepassing van noodverlichting in een fabriek heeft, naast de algemene eisen voor noodverlichting in een gebouw, specifieke eisen (zoals omschreven in het Bbl, het oude Bouwbesluit 2012). Het gaat hier vaak om bijzondere situaties. Deze regelgeving heeft betrekking op de omstandigheden waarin gewerkt wordt.

Voor deze bijzondere omstandigheden hebben we speciale armaturen ontwikkeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om explosieproof armaturen, (nood)verlichting voor buiten en vluchtrouteaanduiding en vluchtwegverlichting voor hoge hallen en lange afstanden.

Bekijk het volledige assortiment

Benieuwd naar ons productassortiment?

Explosieproof noodverlichting fabriek

Explosieproof noodverlichting

Explosieproof armaturen zijn geschikt voor ruimtes met verhoogd risico. In deze ruimtes wordt vaak met brandbare stoffen of gassen gewerkt. Deze armaturen voldoen aan de ATEX 114 richtlijn 2014/34/EU wat aangetoond kan worden met een meegeleverde kopie van het certificaat.

Explosieproof Famostar armaturen zijn tevens voorzien van FlashAlert. In een noodsituatie gaat het pictogram opvallend flitsen wat ervoor zorgt dat het nog duidelijker is welke kant de vluchtroute op is.

Noodverlichting voor buiten

De wet geeft aan dat de vluchtroute eindigt op een veilige plaats. Vaak is dit buiten het gebouw op de openbare weg. Om te voorkomen dat mensen in een donker gat terecht komen is het dus wenselijk dat er ook noodverlichting is aan de buitenzijde van een gebouw. De regelgeving hiervoor geeft aan dat er goede verlichting moet zijn.

Famostar heeft de Nightlife. Dit zijn in principe wandlampen voor buiten, maar in een noodsituatie wordt het vluchtwegverlichting. De lampen verlichten de vluchtroute naar de veilige plek buiten de gebouwen. Ook de Pro is geschikt voor buiten.

Noodverlichting fabriek voor buiten
Noodverlichting voor lange afstanden en hoge hallen

Noodverlichting voor hoge ruimtes en lange afstanden

In de industrie wordt vaak gebruik gemaakt van grote hallen met hoge plafonds. Hiervoor hebben we verschillende soorten verlichting beschikbaar.

Bijvoorbeeld noodverlichting voor lange afstanden. De HiVision beschikt bijvoorbeeld over pictogrammen met een herkenningsafstand van 50 meter, wat het dubbele is van conventionele verlichting. Hierdoor is deze armatuur voor vluchtrouteaanduiding uitermate geschikt voor locaties waar hoogte en afstand een rol spelen.

De Pro Plus heeft vier ledlampen met geoptimaliseerde lenzen om hem geschikt te maken voor ophanghoogtes tot 11 meter. Deze vluchtwegverlichting wordt gebruikt voor grote hoogtes en zorgt voor voldoende verlichting op de vloer.

Goede led-noodverlichting is belangrijk

Led-noodverlichting is sinds 1 juli 2019 verplicht geworden. De led-verlichting is duurzamer dan de conventionele verlichting met tl-buizen. Led-lampen gaan langer mee dan tl-lampen. Dit scheelt niet alleen in de kosten, maar ook in het onderhoud. Tl-buizen dienen jaarlijks vervangen te worden, terwijl verlichting in een led-armatuur 10 jaar mee gaat.

Vervangen van bestaande tl-noodverlichting

Vervanging van de bestaande armaturen voor nieuwe led-armaturen mag op een natuurlijk moment gebeuren. Bijvoorbeeld bij een renovatie. De nieuwe led-armatuur is kleiner dan de oude tl-armatuur waardoor er vaak een gat in de plafondtegel achterblijft. Famostar heeft hiervoor de universele renovatieset ontworpen. Dit is een montageplaat die in het gat in de plafondtegel wordt geplaatst. hierop kunnen de nieuwe armaturen met led gemonteerd worden.

Belangrijke voordelen van led armaturen zijn:

  • Een led-armatuur gaat 10 jaar mee
  • Led scheelt kosten in het onderhoud
  • Led is duurzamer, dus beter voor het milieu

SmartScan

SmartScan is een draadloos systeem voor (nood)verlichting wat op afstand gemonitord kan worden. Het beheer van de armaturen voor verlichting en noodverlichting wordt met SmartScan heel eenvoudig gemaakt. Ook de buitenverlichting kan op het systeem aangesloten worden.

Het SmartScan systeem geeft zelf aan wanneer een armatuur onderhoud nodig heeft, zodat het makkelijk ingepland kan worden. Daarnaast houdt het systeem ook automatisch een logboek bij.

SmartScan (nood)verlichting is uitermate geschikt bij een renovatie, omdat er geen nieuwe bekabeling aangelegd hoeft te worden.

Duurzame noodverlichting

De combinatie van led en SmartScan zorgt voor extra duurzame noodverlichting. Alle SmartScan armaturen beschikken over led-verlichting. Het energieverbruik van led-armaturen is veel lager dan dat van tl-armaturen. Door het gebruik van SmartScan kan er bespaard worden op onderhoud en installatiekosten.

We hebben een proef gedaan met biocirculaire noodverlichting. Alle Nightlife armaturen worden nu gemaakt van biocirculair polycarbonaat. De Go! en de Celo zijn de volgende productlijnen die we overzetten naar biocirculair polycarbonaat. Hier kun je er meer over lezen.

Noodverlichtingsplan aanvragen

Hulp nodig bij het maken van je noodverlichtingsplan?

Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.

Onderhoud noodverlichting fabriek

Onderhoud van noodverlichting

Goed onderhoud van de noodverlichtingsinstallatie is van groot belang. Jaarlijks moet de staat van de armaturen getest worden en moet er een visuele controle gedaan worden. De pictogrammen moeten goed zichtbaar zijn en de armaturen moeten werken.

Tijdens de jaarlijkse controle moet ook de staat van de accu’s getest worden. In de normen staat dat er een minimale autonomietijd van 1 uur als de stroom uitvalt in het gebouw gehaald moet worden.

De lichtsterkte op de vloer moet 1 lux zijn, zodat het ervoor zorgt dat de werknemers en andere bezoekers de vluchtroute naar de uitgangen en de nooduitgangen goed kunnen zien in het donker. Daarnaast moet de vluchtroute en de nooduitgangen aangegeven worden met vluchtrouteaanduiding met pictogrammen. Op deze manier kunnen de bezoekers de vluchtroute snel vinden en zijn zij zo snel mogelijk op een veilige plaats buiten het gebouw.

Noodverlichtingsplan opstellen

Omdat elk gebouw anders is moet ook elk gebouw aan andere eisen voldoen. De wetgeving is hetzelfde, maar de producten die noodzakelijk zijn kunnen anders zijn. Dit kan afhankelijk zijn van het aantal gebruikers, de grootte of de complexiteit van de gebouwen.

We helpen je graag om overzichtelijk te krijgen welke voorzieningen er nodig zijn om een goed (noodverlichtings)lichtplan te maken. Daarin kunnen we aangeven welke producten er nodig zijn volgens de voorschriften.

We helpen je dus graag met de inrichting van het lichtplan.

Noodverlichtingsplan opstellen
Noodverlichting fabriek referentie

Slimme noodverlichting bij Grozette in Woerden

Bij Grozette in Woerden is gekozen voor led-noodverlichting met SmartScan. Omdat de installatie op afstand getest en gemonitord kan worden is dit duurzamer en makkelijker in onderhoud. De jaarlijkse visuele controle is nog wel verplicht, maar kan veel sneller gedaan worden. Er hoeft alleen nog maar gekeken te worden of de armaturen goed zichtbaar en niet beschadigd zijn.

In dit project is voor de vluchtrouteaanduiding gebruik gemaakt van de Go! en voor de vluchtwegverlichting is de CELO gebruikt in de kantooromgeving en de kantine. In de productieomgeving en de magazijnen wordt de Pro gebruikt. Zowel voor vluchtrouteaanduiding en vluchtwegverlichting.

Veelgestelde vragen

Het is afhankelijk van het gebouw en de hoeveelheid mensen die er gebruik van maken of noodverlichting verplicht is.

In de noodverlichting eisen gaat het om de voorschriften uit het Bbl (het oude Bouwbesluit) en de normen van de NEN. In elke norm staat regelgeving die nodig is voor de juiste noodverlichting. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de juiste lichtsterkte op de vloer. Meer informatie vind je hier.

Is de werkgever verantwoordelijk voor de noodverlichting? De gebouw eigenaar en de werkgever zijn beide verantwoordelijk voor de noodverlichting als de stroom uitvalt. De werknemers en andere mensen moeten op een veilige manier de nooduitgangen kunnen vinden. De vluchtwegverlichting in de gangen moet minimaal 1 uur blijven branden als de gewone verlichting uitgaat bij stroomuitval. Op deze manier kunnen obstakels worden vermeden en struikelen mensen niet.

Sinds 1 juli 2019 is het verplicht om de tl-verlichting en de tl-noodverlichting te vervangen voor led-verlichting en led-noodverlichting.

Heb je een andere vraag?

Ga naar onze kennisbank.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales