Bio-circulaire noodverlichting

Famostar is bezig met het realiseren van een bio-circulair productportfolio. Na een succesvolle pilot met de Famostar Nightlife, worden nu stapsgewijs alle polycarbonaat behuizingen van Famostar noodverlichting gemaakt van een bio-circulaire grondstof. Uiteraard zijn ook deze bio-circulaire noodverlichtingsarmaturen voorzien van 10 jaar armatuur– en 8 jaar accugarantie.

Wat zijn bio-circulaire grondstoffen?

Bio-circulaire grondstoffen zijn materialen die in een lineaire economie als afvalstoffen worden beschouwd. Door deze afvalstoffen op te werken tot nieuwe grondstoffen kunnen deze worden hergebruikt aan het begin van de keten. Zo ontstaat een kringloop van deze grondstoffen en verdwijnen ze niet als afval uit de economie.

Met bio-circulair worden afval- en reststoffen van biologische oorsprong bedoeld. Je kan hierbij denken aan stoffen afkomstig uit de land- of bosbouw, zoals afval van suikerriet of tall olie uit houtpulp, maar ook stoffen uit de visserij, de industrie of gemeenschappelijke afvalstoffen zoals frituurolie.

De voordelen van bio-circulaire grondstoffen?

Het grote voordeel van deze bio-circulaire grondstoffen is dat hiermee eindige grondstoffen, zoals bijvoorbeeld aardolie, vervangen kunnen worden. Dit draagt bij aan een circulaire economie van reduceren, hergebruiken en recyclen. Deze denkwijze wordt wereldwijd steeds meer geaccepteerd.

Het gebruik van bio-circulaire grondstoffen verlaagt de ecologische voetafdruk en dus de uitstoot van broeikasgassen als CO₂. Ook zorgt dit materiaal voor minder milieuvervuiling en minder afval op stortplaatsen.

Bio-circulaire noodverlichting: van idee naar uitvoering

Ketensamenwerking is een belangrijk onderdeel bij het aanvliegen van verduurzamingsprojecten. De pilot met de Nightlife en de uitrol van het verdere assortiment hebben wij gedocumenteerd in een video. In deze video komen onder andere Albert Breukink van spuitgieterij Artiplast, Niklas Meine van grondstofleverancier Covestro en onze duurzaamheidsmanager Daniël van den Heuvel aan het woord om te vertellen over de samenwerking en toelichting te geven over verschillende belangrijke termen en processen in dit traject.

Bekijk het volledige assortiment

Benieuwd naar ons productassortiment?

Noodverlichting 8 jaar garantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Noodverlichting 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Mass-balance approach

Zoals in de video uitgelegd wordt, maken wij in dit proces gebruik van de zogenoemde mass-balance approach. Volgens deze aanpak worden de bio-circulaire grondstoffen aan het begin van het productieproces ingemengd bij de conventionele, op aardolie gebaseerde grondstoffen. Zo wordt dus aardolie bespaard om tot een zelfde hoeveelheid eindproducten te komen. Als er bijvoorbeeld 10% bio-circulaire grondstof wordt ingemengd, dan kunnen 10% van de eindproducten als bio-circulaire kunststof verkocht worden.

Geen nieuwe faciliteiten

Het grote voordeel voor alle betrokken partijen is dat er geen nieuwe productielijnen- of faciliteiten opgezet hoeven te worden. De bio-circulaire grondstoffen voegt men toe aan de bestaande productielijn. Hierdoor wordt er stapsgewijs naar een 100% bio-circulaire productie toegewerkt binnen de bestaande faciliteiten. Bovendien zorgt deze aanpak voor een directe daling van de uitstoot.

NPS_Famostar

Duurzame noodverlichting

Bij ons staat duurzaam ondernemen hoog in het vaandel. Naast dit initiatief doen wij veel meer om als organisatie zo duurzaam mogelijk te zijn. Lees er alles over op onze duurzaamheidspagina.

Bio-circulaire noodverlichting volgens ISCC-certificering

Om een wildgroei aan materialen te voorkomen biedt ISCC een certificeringsstandaard voor een breed scala aan afvalstoffen en residuen, zoals bijvoorbeeld frituuroliën en bosbouwresiduen. Het doel van deze certificering is in de eerste plaats het bewaken van de herkomst van de afvalstoffen. Daarnaast zorgt deze certificering ervoor dat organisaties het effect van hun inspanningen kunnen aantonen.

ISCC-certificering

De ISCC Chain of Custody- certificering begint al op de plaats van herkomst, de plaats waar het afval oorspronkelijk wordt gegenereerd. Een herkomstpunt kan bijvoorbeeld een fastfoodrestaurant zijn dat frituurolie gebruikt. De gebruikte olie kan opnieuw in de keten worden gebruikt als grondstof voor de productie van biobrandstoffen of bio-circulaire plastics. Deze controlestap van herkomst van afval en restmaterialen moet ervoor zorgen dat het materiaal niet opzettelijk is gegenereerd, of met andere woorden, dat het onvermijdelijk afval of residu is. Ook moeten boerderijen en plantages waarop landbouwresiduen voorkomen, voldoen aan de ISCC-duurzaamheidsbeginselen.

Bio-circulaire noodverlichting van Makrolon RE

Famostar kiest ervoor al haar kunststof spuitgietonderdelen te maken van een bio-circulair polycarbonaat. Dit materiaal is bijna geheel klimaatneutraal geproduceerd. Dit is door een onafhankelijke organisatie gecontroleerd en aantoonbaar met een geverifieerde levenscyclus rapportage, ook wel bekend als EPD.

Drop-in solution

Het feit dat dit 100% drop-in grade is, maakt de implementatie minder ingewikkeld en ingrijpend. De bio-circulaire grondstof kent dezelfde materiaalspecificaties als conventionele grondstoffen, waardoor er geen noodzaak is om het spuitgietproces te wijzigen of dure nieuwe matrijzen te ontwikkelen. De RE-kwaliteiten zijn chemisch en fysiek identiek aan hun puur fossiele tegenhangers en voldoen daarom aan dezelfde technische specificaties en certificeringen. Als gebruiker merk je dus geen veranderingen in de kwaliteit of de levensduur van de armaturen.

Succesvolle pilot

Als pilot zijn wij begonnen met het spuitgieten met bio-circulaire grondstoffen van onze Nightlife, het buitenarmatuur van Famostar. Waarom wij juist voor de Nightlife gekozen hebben? Dat is heel simpel. Van de producten binnen ons productportfolio kent de Nightlife de meest complexe behuizing. Hierdoor kon de haalbaarheid van dit duurzame initiatief getest worden.

De volgende stap

Nu de Nightlife volledig over is op bio-circulair polycarbonaat, zijn wij overgegaan naar de volgende fase in dit traject. Alle nieuw geproduceerde polycarbonaat onderdelen van onze armaturen worden gemaakt van dit bio-circulaire materiaal. De GO! en Celo opbouwarmaturen zijn nu aan de beurt. Stapsgewijs wordt er in ons hele productportfolio gebruik gemaakt van dit duurzame materiaal. Zoals eerder uitgelegd heeft elke stap in dit proces direct impact op onze emissies. Weet je dat wij in het geval van de Nightlife tot wel 2 kilogram aan CO₂ per armatuur besparen?

Werken met bio-circulaire noodverlichting

Tegenwoordig zijn duurzame initiatieven niet meer weg te denken uit de samenleving. Tijdens zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten op elke schaal, is circulair bouwen steeds meer de norm. Nieuw wordt hier vervangen door hergebruik. Dit handelen staat ook bekend als Re-use, Reduce, Repurpose. Een belangrijke randvoorwaarde voor het werken met (bio-)circulaire grondstoffen is de kwaliteit die de gebruiker mag verwachten. Deze mag geen negatieve gevolgen ondervinden van de wisseling in grondstof. In het geval van onze bio-circulaire noodverlichting krijg je de kwaliteit en dus ook de garantie die je van Famostar noodverlichting mag verwachten.

Duurzaamheid bij Famostar

Wij vinden het vanzelfsprekend een voortrekkersrol te vervullen om samen met onze leveranciers, distributiekanalen, klanten en onze eigen medewerkers onze impact op de planeet tot een minimum te beperken. Dit doen wij door intensief samen te werken in de keten, onze kennis te delen, gerichte acties te ondernemen, de overgang naar een circulaire economie te stimuleren en duurzaamheidscriteria mee te nemen bij het ontwerp van onze producten en bij het maken van ons beleid. Wil je meer weten over onze duurzaamheidsaanpak, bezoek dan eens onze duurzaamheidspagina.

Noodverlichtingsarmaturen

Go! PPA-1 - Famostar

Go! PPA-1

391860
Plafond opbouw
Automatisch Test Systeem
CELO CI VA-1 C - Famostar

CELO CI VA-1 C

391530
Plafond inbouw
Automatisch Test Systeem
CELO CS VA-1 C - Famostar

CELO CS VA-1 C

392000
Plafond opbouw
Automatisch Test Systeem
Nightlife VPA-1 White - Famostar

Nightlife VPA-1 White

392100
Wand opbouw
Automatisch Test Systeem

Een noodverlichtingsplan op maat?

Ieder gebouw is anders en daarom zijn er zijn veel verschillende punten waar rekening mee gehouden moet worden bij het opstellen van een duidelijk noodverlichtingsplan. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan; de wet- en regelgeving, de toepassing van het gebouw, welke gebruikers er zijn en wat de complexiteit is van het gebouw.

Om te zorgen dat je aan de wetgeving voldoet helpen we je graag bij het opstellen van jouw noodverlichtingsplan. We adviseren je over de soorten en aantallen noodverlichtingsarmaturen en helpen dat je de kosten in een duidelijk overzicht krijgt. Samen dragen we zorg voor optimale veiligheid voor de gebruikers van jouw gebouw. Ook is het goed om na te denken over het centraal of decentraal installeren van de noodverlichting.

Noodverlichtingsplan aanvragen

Hulp nodig bij het maken van je noodverlichtingsplan?

Vragen over onze producten?

Heb je een specifieke vraag over noodverlichting? Neem een kijkje op onze kennisbank! Deze staat vol handige artikelen over de verschillende soorten, noodverlichtingseisen en over het monteren, inspecteren en onderhouden van noodverlichting.

Medewerker Famostar algemeen
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Famostar
Noodverlichting Lorentz Lyceum

Famostar zorgt voor de noodverlichting bij Lorentz Lyceum in Arnhem

Sinds augustus 2020 is het nieuwe Lorentz Lyceum in Arnhem in gebruik genomen. Het is een prachtig gebouw geworden in de Arnhemse wijk Elderveld. Het Lorentz Lyceum is een internationaal georiënteerde school voor havo, vwo en gymnasium en onderdeel van de Gelderse onderwijsgroep Quadraam. Alle noodverlichting die geïnstalleerd is in het nieuwe gebouw van het Lorentz Lyceum, is geproduceerd en geleverd door Famostar. Voor dit project hebben wij ook het noodverlichtingsplan gemaakt.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales