Lineaire en circulaire economie

Tegenwoordig heeft men het steeds vaker over een circulaire economie. Ook komt de term lineaire economie nog steeds vaak ter sprake. Wat betekenen deze termen eigenlijk, en wat is het verschil tussen een lineaire en een circulaire economie?

Wat is een lineaire economie?

Een lineaire economie is in de basis een systeem waarbij een product begint als grondstof en eindigt als afvalstof. Dit wordt ook wel gezien als de huidige, of klassieke vorm. De lineaire economie is vaak niet gunstig voor een duurzame levenscyclus van een product. Er moet veel geproduceerd worden en er wordt veel afval gecreëerd.

Van lineaire naar circulaire economie

In de circulaire economie gaat men uit van het hergebruiken en recyclen van producten. Zoals in onderstaand figuur te zien, is een circulaire economie een continue proces waarin de grondstof in de economie blijft, en deze niet verlaat als afvalstof.

Het verschil tussen een lineaire en een circulaire economie

De grootste verschillen tussen een lineaire en een circulaire economie zijn de hoeveelheid uitstoot en afval die geproduceerd worden tijdens de levenscyclus van de producten. Door in een vroeg stadium goed na te denken over de volledige levenscyclus van het product, inclusief de end-of-life, kan de hoeveelheid onbruikbaar afval tot een absoluut minimum beperkt worden. Een belangrijk nevenvoordeel hiervan is dat er minder geproduceerd hoeft te worden.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Bekijk al onze vluchtrouteaanduiding

Op zoek naar vluchtrouteaanduiding van de hoogste kwaliteit?

Deel het kennisbank artikel:

Verbreed én verdiep uw kennis over noodverlichting.

Kenniscentrum Noodverlichting logo

Gerelateerde kennisbank artikelen

Techniek

Waarom is het verschil tussen continu vermogen en aansluitvermogen van belang?

Techniek

Flash Alert™ is een flitsfunctie die zorgt dat een pictogram periodiek feller oplicht in nood.

Techniek

Het testen van de lichtbron, autonomie en elektronica is erg belangrijk bij noodverlichting.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales