Lineaire en circulaire economie
Tegenwoordig heeft men het steeds vaker over een circulaire economie. Ook komt de term lineaire economie nog steeds vaak ter sprake. Wat betekenen deze termen eigenlijk, en wat is het verschil tussen een lineaire en een circulaire economie?
Wat is een lineaire economie?
Een lineaire economie is in de basis een systeem waarbij een product begint als grondstof en eindigt als afvalstof. Dit wordt ook wel gezien als de huidige, of klassieke vorm. De lineaire economie is vaak niet gunstig voor een duurzame levenscyclus van een product. Er moet veel geproduceerd worden en er wordt veel afval gecreëerd.
Van lineaire naar circulaire economie
In de circulaire economie gaat men uit van het hergebruiken en recyclen van producten. Zoals in onderstaand figuur te zien, is een circulaire economie een continue proces waarin de grondstof in de economie blijft, en deze niet verlaat als afvalstof.
Het verschil tussen een lineaire en een circulaire economie
De grootste verschillen tussen een lineaire en een circulaire economie zijn de hoeveelheid uitstoot en afval die geproduceerd worden tijdens de levenscyclus van de producten. Door in een vroeg stadium goed na te denken over de volledige levenscyclus van het product, inclusief de end-of-life, kan de hoeveelheid onbruikbaar afval tot een absoluut minimum beperkt worden. Een belangrijk nevenvoordeel hiervan is dat er minder geproduceerd hoeft te worden.
Gerelateerde kennisbank artikelen
Waarom is het verschil tussen continu vermogen en aansluitvermogen van belang?
Flash Alert™ is een flitsfunctie die zorgt dat een pictogram periodiek feller oplicht in nood.
Het testen van de lichtbron, autonomie en elektronica is erg belangrijk bij noodverlichting.