Waarom is het verschil tussen continu vermogen en aansluitvermogen van belang?

Onze noodverlichtingsarmaturen worden continu in topconditie gehouden. De accu is steeds vol, klaar om te presteren als dat nodig is. Het continu verlichten van het pictogram en natuurlijk ook het druppelladen van de accu kost energie. Doordat wij onze eigen elektronica ontwerpen zijn we in staat dit zo efficiënt mogelijk te doen. Dit is belangrijk, want de armaturen blijven vele jarenlang die energie verbruiken. Door de benodigde energie te minimaliseren reduceren we samen de CO2-voetafdruk en energiekosten (€).

De juiste berekening

Voor een juiste berekening is het dus van belang om twee waardes te kennen:

  • het Aansluitvermogen, wat gebruikt wordt als de accu leeg is, is nodig om de belasting van de installatie te kunnen berekenen.
  • het Continuvermogen is het vermogen in normaal bedrijf. Alleen initieel en na  een spanningsuitval of autonomietest is er even meer nodig als de accu weer volgeladen moet worden.

Wat scheelt het?

We maken even een rekenvoorbeeld waarbij we de Famostar Go! PPA-1 vergelijken met een willekeurig armatuur dat 2,5 Watt verbruikt. Een heel reële waarde in de markt, ook van A-merk fabrikanten. Het verschil is 1,5 Watt.
1,5 Watt x 24 uur x 365 dagen x 10 jaar = 131 kW
Met een stroomprijs van € 0,40 kost dat ruim € 50,= meer!

PS
Een tl-aanduidingsarmatuur met 8 Watt buisje heeft een continuvermogen van circa 15 Watt. Dan levert de overgang naar de Famostar Go! PPA-1 alleen al aan energiekosten een besparing op van meer dan 1200 kWh. Dat is bijna € 500,= !

Let op!

Let op: bij schakelbare verlichtingsarmaturen, voorzien van een L’ aansluiting, hebben we in het continu vermogen nog geen rekening gehouden met de tijd die de armatuur geschakeld wordt!

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Bekijk hier onze noodverlichting

Op zoek naar noodverlichting van de hoogste kwaliteit?

Deel het kennisbank artikel:

Verbreed én verdiep uw kennis over noodverlichting.

Kenniscentrum Noodverlichting logo

Gerelateerde kennisbank artikelen

Techniek

Ontdek het verschil tussen een lineaire en circulaire economie.

Techniek

Flash Alert™ is een flitsfunctie die zorgt dat een pictogram periodiek feller oplicht in nood.

Techniek

Het testen van de lichtbron, autonomie en elektronica is erg belangrijk bij noodverlichting.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales