Noodverlichting met gezellige sfeer
Sfeer, uitstraling en een comfortabel, veilig gevoel zijn van groot belang in de horecasector. Ontspannen, lezen, eten, drinken, slapen en werken: gasten horen zich hier thuis te voelen.
Bezoekers van horecagelegenheden begeven zich meestal in een voor hen onbekende omgeving met soms verschillende etages, liften, trappenhuizen en gangen. In noodsituaties horen zij het gebouw op een veilige manier te kunnen verlaten. Hiervoor is het van belang dat de noodverlichting duidelijk aanwezig is en de uitgangen aangeeft.
8 jaar accugarantie
Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder
10 jaar armatuurgarantie
Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder
Speciale horeca verlichting
Omdat de horeca branche erg divers is, zijn de wensen voor de (nood)verlichting ook erg divers. Bij horeca kun je denken aan een café, hotel of restaurant, maar ook aan een theater of bijvoorbeeld een galerie. In al deze functies worden heel verschillende gebouwen en ruimtes gebruikt. In een theater of een congrescentrum zijn de plafonds hoger, moet de noodverlichting dus sterker uitstralen en is er veel verlichting nodig. Daar tegenover is een café misschien juist heel klein en is één armatuur voldoende.
In de ruimtes waar de gasten verblijven wordt meestal gebruik gemaakt van sfeerverlichting. Maar in bijvoorbeeld een keuken van een restaurant is juist felle verlichting nodig, zodat de medewerkers alles duidelijk kunnen zien.
Vaak is het dus zo dat in horeca gelegenheden de verlichting specifiek moet zorgen voor een juiste sfeer. Felle noodverlichtingsarmaturen zijn hierbij niet gewenst. Om de perfecte verlichtingsoplossing te krijgen hebben we hier oplossingen voor bedacht, die de gewenste sfeer geven en toch veilig zijn en aan alle eisen voldoen zoals omschreven in de NEN en het Besluit bouwwerken leefomgeving (het oude Bouwbesluit). Lees hieronder verder over onze oplossingen.
Webinars
Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.
Design noodverlichting
Speciaal voor gebouwen waar het van belang is dat de noodverlichtingsarmaturen opgaan in de omgeving hebben we de D-Sign serie ontworpen.
Dit zijn noodverlichtingsarmaturen waar tijdens het ontwerpen extra aandacht is besteed aan de vormgeving. Zo passen ze beter dan een standaard armatuur in een omgeving waar design van belang is.
Zwarte noodverlichting
Voor bioscopen en andere donkere ruimtes hebben we de cinema serie. Dit zijn zwarte uitvoeringen van de normaal gesproken witte noodverlichtingsarmaturen. Omdat de armaturen zwart zijn vallen ze minder op in een ruimte waar het wat donkerder is. In een normale situatie zie je ze dus bijna niet, maar in een noodsituatie doen ze hun werk net zo goed als de standaard witte armaturen.
De zwarte armaturen hebben we in de Go! serie, de CELO en de D-Sign. Dit betreft specifiek de series die het vaakst gekozen worden in de horecabranche.
Gedimde noodverlichting
Een vraag die we vaak krijgen van beheerders van bioscopen of theaters is of de noodverlichting ( en dan specifiek de vluchtrouteaanduiding) ook gedimd mag worden, of een groep armaturen tegelijk dimmen ook mogelijk is en of de noodverlichting voorzien kan worden van een dimbare lamp.
Om aan deze vraag te kunnen voldoen hebben we in de serie van de D-Sign de cinema dim uitvoering ontworpen. Deze armatuur geeft minder uitlichting zonder strooilicht af. Door het bekijken van de lichtopbrengst hebben we gezien dat het uitgestraalde licht minimaal is, maar wel voldoet aan alle veiligheidseisen van de NEN en het Besluit bouwwerken leefomgeving. Deze armatuur is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld theaters, bioscopen of een galerie waar men denkt aan kunstwerken accentueren voor de nieuwe collectie en geen vervuiling van het licht wil.
Referenties
Voor iedere branche hebben wij de juiste oplossing voor noodverlichting.
Onderhoud van noodverlichting
Er zijn verschillende algemene eisen voor het onderhoud van noodverlichting. In het Besluit bouwwerken leefomgeving, de normen van de NEN en de Arbowet staat precies omschreven wat deze eisen zijn. Ook zijn er internationale afspraken gemaakt over noodverlichting.
Er zijn geen specifieke eisen voor de horeca, maar er kunnen wel eisen zijn voor specifieke ruimtes. Zo is er in een hoge hal andere noodverlichting nodig dan in een smalle gang of in een trappenhuis. Voor grote hoge hallen wordt vaak de Pro of de HighVision gebruikt. De HighVision is beter zichtbaar op lange afstanden en de Pro geeft meer stralingslicht van een grote hoogte.
SmartScan
Led-armaturen met het SmartScan beheersysteem zijn makkelijker te onderhouden dan standaard armaturen. Met het SmartScan-systeem is het mogelijk om vanaf een plek meerdere gebouwen te monitoren. De armaturen worden via een smart platform in de gaten gehouden en bij technische gebreken wordt er automatisch een melding verzonden. Zo kan er meteen actie worden ondernomen en het defect kan opgelost worden. Onderhoud is zo heel gericht en verborgen gebreken worden sneller opgemerkt. Het benodigd platform wordt bij de installatie van de noodverlichting in gebruik gesteld.
Voor noodverlichting is het verplicht om een logboek bij te houden. Vaak gaat dit met de hand of helemaal niet. Met het SmartScan-systeem gaat dit automatisch. Bij controle is het mogelijk om meteen inzicht te geven in het logboek of een uitdraai te maken.
Montage van noodverlichting
Omdat noodverlichting een veiligheidsproduct is, is het van belang dat de installatie door een erkend bedrijf geïnstalleerd wordt. Zij weten precies aan welke regelgeving de noodverlichting moet voldoen en hoe het geïnstalleerd moet worden.
Bij de ontwikkeling van de noodverlichtingsarmaturen houden we rekening met het installatiegemak. Als je op een hoge trap staat wil je met zo min mogelijk gereedschap de armatuur kunnen installeren. De Pro bijvoorbeeld is voorzien van anti-verlies schroeven. Deze blijven hangen in de armatuur als je deze wil installeren. De kap van de Nightlife is voorzien van een handig klik-systeem. Zo is hij eenvoudig te bevestigen en te verwijderen.
In het online assortiment staan installatievideo’s bij de producten. Hier wordt precies aangegeven hoe de armaturen geïnstalleerd moeten worden. Je pakt het meegeleverde installatiemateriaal erbij, bekijkt het type montage wat bij jouw armatuur past, bekijkt de video en het is heel eenvoudig om de armaturen te installeren.
SmartScan
Slim beheer voor noodverlichting
Beheer alle armaturen vanaf één locatie met het Slimme SmartScan beheersysteem.
SmartScan houdt automatisch een online logboek bij. Handig voor controles! Zo heb je meteen alles overzichtelijk.
Wil je meer weten over montage van noodverlichting?
Lees hier verder.
Parkeergarages
Bij veel grotere horecagelegenheden wordt gebruik gemaakt van een parkeergarage (denk aan een congrescentrum, hotel of theater). In een parkeergarage is noodverlichting verplicht. Het is van belang dat de vluchtroute en de vluchtweg duidelijk zichtbaar zijn in een noodsituatie en dat bezoekers de parkeergarage snel en eenvoudig kunnen verlaten.
In het Besluit bouwwerken leefomgeving staat omschreven welke ruimtes noodverlichting moeten hebben. In de NEN 2443 staat dat noodverlichting in parkeergarages moet voldoen aan de NEN-EN 1838.
Er wordt geen verschil gemaakt tussen parkeergarages onder- en boven het meetniveau.
Led-verlichting ten opzichte van een conventionele lichtbron
Bij noodverlichting met led-lampen is het aantal watt aanzienlijk lager dan bij conventionele verlichting met tl. Een conventionele lichtbron verbruikt meer energie. Led-verlichting is de meest duurzame verlichtingstechniek en het meest efficiënt in haar stroomverbruik. Bij de producten in ons productassortiment is het bekijken wattage uitleg mogelijk. We geven hier een uitleg van het verbruik en het continue vermogen per armatuur.
Universele renovatieset
Bij vervangen van tl naar led blijft er vaak een gat achter, omdat de nieuwe led-armatuur kleiner is dan de oude tl-armatuur. Hier hebben we een makkelijke oplossing voor bedacht. De universele renovatieset. Dit is een montageplaat die eenvoudig in het overblijvende gat in de plafondplaat geplaatst kan worden. Het is dus geen led-paneel, maar een montageplaat. Hierop wordt de nieuwe armatuur gemonteerd. We hebben montageplaten voor armaturen met verschillende diameters. Het is dus van belang om te bekijken diameter van het nieuwe armatuur.
De noodverlichtingsarmaturen maken gebruik van een led lamp. Een tl-armatuur heeft meer onderhoud nodig. Van het onderhoud van de led merken we weinig. Een led-lamp hoeft maar een keer in de 10 jaar vervangen te worden.
Noodverlichting kopen?
We helpen je graag met het kiezen van de juiste noodverlichting voor jouw situatie. Neem contact met ons op voor het maken van een noodverlichtingsplan.
In het productassortiment kun je eenvoudig zoeken naar het gewenste armatuur. Met het filter selecteer je makkelijk de opties die je nodig hebt. Door de geselecteerde filters aan en uit te zetten kun je de zoekopdracht verfijnen. Zo kun je in de huidige zoekresultaten het product eenvoudig vinden.
Bij diverse merken is het zo dat de garantietermijn verschilt per product, maar onze armaturen hebben allemaal dezelfde extra lange garantietermijn van 10 jaar product garantie en 8 jaar garantie op de accu’s in nieuw aangeschafte armaturen. Daarnaast maken we gebruik van een topkwaliteit verlichting met onze led-armaturen.
Led-verlichting
Van tl naar led
Sinds 2019 is het verplicht geworden om tl-noodverlichting te vervangen voor led. Dit kan je binnen 5 jaar al terugverdienen.
Via de TCO-tool (Total Cost of Ownership) kan je jouw voordeel berekenen.
Ons productassortiment
Bekijk al onze armaturen.
Referentie Koninklijk Theater Carré
Theater Carré is een van de eerste gebouwen waar de D-Sign is toegepast. Vanwege het strooilicht van de oude tl-armaturen is er gekozen voor de D-Sign cinema dim.
Omdat een heldere verlichting niet overal gewenst is, is in de ruimtes waar geen heldere verlichting gewenst is, de D-Sign cinema dim toegepast. Deze armatuur, wat de verlichting dimt, zorgt voor een lagere lichtsterkte. Door het dimmen creëer je de juiste sfeer in het gebouw.
Veelgestelde vragen
Ja noodverlichting is verplicht. De eisen voor noodverlichting staan op verschillende plekken. Je vindt ze in het Besluit bouwwerken leefomgeving, de normen van de NEN en de Arbowet.
Het is afhankelijk van het doel van de horecagelegenheid en van het doel van de ruimte welke lampen geschikt zijn. In sommige ruimtes is heldere verlichting gewenst.
Het is afhankelijk van het gebouw en de hoeveelheid gebruikers waar de noodverlichting aan moet voldoen. Hier vind je meer over de eisen voor noodverlichting.
De NEN-EN 1838 en de NEN 1010 hebben betrekking op noodverlichting.
Heb je een andere vraag?
Ga naar onze kennisbank.