Noodverlichtingsarmaturen aansluiten

Noodverlichting is een veiligheidsproduct. Precies om die reden is het zo belangrijk dat noodverlichtingsarmaturen correct en volgens de regelgeving wordt geïnstalleerd door een professioneel, bevoegd installatiebedrijf.

Installatiegemak bij alle noodverlichtingsarmaturen

Voldoende installatieruimte, meerdere invoergaten voor de gewenste montagewijze, een uniek plug-in/slide-in systeem. Dit zijn zo maar wat voorbeelden van slimmigheden die verwerkt zijn in onze armaturen. Veel van onze armaturen zijn zelfs zonder gereedschap te installeren. Zo is de kap van nood- en beveiligingsverlichting Nightlife door middel van een kliksysteem eenvoudig te bevestigen en te verwijderen.

Het installatie- en gebruiksgemak komt mede voort uit de samenwerking met onze relaties. Zo vertelden installateurs ons dat het onhandig was om vanaf een ladder een armatuur te installeren met ook nog een schroevendraaier en schroeven in de hand. Vanuit deze vraag hebben wij binnen de productfamilie Pro, anti-verliesschroeven toegepast. Nu blijven de schroefjes in de armatuur hangen wanneer je deze wilt gaan installeren. Wel zo gemakkelijk.

Bij het ontwikkelen van nieuwe armaturen houden we altijd rekening met installatiegemak. Ons nieuwste armatuur de D-Sign kan in een handomdraai en zonder gereedschap gewijzigd worden van plafond- naar wandmontage.

Natuurlijk zijn al onze nieuwe armaturen voorzien van led-noodverlichting. Vooral voor vluchtrouteaanduiding is dit van belang, omdat deze continu moet blijven branden.

Noodverlichting verplicht

Noodverlichting is in de meeste gevallen verplicht. Als om wat voor reden dan ook de stroom uitvalt en er is geen noodverlichting wordt het heel donker. Mesen raken dan in paniek en kunnen struikelen. Om te zorgen voor de fysieke veiligheid van de mensen in het gebouw moeten de aanwezigen tijdig het pand kunnen verlaten. De noodverlichting moet dan dus blijven branden. Volgens de wettelijke voorschriften is dit minimaal een uur.

Noodverlichting aansluiten volgens de NEN-1010

Bij het aansluiten van noodverlichting kan het aanhouden van de norm NEN 1010 helpen. In de norm NEN-1010 staat het volgende:

  • Noodverlichtingsarmaturen in een ruimte en langs vluchtroutes met meer dan één noodverlichtingsarmatuur dienen over ten minste twee eindgroepen afwisselend te zijn verdeeld;
  • Noodverlichting en verlichting van aanduiding in ruimten ten behoeve van publiek mogen niet op dezelfde eindgroepen zijn aangesloten als die in bedrijfsruimten en vluchtwegen t.b.v. bedrijfsruimten;
  • Noodverlichting dient ingeschakeld te zijn bij een netspanning van 60% of lager en uitgeschakeld te zijn bij een netspanning van 85% of hoger;
  • Installatie dient te zijn geïnspecteerd;
  • Rapportage over de installatie, de inspectie en noodzaak tot reparatie.
    Armaturen moeten bovendien voldoen aan de productnorm NEN-EN-IEC 60598-2-22 en centraal gevoede systemen aan de NEN-EN 50171.

Montage van led-noodverlichting

Het gebruik van led-noodverlichting is vooral van belang bij vluchtrouteaanduiding. Deze gebruikt continu stroom, omdat deze noodverlichting moet blijven branden. Alle Famostar noodverlichting is enkel nog te verkrijgen als led-noodverlichting. Led-noodverlichting is goedkoper en duurzamer.

Voordelen van led-noodverlichting zijn:

  • Led-noodverlichting lampen hebben een garantie van 10 jaar;
  • Led-noodverlichting lampen zijn 75% zuiniger dan tl-lampen.

Montage van led-noodverlichting heeft geen bijzondere eisen ten opzichte van tl-noodverlichting. Een led-noodverlichtingsarmatuur ziet er meestal hetzelfde uit als een tl-noodverlichtingsarmatuur.

Inbouw- of opbouw noodverlichting aansluiten

Er zijn verschillende type noodverlichting. Je hebt bijvoorbeeld opbouwnoodverlichting of inbouwnoodverlichting, maar ook noodverlichting voor aan de wand of voor aan het plafond. De meest gangbare varianten zijn de vluchtroute aanduiding en de vluchtwegverlichting. Al deze type verlichting zijn alleen nog maar verkrijgbaar met led-noodverlichting.

De keuze voor opbouw noodverlichting of inbouw noodverlichting is afhankelijk van wat mooi gevonden wordt of van wat de mogelijkheden zijn op die plek. Opbouw noodverlichting wordt op de muur of op het plafond gemonteerd en inbouw noodverlichting wordt bijvoorbeeld in de plafondplaat verwerkt.

Er zijn ook armaturen die vluchtwegverlichting en vluchtrouteaanduiding in een bevatten. In deze twee in een noodverlichting zijn de lampen gecombineerd. Er is vluchtrouteaanduiding die altijd brandt en vluchtwegverlichting die aan gaat als de normale verlichting uitvalt in geval van nood. Met deze armaturen kun je flink besparen in het totaal aantal armaturen dat je nodig hebt in een gebouw.

Centrale- of decentrale installatie

Decentraal gevoede installatie

Bij decentrale noodverlichting hebben alle armaturen een eigen batterij. Alleen als de normale verlichtingsarmaturen uitvallen, door bijvoorbeeld stroomuitval in een noodsituatie, gaat de decentrale voeding van de armaturen werken, Zo krijgen ze elektriciteit en gaan ze branden.

Centraal gevoede installatie

Bij een centrale noodverlichtingsinstallatie zit er een accupakket op een centrale plek. De centraal gevoede armaturen krijgen centrale voeding door middel van het centraal gevoed noodverlichtingssysteem.

Centrale- of decentrale noodverlichting aansluiten

Centrale- en decentrale noodverlichting wordt beide op het stroomnet aangesloten. Ze worden in een normale situatie voorzien van stroom vanuit het netwerk. Alleen in een noodsituatie wordt de batterij of het accupakket geactiveerd en worden ze op deze manier van stroom voorzien.

Centrale- en decentrale noodverlichting installeren gaat net zo als het installeren van standaard noodverlichtingsarmaturen.

SmartScan noodverlichting

SmartScan is een draadloos monitoringsysteem voor noodverlichting en verlichting. Een toegevoegde waarde is dat de volledige bekabeling overbodig is geworden.

Andere voordelen van SmartScan zijn:

  • Geen extra bekabeling nodig;
  • De gegevens zijn eenvoudig in te zien via het webportal;
  • Het digitale logboek is op afstand toegankelijk;
  • Effectief en efficiënt onderhoud van de installaties.

Bij de meeste eigentijdse noodverlichting wordt vooral naar het uiterlijk gekeken, maar het SmartScan systeem is volledig vernieuwend terwijl de armaturen er uit zien als normale noodverlichtingsarmaturen.

Wil je meer weten over het SmartScan systeem? Kijk dan hier verder.

Handleidingen en installatievideo’s

Voor al onze producten hebben wij handleidingen en installatievideo’s. Zodat noodverlichting aansluiten en onderhouden makkelijk wordt. De handleidingen vind je onder aan de pagina van de te installeren armatuur. De installatievideo’s vind je hier.

Wil je meer weten over noodverlichtingsarmaturen? Kijk dan hier. Ook kun je het Kenniscentrum Noodverlichting bezoeken.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Bekijk al onze vluchtrouteaanduiding

Op zoek naar vluchtrouteaanduiding van de hoogste kwaliteit?

Deel het kennisbank artikel:

Verbreed én verdiep uw kennis over noodverlichting.

Kenniscentrum Noodverlichting logo

Gerelateerde kennisbank artikelen

Productgericht

De beschermingsgraden tegen water- en stofdichtheid voor noodverlichting worden uitgedrukt in een IP-waarde. Een IP-waarde bestaat uit twee cijfers.

Productgericht

Sinds 2021 is er een vernieuwde versie van de NEN 3011 met de mogelijkheid om een specifieke route aan te duiden voor ‘personen met een mobiliteitsbeperking’.

Productgericht

Afstandstabellen zijn nodig om noodverlichting te projecteren. Met een voorbeeld leggen we je uit hoe je de afstandstabellen moet gebruiken.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales