Wat is vluchtwegsignalering?

Regels vluchtwegsignalering

Vluchtwegsignalering is verplicht in een ruimte waardoor een verkeersroute loopt. Als een ruimte bestemd is voor meer dan 50 personen is vluchtwegsignalering ook verplicht. Denk hierbij onder andere aan een restaurant, sportgebouw, school of kantoorgebouw. Hierover kun je meer lezen in het Bouwbesluit. De werkgever heeft een verantwoordelijkheid dat iedereen veilig het gebouw kan verlaten en zich in veiligheid kan brengen in geval van nood, dus de Arbowet verplicht het ook.

Aan vluchtwegsignalering zitten meerdere eisen verbonden. Zo is er een formule voor de maximale afstand. De herkenningsafstand is afhankelijk van de hoogte in centimeters van het pictogram. Daarnaast zijn er internationale richtlijnen vastgelegd.

Hier vind je informatie over de pictogrammen, zoals de grootte, kleur en afbeelding. Ook gelden er Nederlandse normen. Deze kan je terugvinden in -onder andere- de NEN 3011 en de NEN-EN 1838.

Welke typen vluchtwegsignalering zijn er?

In ons assortiment hebben we meerdere armaturen, geschikt voor elke situatie. Denk bijvoorbeeld aan de Go! maar ook aan de D-Sign armatuur voor meer chiquere gebouwen. Voor plekken waar waterdichte armaturen nodig zijn hebben we de Pro, of waar er een grote kijkafstand nodig is hebben we de Hi-Vision. Zo hebben we een variëteit aan armaturen beschikbaar. Neem een kijkje in ons assortiment of neem contact op voor meer informatie!

Onderhoud

Het is belangrijk om de vluchtwegsignalering te onderhouden aan de hand van periodiek onderhoud. Hiervoor geldt een onderhoudsplicht. Het systeem moet minimaal 1x per jaar worden geïnspecteerd. Door het juiste onderhoud worden risico’s vermeden en werkt de signalering voortdurend. Er is soms verwarring dat de gebruiker hiervoor aansprakelijk is, maar dit is de eigenaar van het gebouw.

Vragen over onze producten?

Wil je meer weten over noodverlichting? Kijk dan eens op onze kennisbank. Hier vind je allerlei handige artikelen over bijvoorbeeld noodverlichtingseisen, type armaturen en over monteren, onderhoud en inspecteren van noodverlichting.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Bekijk het volledige assortiment

Benieuwd naar ons productassortiment?

Led-noodverlichting 8 jaar accugarantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Led-noodverlichting 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.

Noodverlichting bij de Kaap Hoogeveen

Vluchtwegsignalering bij De Kaap Hoogeveen

In Hoogeveen is in 2017 met project ‘De Kaap’ een woonzorgcomplex, twee koop/huur-complexen en een ondergrondse parkeergarage opgeleverd. Een van de meest bijzondere kenmerken was, dat het project volledig in BIM werd gemoduleerd. Linde Kroon elektrotechniek B.V. installeerde de complexe elektrotechnische installatie, waaronder de noodverlichtingsarmaturen van Famostar.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales