Vluchtwegverlichting

Met vluchtwegverlichting zorgen we ervoor dat vluchtwegen en obstakels, hoogteverschillen of richtingsveranderingen op de vluchtroute zichtbaar zijn en blijven bij spanningsuitval. Op deze manier kan men veilig en gecontroleerd het gebouw verlaten.

Vluchtwegverlichting of vluchtrouteverlichting?

Vluchtwegverlichting noemen we ook wel vluchtrouteverlichting. Het gaat hier om hetzelfde armatuur en om dezelfde verlichting. Vluchtwegverlichting staat niet permanent aan, maar gaat alleen branden als er een situatie van nood is wanneer er sprake is van spanningsuitval en alle andere verlichting niet meer brand. Deze verlichting werkt op een eigen accu. In een normale situatie is het dus weinig zichtbaar en heel onopvallend. Vluchtwegverlichting zorgt voor net voldoende licht zodat de mensen kunnen zien waar ze lopen in bijvoorbeeld een lange gang of trappenhuis. Preventief onderhoud aan de vluchtwegnoodverlichting is erg belangrijk hoewel er bijna nooit storingen optreden. Dat is om zekerheid te kunnen garanderen.

Een ander soort vluchtwegverlichting wordt ook wel beschreven als anti-paniekverlichting en heeft in basis dezelfde functie. Deze kan overal toegepast worden waar geen wettelijke noodzaak voor noodverlichting is. Met deze verlichting kunnen mensen bij een calamiteit een plaats bereiken waar ze vervolgens via de vluchtroute naar de uitgang kunnen. Anti-paniekverlichting wordt vooral gebruikt in vergaderruimtes, winkelcentra of laboratoriums.

Voor elke situatie een oplossing

Met ons assortiment noodverlichting pictogrammen hebben we voor elke situatie een geschikte oplossing. In het assortiment noodverlichting vluchtwegverlichting hebben we bijvoorbeeld de CELO armatuur die het meest gekozen wordt voor binnen en ons Nightlife armatuur voor buitenverlichting. De vluchtweg eindigt namelijk niet bij de deur of de (nood-) uitgang, maar buiten op een veilige plaats: officieel is dat de openbare weg. Naast de armaturen specifiek voor vluchtwegverlichting hebben we ook gecombineerde armaturen. In verschillende productlijnen is onze 2-in-1 noodverlichting toegevoegd. Vluchtrouteaanduiding gecombineerd met vluchtwegverlichting. Zo kunnen er veel armaturen uitgespaard worden. Daarnaast kan led-noodverlichting zelfs tot wel 70% zuiniger zijn dan tl.

Bekijk het volledige assortiment

Benieuwd naar ons productassortiment?

Vluchtwegverlichting 8 jaar accugarantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Vluchtwegverlichting 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Voorbeelden van vluchtwegverlichtingsarmaturen

CELO CW VPD-1 - Famostar

CELO CW VPD-1

393281
Wand opbouw
Dali
CELO CS VA-1 S Cinema - Famostar

CELO CS VA-1 S Cinema

392230
Plafond opbouw
Automatisch Test Systeem
Pro VPS-1 - Famostar

Pro VPS-1

393371
Plafond opbouw
SmartScan
Go! PPA-1 C - Famostar

Go! PPA-1 C

391864
Plafond opbouw
Automatisch Test Systeem

Wat is het doel van vluchtwegverlichting?

We staan er niet vaak bij stil, maar weet jij de weg naar de nooduitgang als alle verlichting is uitgevallen? Vluchtwegverlichting zorgt er voor dat je veilig de weg naar de dichtstbijzijnde nooduitgang kunt volgen, waar een vluchtwegaanduiding pictogram (de route naar) de nooduitgang markeert. Door deze pictogrammen kun je een gebouw altijd op een veilige manier verlaten. Wanneer de verlichting in een omgeving uitvalt, zorgt de noodverlichting voor vervangende verlichting en routeaanduiding. Vluchtwegverlichting beschikt dus over een eigen energievoorziening. Deze vervangende verlichting heeft een minimale lichtsterkte van 1 Lux, gemeten op de vloer. Dit kun je het beste vergelijken met maanlicht, dus voldoende om de zichtbaarheid van de vluchtweg te garanderen.

Weten welke vluchtwegverlichting je precies nodig hebt?

Wil je weten hoeveel en welke nood- en vluchtwegverlichting je nodig hebt om jouw gebouw veilig te maken? We denken graag met je mee en geven advies over de te gebruiken verlichting en noodverlichting armaturen. Hierbij houden we rekening met de wet- en regelgeving die gelden en het gebruik van het gebouw. Zo zorgen we voor optimale veiligheid. Voor de exacte eisen voor noodverlichting voor jouw gebouw, kijken we naar de NEN-normen waar de richtlijnen over noodverlichting pictogrammen in staan beschreven.

Linda Peters
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Linda

Noodverlichtingsplan aanvragen

Hulp nodig bij het maken van je noodverlichtingsplan?

Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Mede dankzij de corona periode zijn we begonnen met het maken van gratis Famostar webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen.

Vluchtwegverlichting bij De Hallen

Famostar noodverlichting bij De Hallen

In februari 2015 werd de metamorfose van het noemenswaardige project De Hallen in Amsterdam afgerond. Dit immense complex gelegen in de Kinkerbuurt in Amsterdam-West werd in twee jaar tijd omgebouwd tot cultureel centrum bestaande uit diverse horeca, een bibliotheek, bioscoop, tv-studio’s en ambachtencentrum. Bij deze renovatie werd ook de led-noodverlichting van Famostar toegepast welke in lijn ligt met de duurzame en architectonische uitstraling van de locatie.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales