Vluchtwegverlichting

Met vluchtwegverlichting zorgen we ervoor dat vluchtwegen en obstakels, hoogteverschillen of richtingsveranderingen op de vluchtroute zichtbaar zijn en blijven bij spanningsuitval. Op deze manier kan men veilig en gecontroleerd het gebouw verlaten.

Vluchtwegverlichting of vluchtrouteverlichting?

Vluchtwegverlichting noemen we ook wel vluchtrouteverlichting. Het gaat hier om hetzelfde armatuur en om dezelfde verlichting. Het staat niet permanent aan, maar de lampen gaan alleen branden als er een situatie van nood is wanneer er sprake is van spanningsuitval en alle normale verlichting niet meer gaat branden. De verlichting werkt op een eigen accu en zal dus blijven branden. In een normale situatie is het dus weinig zichtbaar en heel onopvallend. Om paniek te voorkomen zorgt vluchtwegverlichting voor net voldoende licht waardoor mensen kunnen zien waar ze lopen in bijvoorbeeld een lange gang of trappenhuis en of er obstakels zijn onderweg.

Anti-paniekverlichting voor de dichtstbijzijnde nooduitgang

Een ander soort vluchtwegverlichting wordt ook wel beschreven als anti-paniekverlichting en heeft in basis dezelfde functie. Deze kan overal toegepast worden waar geen wettelijke noodzaak voor noodverlichting is, maar het voor een hogere veiligheid wel aan te raden is. Met anti-paniekverlichting kunnen mensen bij een calamiteit, zoals bijvoorbeeld stroomuitval, een plaats bereiken waar ze vervolgens via de vluchtroute naar de uitgang kunnen. Anti-paniekverlichting wordt vooral gebruikt in vergaderruimtes, winkelcentra of laboratoriums waar andere soorten noodverlichting niet verplicht zijn.

Onderhoud van noodverlichting

Preventief onderhoud aan de vluchtwegnoodverlichting is erg belangrijk hoewel er bijna nooit storingen optreden. Om zekerheid en kwaliteit te kunnen garanderen wordt er aangeraden om jaarlijks een ronde te doen door het gebouw en alle armaturen te bekijken.

SmartScan beheersysteem voor verlichting en noodverlichting

Het nieuwe SmartScan beheersysteem voor licht en noodverlichting geeft nog meer zekerheid en gebruiksgemak. Het correct functioneren van de noodverlichtingsinstallatie is geheel inzichtelijk doordat de status dagelijks automatisch doorgegeven wordt per e-mail en gegevens altijd inzichtelijk zijn. Door de status updates kan onderhoud beter worden gepland en blijven storingen niet onopgemerkt tot de volgende test of inspectieronde wordt gedaan.

Bekijk het volledige assortiment

Benieuwd naar ons productassortiment?

Vluchtwegverlichting 8 jaar accugarantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Vluchtwegverlichting 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Voorbeelden van vluchtwegverlichtingsarmaturen

CELO CS VA-1 S Cinema - Famostar

CELO CS VA-1 S Cinema

392230
Plafond opbouw
Automatisch Test Systeem
Pro VPS-1 - Famostar

Pro VPS-1

393371
Plafond opbouw
SmartScan
Go! PPA-1 C - Famostar

Go! PPA-1 C

391864
Plafond opbouw
Automatisch Test Systeem

Wat is het doel van vluchtwegverlichting?

We staan er niet vaak bij stil, maar weet jij de weg naar de nooduitgang als alle verlichting uit gaat door bijvoorbeeld stroomuitval? Vluchtwegverlichting zorgt er voor dat je veilig de weg naar de dichtstbijzijnde nooduitgang kunt volgen, waar vluchtwegaanduiding pictogrammen (de vluchtwegen naar) de nooduitgang markeren.

Deze soorten noodverlichting verlichten de route en zorgen er samen voor dat mensen zo snel mogelijk de weg naar de dichtstbijzijnde uitgang kunnen vinden. Wanneer, door bijvoorbeeld een stroomstoring, de verlichting in een omgeving uitvalt, zorgt de noodverlichting voor vervangende verlichting en aanduiding van de vluchtweg.

Vluchtwegverlichting beschikt dus over een eigen energievoorziening. Deze vervangende verlichting heeft een minimale lichtsterkte van 1 Lux, gemeten op de vloer. Dit kun je het beste vergelijken met maanlicht, dus voldoende om de zichtbaarheid van de vluchtweg naar de nooduitgang te garanderen.

Pictogrammen voor noodverlichting

Pictogrammen voor noodverlichting worden gebruikt in vluchtwegaanduiding armaturen. Een pictogrammen zonder verlichting zijn geen officiële noodverlichting. Op de pictogrammen die in de noodverlichting vluchtwegaanduiding gebruikt worden, wordt aangegeven welke kant de nooduitgang op is, zodat men zo snel mogelijk veilig het gebouw kan verlaten. Pictogrammen zonder verlichting kunnen wel gebruikt worden in gebouwen waar noodverlichting niet verplicht is.

Eisen voor vluchtwegverlichting

Er zijn verschillende eisen voor noodverlichting en vluchtwegverlichting. Niet in elke situatie is noodverlichting verplicht. In de ruimtes waar noodverlichting wel verplicht is zijn er strenge richtlijnen voor het moment dat de stroom uitvalt. Het licht van de vluchtwegverlichting gaat pas aan op het moment dat de stroom uitvalt en moet minimaal 1 uur blijven branden.

Er is keuze in de soorten armaturen die gebruikt worden, maar om paniek te voorkomen moet de lamp voldoen aan de eisen voor noodverlichting. In alle ruimtes waar noodverlichting verplicht is volgens de wetgeving moeten de juiste soorten lampen hangen en de verlichtingssterkte voldoen aan de eisen voor noodverlichting.

Soorten vluchtwegverlichting

Vluchtwegverlichting heeft verschillende categorieën, het is eigenlijk een verzamelnaam. Er is bijvoorbeeld inbouw vluchtwegverlichting of opbouw vluchtwegverlichting, er is vluchtwegverlichting met plafondmontage of montage aan de wand en, zoals we eerder al genoemd hebben is er ook anti-paniekverlichting. Welke vluchtwegverlichting er nodig is hangt af van de situatie en de vluchtroute.

Noodverlichting op grote hoogtes

Zijn er hoge hallen in een project, dan moet er vluchtwegverlichting gebruikt worden die voldoende bereik heeft. De Pro Plus kan bijvoorbeeld uitstekend gebruikt worden in hoge hallen. Deze heeft vier krachtige led lampen met geoptimaliseerde lenzen wat een hoge lichtopbrengst geeft en hem geschikt maakt voor ophanghoogtes tot 11 meter.

Voor elke situatie een oplossing als de stroom uitvalt

Met ons assortiment noodverlichting pictogrammen hebben we voor elke situatie geschikte producten. In het assortiment noodverlichting vluchtwegverlichting hebben we bijvoorbeeld de CELO armatuur die het meest gekozen wordt voor binnen en ons Nightlife armatuur welke toegepast wordt bij buitenverlichting. De vluchtweg eindigt namelijk niet bij de deur of de (nood-) uitgang, maar buiten op een veilige plaats: officieel is dat de openbare weg.

Naast de armaturen specifiek voor vluchtwegverlichting hebben we ook gecombineerde armaturen. In verschillende productlijnen is onze 2-in-1 noodverlichting toegevoegd. Vluchtrouteaanduiding gecombineerd met vluchtwegverlichting. Zo kunnen er veel armaturen uitgespaard worden. Daarnaast kan led-noodverlichting zelfs tot wel 70% zuiniger zijn dan tl.

Weten welke vluchtwegverlichting je precies nodig hebt?

Wil je weten hoeveel en welke soorten noodverlichting en vluchtwegverlichting je nodig hebt om jouw gebouw veilig te maken bij noodgevallen en heb je advies nodig? We denken graag met je mee en geven advies over de te gebruiken verlichting en noodverlichting armaturen. Hierbij houden we rekening met de wet- en regelgeving die gelden en het gebruik van het gebouw. Zo zorgen we voor optimale veiligheid. Voor de exacte eisen voor noodverlichting voor jouw gebouw, kijken we naar de NEN-normen waar de richtlijnen over noodverlichting pictogrammen in staan beschreven.

Linda Peters
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Linda

Noodverlichtingsplan aanvragen

Hulp nodig bij het maken van je noodverlichtingsplan?

Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.

Vluchtwegverlichting bij De Hallen

Famostar noodverlichting bij De Hallen

In februari 2015 werd de metamorfose van het noemenswaardige project De Hallen in Amsterdam afgerond. Dit immense complex gelegen in de Kinkerbuurt in Amsterdam-West werd in twee jaar tijd omgebouwd tot cultureel centrum bestaande uit diverse horeca, een bibliotheek, bioscoop, tv-studio’s en ambachtencentrum. Bij deze renovatie werd ook de led-noodverlichting van Famostar toegepast welke in lijn ligt met de duurzame en architectonische uitstraling van de locatie.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales