Noodverlichting led plafond

In ons uitgebreide assortiment led noodverlichting hebben we voor elke situatie een oplossing. Naast dat we led noodverlichting hebben die je aan wanden kunt monteren, kunnen onze noodverlichting armaturen ook gemonteerd worden aan het plafond.

Led noodverlichting voor het plafond kan in veel situaties een goede uitkomst bieden, zodat men bij een calamiteit, zoals stroomuitval, het gebouw veilig kan verlaten.

Wij denken graag met je mee om de juiste oplossing te vinden voor jouw specifieke situatie en je te voorzien van het juiste advies over jouw led verlichting.

Led noodverlichting op het plafond

Sinds 1 juli 2019 is het verplicht om tl-noodverlichting te verwisselen voor led noodverlichting. Deze verandering wordt omschreven in het energieakkoord die per 1 augustus 2019 veranderd is in het Klimaatakkoord. Het hele assortiment van Famostar is enkel nog in led verlichting te verkrijgen.

Led noodverlichting is vele malen goedkoper en duurzamer. De verandering van tl naar led kun je het beste doorvoeren tijdens de jaarlijkse vervanging van de tl-buisjes, de 4-jaarlijkse vervanging van de accu’s of als je het gebouw gaat renoveren.

Snel terugverdienen

Vaak is een argument om de tl-noodverlichting niet te vervangen voor led dat er geen budget voorhanden is. Je kunt al binnen 5 jaar de hele investering terugverdienen! Aanschafkosten en installatie meegerekend.

Via de TCO tool kun je zelf jouw besparing uitrekenen.

Bespaar met led-noodverlichting

  • De noodverlichting led lamp is 10 jaar gegarandeerd en hoeft dus niet jaarlijks vervangen te worden;
  • Led-lampen zijn veel zuiniger dan tl-noodverlichting lampen, zo’n 75%;
  • In de nieuwe accu’s wordt er gebruik gemaakt van een milieuvriendelijker en goed recyclebaar accusysteem, NiMH.

Montage van noodverlichting op plafond en wanden

Het monteren van de led noodverlichting is voor ons gehele assortiment mogelijk op het plafond en de wanden. Wanneer het plafond te hoog is om de noodverlichtingsarmatuur te bevestigen kan er voor gekozen worden om deze op de wand te plaatsen bij de nooduitgang.

In welke situaties kun je wandmontage gebruiken?

Wandmontage van een armatuur kun je gebruiken als bijvoorbeeld een plafond erg hoog is. Men kan dan kiezen voor montage van de noodverlichtingsarmatuur aan de wand bij een nooduitgang. Zo hangt het bordje boven de deur en is het duidelijk waar de nooduitgang zich bevindt.

Enkele voordelen zijn:

  • Te gebruiken in hoge ruimtes;
  • De noodverlichting armaturen van Famostar beschikken over een los pictogram, zo kunnen ze op verschillende manieren gemonteerd worden;
  • Wandarmaturen zijn in veel gevallen ook te verkrijgen in combinatie met vluchtwegverlichting.

In welke situaties kun je plafondmontage gebruiken?

Je kunt een armatuur met plafondmontage gebruiken in bijvoorbeeld een lange gang waar noodverlichting of vluchtrouteaanduiding opgehangen moet worden. Door de vluchtrouteaanduiding wordt de route duidelijk aangegeven en kan iedereen bij noodsituaties zien waar hij/zij loopt omdat er voldoende verlichting is.

Enkele voordelen van plafondmontage:

  • Goed te gebruiken in lange gangen;
  • Ook beschikbaar als pendel armatuur voor montage op hogere plafonds;
  • Altijd duidelijk zichtbaar.

Plafond noodverlichting ook mogelijk in opbouw- en inbouw montage

Noodverlichtingsarmaturen voor vluchtwegverlichting en vluchtrouteaanduiding zijn vaak verkrijgbaar als opbouw- of inbouw armatuur. Het pictogram en de accu die gebruikt worden zijn hetzelfde en de armaturen branden minimaal 1 uur nadat de stroom uitvalt.

Bij drie van onze productlijnen voor led noodverlichting hebben we naast opbouw noodverlichting ook producten voor inbouw noodverlichting. Dit zijn bijvoorbeeld de design productlijn D-Sign, maar denk ook aan de Go! en de CELO. De armaturen en pictogrammen kunnen bij deze producten mooi weggewerkt worden.

Naast dat inbouw noodverlichting mogelijk is bij wandmontage is dit ook mogelijk bij plafondmontage.

Zwarte led noodverlichting

De bovenstaande drie lijnen kun je ook verkrijgen in de zwarte cinema versie. Deze armaturen hebben een zwarte behuizing en kunnen ook als inbouw noodverlichting verkregen worden. De armaturen maken gebruik van dezelfde pictogrammen als de witte armaturen. Ze zijn perfect te gebruiken in donkere ruimtes waar noodverlichting niet op mag vallen.

Kijk in ons productassortiment op de bijbehorende productpagina om de verschillende specificaties per product te vinden.

Robuuste noodverlichting

Noodverlichting buiten, in parkeergarages of bijvoorbeeld in een voetbalstadion kan doelwit zijn van vandalisme. Speciaal voor deze toepassing zijn er producten met opbouwmontage die extra robuust is. Deze producten hebben een lange levensduur, zijn waterdicht en de behuizing is extra stevig. De noodverlichting voor buiten kan ook als (led)verlichting gebruikt worden voor beveiliging. Deze verlichting geeft de vluchtroute buiten aan.

Productlijnen die hieronder vallen zijn de Nightlife, de Allround, de Explosionproof en de Pro.

Gebruik van noodverlichting

Noodverlichting wordt gebruikt in veel verschillende openbare gebouwen, maar ook in kantoren, winkels, sportscholen of industrie. Het is niet altijd verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Wanneer de stroom uitvalt in een noodsituatie en het gewone licht uitgaat wil je natuurlijk dat de aanwezigen het gebouw veilig en snel kunnen verlaten.

In kantoren is er vaak een systeemplafond met inlegtegels. Hierin wordt een gat gemaakt waarin de armaturen netjes worden gemonteerd.

Duurzaam renoveren

Ook voor een renovatie is er een oplossing. Hiervoor kan de universele renovatieset gebruikt worden. Hiermee kan een ingebouwd tl-plafond armatuur eenvoudig vervangen worden door een led-armatuur. Na het verwijderen van de tl-armatuur wordt in de bestaande opening in de plafontegel van het systeemplafond een montageplaat bevestigd, die de opening van de tegel opvult. Hier wordt dan de led-armatuur in- of op gemonteerd.

Bekijk het volledige assortiment

Benieuwd naar ons productassortiment?

Noodverlichting 8 jaar garantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Noodverlichting 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Noodverlichtingsarmaturen

D-Sign SPS-1 - Famostar

D-Sign SPS-1

393806
Plafond opbouw, Wand opbouw
SmartScan
CELO CS VA-1 S Cinema - Famostar

CELO CS VA-1 S Cinema

392230
Plafond opbouw
Automatisch Test Systeem
Go! PPS-1 Cinema - Famostar

Go! PPS-1 Cinema

393369
Plafond opbouw
SmartScan

Productassortiment

Bij Famostar hebben we een ruim assortiment noodverlichtingsarmaturen voor veel verschillende situaties. Er is bijvoorbeeld noodverlichting die waterdicht is, voor lange kijkafstanden of explosionproof. Kijk voor meer informatie over de producten in ons assortiment en kies het product van je voorkeur wat het beste past in jouw situatie.

Veelgestelde vragen

Led’s gaan langer mee dan tl buizen en ze zijn zuiniger. Al met al is led- veel duurzamer dan tl verlichting en heeft het een hoge lichtopbrengst. Sinds 1 juli 2019 is het een verplichting om tl te vervangen voor led. Dit geldt ook voor de noodverlichtingsarmaturen. Door de sterke accu kunnen we garanderen dat de lichtbron, als de netspanning uitvalt, minimaal een uur brandt. Door de levensduur van de sterke accu komen er minder accu’s in de afvalstroom terecht, wat weer duurzamer is.

Anti-paniekverlichting is vergelijkbaar met vluchtwegverlichting. Het zorgt ervoor dat de mensen in de gebouwen een plaats kunnen bereiken waar ze gebruik kunnen maken van de vluchtroute. De armatuur moet binnen 15 seconden aangaan als de netspanning uitvalt en het is essentieel dat het minimaal een uur blijft branden en de pictogrammen goed zichtbaar zijn. Anti-paniekverlichting brandt dus niet continu zoals bij vluchtrouteaanduiding wel het geval is. Ondanks dat deze verlichting het niet continu aan staat wordt het gebruik van led-verlichting ook hierbij aangeraden.

Noodverlichting is in veel situaties verplicht. De wettelijke vereisten voor hiervoor staan in hoofdstuk 6 van het besluit bouwwerken leefomgeving beschreven. Hierin staan de eisen vastgelegd waaraan noodverlichtingsarmaturen moeten voldoen. Dit is onderdeel van de wet en regelgeving. Het gebruik van de led armatuur draagt bij aan de lange levensduur van de armaturen. Het verplicht om de juiste pictogrammen te gebruiken die passen bij de vluchtweg waar de armatuur voor routeaanduiding hangt.

Wanneer de stroom uitvalt moet de lamp minimaal een uur branden. Het pictogram van een armatuur voor vluchtwegaanduiding moet altijd duidelijk zichtbaar zijn. De algemene eisen voor noodverlichting en de eisen voor de levensduur van de accu staan beschreven in het besluit bouwwerken leefomgeving, hoofdstuk 6.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Noodverlichtingsplan aanvragen

Hulp nodig bij het maken van je noodverlichtingsplan?

Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.

Noodverlichting Lorentz Lyceum

Famostar zorgt voor de noodverlichting bij Lorentz Lyceum in Arnhem

Sinds augustus 2020 is het nieuwe Lorentz Lyceum in Arnhem in gebruik genomen. Het is een prachtig gebouw geworden in de Arnhemse wijk Elderveld. Het Lorentz Lyceum is een internationaal georiënteerde school voor havo, vwo en gymnasium en onderdeel van de Gelderse onderwijsgroep Quadraam. Alle noodverlichting die geïnstalleerd is in het nieuwe gebouw van het Lorentz Lyceum, is geproduceerd en geleverd door Famostar. Voor dit project hebben wij ook het noodverlichtingsplan gemaakt.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales