Vluchtrouteaanduiding

Wat is vluchtrouteaanduiding?

De bekende groene nooduitgang bordjes die je in ieder pand terugziet is de vluchtrouteaanduiding. Vluchtrouteaanduiding (of vluchtwegaanduiding) geeft aan hoe je de dichtstbijzijnde vluchtweg kunt vinden; deze vorm van noodverlichting is te herkennen aan de groene kleur en de pictogrammen geven aan wat de kortste route is naar de (nood-)uitgang. Vluchtrouteaanduiding is permanent verlicht. In de norm NEN-EN-ISO 7010 zijn de pictogrammen en kleuren in detail beschreven. Om de route naar de nooduitgang veilig te vinden maken we ook gebruik van vluchtwegverlichting. Dit zorgt er, in combinatie met de vluchtrouteaanduiding, voor dat mensen alle obstakels onderweg kunnen herkennen om het pand veilig kunnen verlaten in geval van een noodsituatie.

Is vluchtrouteaanduiding verplicht?

Dit wordt bepaald aan de hand van het Bouwbesluit en/of het Arbobesluit. Het bouwbesluit geeft aan dat in alle ruimten waar veel verkeer doorheen komt, zoals gangen, en in ruimten die bestemd zijn voor meer dan 50 personen vluchtrouteaanduiding aanwezig moet zijn. Het Arbobesluit legt een zware verantwoordelijkheid bij de werkgever die ervoor moet zorgen dat arbeidsplaatsen zijn voorzien van adequate noodverlichting en dat hij doeltreffende maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de werknemer zich via de kortst mogelijke weg in veiligheid kan stellen. Vanzelfsprekend kan dit niet zonder goede vluchtrouteaanduiding!

Voor uiteenlopende situaties

Voor elke situatie hebben wij een noodverlichtings-oplossing. In het assortiment vluchtrouteaanduiding hebben we bijvoorbeeld de altijd geschikte Go!, voor de meer chiquere gebouwen hebben we de nieuwe design armatuur de D-Sign. Wil je liever een wat robuuster, of waterdicht armatuur? Daar hebben we de Pro serie voor. Wordt er bij jou met gevaarlijke stoffen gewerkt? Dan hebben we een explosionveilig  armatuur, de explosionproof. Zelfs voor grote kijkafstanden, tot wel 50 meter, langere afstanden hebben we een speciaal armatuur ontwikkeld: de HiVision.

Bekijk het volledige assortiment

Benieuwd naar ons productassortiment?

Vluchtrouteaanduiding 8 jaar accugarantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Vluchtrouteaanduiding 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Voorbeelden van vluchtrouteaanduiding

D-Sign SPS-1 C - Famostar

D-Sign SPS-1 C

393809
Plafond opbouw, Wand opbouw
SmartScan
Go! PPA-1 - Famostar

Go! PPA-1

391860
Plafond opbouw
Automatisch Test Systeem
S-Sense ESI-230 Silver - Famostar

S-Sense ESI-230 Silver

190290
Plafond inbouw
Afhankelijk van noodverlichtingscentrale
HiVision WP-230 - Famostar

HiVision WP-230

392862
Plafond opbouw, Wand opbouw
Afhankelijk van noodverlichtingscentrale

Een plan laten maken voor de vluchtrouteaanduiding in jouw gebouw?

Famostar denkt graag met je mee over de meest veilige oplossing voor je complex, of het nou gaat om een klein gebouw of om verschillende gebouwen die door één beheerder gecontroleerd moeten worden. We hebben verschillende noodverlichtingsspecialisten in huis die op maat gemaakte plannen ontwerpen voor het plaatsen van vluchtrouteaanduiding en -verlichting. Bij het maken van deze plannen wordt niet alleen rekening gehouden met de bestaande wet- en regelgeving rondom noodverlichting, maar ook de manier waarop het gebouw gebruikt wordt. Samen zorgen we voor optimale veiligheid voor de gebruikers van je gebouw.

Vluchtrouteaanduiding bestellen?

In ons assortiment vind je alle vluchtrouteaanduiding die we hebben. Via één van de aangesloten groothandels kan je onze producten kopen.

Vragen over onze producten?

Heb je een specifieke vraag over vluchtrouteaanduiding? Neem dan eens een kijkje in onze Kennisbank. Hier geven we antwoorden op de meest uiteenlopende vragen op het gebied van noodverlichting.

John Lammerts
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met John

Noodverlichtingsplan aanvragen

Hulp nodig bij het maken van je noodverlichtingsplan?

Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.

Vluchtrouteaanduing bij SvPO

Noodverlichting in een kerk

Een kerk ombouwen tot school, hoe doe je dat? Met dit vraagstuk is installateur DonkerVeenstra uit Drachten aan de slag gegaan in opdracht van de Stichting School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO). Voor deze stichting heeft DonkerVeenstra al meer oude gebouwen gerenoveerd en omgebouwd tot school in onder andere Amsterdam en Hoorn. In dit geval is de Heilig Hartkerk in Deventer omgebouwd tot school.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales