Noodverlichting eisen
Bij de wet- en regelgeving voor noodverlichting dient men rekening te houden met drie verschillende bronnen die het alle drie vanuit een verschillend perspectief bekijken. Het gaat hier om het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), de normen volgens de NEN en de Arbowet.
Het nieuwe Besluit bouwwerken leefomgeving
Per 1 januari 2024 is het Bouwbesluit 2012 vervangen voor het Besluit bouwwerken leefomgeving. De wijziging heeft vooral betrekking op de procedures. Regels voor noodverlichting zijn niet veel veranderd met de invoering van het Besluit bouwwerken leefomgeving.
Voor bestaande bouw wordt nog gekeken naar het noodverlichting Bouwbesluit 2012, voor nieuwbouw en verbouwingen wordt naar het Besluit bouwwerken leefomgeving gekeken.
Noodverlichting volgens het Besluit bouwwerken leefomgeving
In het meest recente Bbl staat uitgebreid beschreven dat de eigenaar van een gebouw verantwoordelijk is voor de veiligheid van de gebruikers. Dit geldt voor bestaande bouwwerken en voor nieuwbouw. De minimale bouw- en gebruiksvoorschriften met betrekking tot veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu zijn hierin opgenomen.
De wettelijke eisen voor noodverlichting staan in hoofdstuk 6 van het Bbl beschreven. Hierin staan de eisen vastgelegd waaraan noodverlichtingsarmaturen moeten voldoen.
Eisen voor noodverlichting volgens de Arbowet
Hier gaat het over adequate noodverlichting. In de Arbowet staat dat de werkgever verantwoordelijk is voor de veiligheid van de medewerkers, bezoekers en leveranciers van een gebouw. Hij moet dus maatregelen nemen om te zorgen dat de gebruikers het gebouw veilig kunnen verlaten.
Vluchtroutes
Naast noodverlichting behoren een goede vluchtroute en nooduitgangen tot een veilig vluchtplan. De werkgever moet er dus voor zorgen dat er duidelijk zichtbare vluchtroutes en nooduitgangen zijn en dat deze vrij zijn. Hij moet dus voor de nooduitgangen doeltreffende maatregelen nemen.
Voorzien van noodverlichting
Noodverlichting moet op een duidelijk zichtbare plaats hangen. De routes moeten adequaat zijn aangegeven met vluchtrouteaanduiding en vluchtweg verlichting.
Samen zorgt dit ervoor dat iedereen in een noodsituatie veilig het gebouw kan verlaten. Het Arbobesluit geeft met concrete regels invulling aan de Arbowet. Hierbij wordt de NEN-EN 1838 toegepast als norm. Deze norm vult het begrip ‘adequate noodverlichting’ in.
Download het programma van eisen voor noodverlichting.
Meer weten over de eisen van noodverlichting?
8 jaar accugarantie
Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder
10 jaar armatuurgarantie
Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder
Webinars
Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.
Normen volgens de NEN
De belangrijkste artikelen binnen de NEN voor noodverlichting zijn NEN-EN 1838 en NEN 1010. In de NEN gaat het niet om wetgeving, maar om normen. Normen leggen specifieke afspraken vast over producten, diensten of processen. De NEN is gebaseerd op internationale afspraken die gemaakt zijn binnen de Europese markt. Het zijn Europese normen, geen internationale norm.
NEN-EN 1838 – Toegepaste verlichtingstechniek – Noodverlichting
In de NEN-EN 1838 wordt omschreven welke eisen er aan veilige noodverlichting gesteld worden. Er wordt gekeken welke regels in de norm staan in samenwerking met de regels van het land. In Nederland kijken we dan naar het Bbl en het Arbeidsomstandighedenbesluit.
Er wordt in deze norm specifiek ingegaan op de lichttechnische voorschriften waaraan noodverlichting moet voldoen, zoals de posities van noodverlichting, de lux-waarden en kleuren, de kijkafstanden en het voorkomen van verblinding. Onder noodverlichting vallen in deze norm ook vluchtwegverlichting, noodevacuatieverlichting en anti-paniekverlichting.
NEN 1010 – Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties
De NEN 1010 staan de minimum veiligheidseisen beschreven waar laagspanningsinstallaties aan moeten voldoen.
NEN-EN-ISO 7010 – Grafische symbolen
Deze norm definieert wat de wereldwijd gangbare kleuren zijn en wat het geaccepteerde pictogram is voor vluchtrouteaanduiding. De grafische symbolen voor noodverlichting staan hierin gespecificeerd.
NEN-EN 50172 – Noodverlichtingssystemen voor vluchtrouteaanduiding
Deze norm gaat over de voorschriften voor het ontwerpen van de noodverlichtingsinstallatie, het onderhouden ervan en het vastleggen van het onderhoud.
NEN-EN 50171 – Noodverlichtingssystemen en centrale voedingssystemen
In deze norm staan voorschriften voor centraal gevoede noodverlichtingssystemen beschreven.
Centrale noodverlichting en decentrale noodverlichting
Centraal gevoede noodverlichting bestaat uit armaturen, die niet zijn voorzien van een eigen voedingsbron en lader. De armaturen worden vanuit een centraal systeem voor noodstroom gevoed. Dit systeem is tijdens spanningsuitval afhankelijk van de kabel. Centraal gevoede noodverlichting heeft daarom voor de zekerheid vaak meerdere noodvoedingssystemen en onderstations.
Decentrale noodverlichting bestaat uit armaturen waar de accu en de lader ingebouwd zijn. Deze worden in alle ruimtes aangesloten op de constante eindgroep voor de verlichting. Een decentraal gevoede installatie heeft een voorziening voor elektriciteit gedurende minimaal 1 uur van de spanningsuitval waar hij constante voeding krijgt.
NEN-EN-IEC 60598-2-22 – Bijzondere eisen en verlichtingsarmaturen voor noodverlichting
De NEN-EN-IEC 60598-2-22 wordt gebruikt door geaccrediteerde keuringsinstanties voor noodverlichting, zoals DEKRA. Alle eisen waaraan de noodverlichting dient te voldoen zijn hierin vastgelegd.
NEN 2443 – Parkeren en stallen van personenauto’s op terreinen en in garages
Deze norm beschrijft de minimale eisen voor parkeergarages. Belangrijke punten uit het Besluit bouwwerken leefomgeving zijn:
- Een onder het meetniveau gelegen functieruimte heeft noodverlichting;
- Een besloten ruimte heeft noodverlichting;
- De noodverlichting geeft binnen 15 seconden na het uitvallen van de stroomvoorziening minimaal 60 minuten ten minste 1 lux verlichting op de vloer.
Ook hier is het dus van belang dat gebruikers via de dichtstbijzijnde nooduitgang het bouwwerk veilig kunnen verlaten. De verschillende soorten noodverlichting kunnen hieraan bijdragen.
Kom je er even niet uit?
Vrijblijvend advies van een van onze specialisten!
Verbreed én verdiep uw kennis over noodverlichting.
Biocirculaire noodverlichting
Een duurzaam project
Famostar is bezig met het realiseren van een bio-circulair productportfolio.
Wil je meer weten over dit project?
ISSO
ISSO is het kennisinstituut van installerend Nederland. De kennis wordt gedeeld in vele publicaties.
- ISSO-79.1 beschrijft de inspectie en onderhoud van noodverlichtingsinstallaties.
- ISSO 79 beschrijft het ontwerpen en installeren van noodverlichtingsinstallaties en vluchtrouteaanduidingen voor gebouwen.
NVFN
De NVFN is een samenwerkingsverband van Nederlandse fabrikanten en leveranciers die actief zijn op het gebied van noodverlichting. Zij ondersteunt de leden en informeert de markt. Dit doet zij door middel van informatieve pagina’s, praktische kennis- of praktijkbladen en het aanbieden van opleidingen.
De belangrijkste doelstelling van de vereniging is vraagbaak te zijn op het gebied van regelgeving en normering met betrekking tot noodverlichting.
Kenniscentrum Noodverlichting
Het Kenniscentrum Noodverlichting is een onafhankelijk instituut. Hier vind je veel gratis informatie over de wet- en regelgeving, cursussen en je kunt er terecht met al je vragen over noodverlichting.
Het Kenniscentrum is in het bezit van het NRTO-Keurmerk, afgegeven door de branchevereniging van private opleiders.
Programma van eisen voor noodverlichting
Een Programma van eisen voor noodverlichting is niet altijd vanzelfsprekend, maar om een goed ontwerp voor de noodverlichtingsinstallatie te kunnen maken moet je weten aan welke eisen deze dient te voldoen.
Ook voor de inspectie van de installatie is een Programma van eisen erg belangrijk. We hebben een standaard formulier gemaakt voor het Pve.
Voor meer informatie over de wet- en regelgeving omtrent noodverlichting of de noodverlichting eisen verwijzen wij je naar onze Kennisbank. Wil je meer weten over het veilig ontruimen van een gebouw, bekijk dan dit artikel of download meteen de checklist ‘Veilig ontruimen’.
Noodverlichting accu’s
Accu’s in noodverlichting spelen een cruciale rol bij het voldoen aan de specifieke eisen voor noodverlichting die worden gesteld door het Bbl, de Arbowet en de normen van de NEN. Deze accu’s werken als een ingebouwde batterij en voorzien noodverlichtingssystemen van de benodigde stroom in geval van stroomuitval.
De algemene eisen voor noodverlichting, inclusief de specificaties voor accu’s, worden beschreven in het Besluit bouwwerken leefomgeving Artikel 3.101.
Voor accu’s van nieuw geleverde noodverlichting armaturen geven we een garantie van 8 jaar. Hierna adviseren we preventieve vervanging van de accu’s om de veiligheid in een gebouw te waarborgen.
Meer weten over onze accutechnologie?
Download de whitepaper accutechnologie.
Soorten noodverlichting
Onder noodverlichting vallen verschillende soorten verlichting. Er is bijvoorbeeld vluchtwegverlichting, vluchtrouteaanduiding, maar ook noodverlichting voor buiten.
Vluchtrouteaanduiding zijn de groene lampen met de witte poppetjes en pijlen erop die altijd branden. Deze lampen wijzen de kortste vluchtroute en geven de nooduitgangen aan.
Vluchtwegverlichting gaat aan in geval van nood en zorgt ervoor dat de vluchtroute goed verlicht is. Als verlichting slecht zichtbaar is buiten kan er noodverlichting voor buiten opgehangen worden. Deze armaturen zijn normale verlichting en vluchtwegverlichting in een. In het Bbl staat beschreven dat ‘een ruimte waardoor een beschermde vluchtroute voert, heeft een verlichtingsinstallatie die een op de vloer, een tredevlak, of een hellingbaan gemeten verlichtingssterkte kan geven van tenminste 1 lux’. Dit kan bereikt worden door gebruik van vluchtwegverlichting.
Verplicht onderhoud van noodverlichting
Naast de regelgeving voor noodverlichting zijn er ook regels voor het onderhoud van noodverlichting. Er moet bijvoorbeeld jaarlijks een visuele inspectie gedaan worden van alle armaturen en er moet een logboek bijgehouden worden. Ook moeten de accu’s na afloop van de garantieperiode preventief vervangen worden. Bij Famostar hebben accu’s in nieuw geleverde armaturen een garantieperiode van 8 jaar i.p.v. de standaard 4 jaar.
SmartScan
Bij Famostar hebben we armaturen met SmartScan. Dit is een draadloos systeem waarmee je alle armaturen online kunt monitoren via een centraal systeem. Zo kun je eenvoudig zien wanneer er onderhoud nodig is. Daarnaast houdt het systeem automatisch een online logboek bij. Omdat het een draadloos systeem is, is het uitermate geschikt voor renovaties van gebouwen. Er kunnen eenvoudig nieuwe armaturen geplaatst worden, zonder dat er kabels getrokken hoeven te worden.
Led-noodverlichting
Alle armaturen van Famostar maken gebruik van led-verlichting. Voor renovaties hebben we een universele renovatieset. Hiermee kunnen armaturen met tl-buizen eenvoudig en netjes vervangen worden voor led-armaturen. De universele renovatieset is een afdekplaat die het gat van de oude armatuur afdekt en waarin een kleiner nieuw armatuur gemonteerd kan worden.
Er is ook een blinde renovatieset. Dit is een dichte plaat die het gat volledig afdekt als er geen nieuw armatuur geplaatst hoeft te worden.
Veelgestelde vragen
Led is veel duurzamer dan tl en heeft het een hoge lichtopbrengst. Sinds 1 juli 2019 is het verplicht om tl te vervangen voor led. Dit geldt ook voor de noodverlichtingsarmaturen. Door de sterke accu kunnen we garanderen dat de lichtbron, als de netspanning uitvalt, minimaal een uur brandt.
Anti-paniekverlichting is vergelijkbaar met vluchtwegverlichting. Het zorgt ervoor dat mensen in een gebouw de vluchtroute. kunnen bereiken De armatuur moet binnen 15 seconden aangaan als de netspanning uitvalt en minimaal een uur blijven branden. Ook moeten de pictogrammen goed zichtbaar zijn. Anti-paniekverlichting brandt dus niet continu zoals bij vluchtrouteaanduiding wel het geval is.
Noodverlichting is in veel situaties verplicht. De wettelijke vereisten voor hiervoor staan in hoofdstuk 6 van het Besluit bouwwerken leefomgeving beschreven. Hierin staan de eisen vastgelegd waaraan noodverlichtingsarmaturen moeten voldoen. Sinds 1 juli 2019 is het verplicht om tl te vervangen voor led.
Wanneer de stroom uitvalt moet de lamp minimaal een uur branden. De algemene eisen voor noodverlichting en de eisen voor de levensduur van de accu staan beschreven in het Besluit bouwwerken leefomgeving, hoofdstuk 6.
SmartScan
Noodverlichting beheersysteem
Het SmartScan-systeem maakt gebruik van een betrouwbaar draadloos netwerk. Ook houdt het automatisch een logboek bij en geeft het updates over onderhoud.
Meer weten over dit systeem?
Noodverlichtingsplan op maat laten opstellen.
Vrijblijvend advies van een van onze specialisten?
Vragen over onze producten?
Heb je een specifieke vraag over noodverlichting? Neem een kijkje op onze kennisbank. Deze staat vol handige artikelen over de verschillende soorten, noodverlichtingseisen en over het monteren, inspecteren en onderhouden van noodverlichting.
Het Amadeus Lyceum in Vleuten kiest voor noodverlichting met SmartScan
Het Amadeus Lyceum in Vleuten wilde graag zo min mogelijk verstoring van de lessen voor onderhoud van de noodverlichting en een zeer betrouwbare en altijd goed functionerende noodverlichtingsinstallatie. De projectleider heeft hiervoor noodverlichting met SmartScan van Famostar aangeraden. SmartScan zorgt voor goed te plannen en efficiënt onderhoud van de noodverlichtingsinstallatie.