Veelgestelde vragen noodverlichting

Hieronder vind je veelgestelde vragen en antwoorden over onze producten en dienstverlening. Staat u vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.

Over Famostar

Famostar is alleen actief in Nederland.

Ja we gaan regelmatig langs bij klanten om mee te kijken op de locatie waar de noodverlichting moet komen.

Duurzaamheid is bij Famostar een groot thema waar we continu aan werken. Met 10 jaar armatuurgarantie staan we voor een lange levensduur van de producten. Ook maken wij uitsluitend led-noodverlichting, de meest energiezuinige. Onze accugarantie (8 jaar!) zorgt ervoor dat er minder accu’s in het afval terecht komen. Waar mogelijk betrekken wij de componenten uit Nederland, zodat er weinig transport plaats vindt. Omdat we de printen zelf ontwerpen kunnen we ze klein houden. Verder minimaliseren wij de hoeveelheid benodige verpakking, recyclen waar mogelijk en is ons eigen pand gasloos. Wij compenseren CO2 uitstoot door het planten van bomen.

Onze garantievoorwaarden staan onder service – downloads – overige downloads.

Ja, Famostar noodverlichting wordt volledig ontworpen en geassembleerd in Nederland.

Ja, wij zijn een ISO9001 gecertificeerd bedrijf.

Noodverlichting van Famostar

Onze producten worden verkocht via verschillende groothandels. Dit zijn Oosterberg, Solar en Technische Unie.

Onze producten worden verkocht bij Oosterberg, Solar en Technische Unie. Hier vind je meer informatie over de vestigingen.

Een noodverlichtingsplan moet gemaakt worden vanuit de geldende wet- en regelgeving. Wij maken noodverlichtingsplannen op basis van de eisen uit het Bouwbesluit artikel 6.3 en 6.24, het Arbobesluit artikelen 3.7 en 3.9 en de toepasselijke normen, zoals onder andere de NEN-EN-1838, de NEN-EN 50172 en de NEN 3011

Deze moet voldoen aan de nieuwe ATEX 114 richtlijn 2014/34/EU. Onze productfamilie Explosionproof voldeed als éérste noodverlichtingsarmatuur aan deze nieuwe wetgeving. De Explosionproof armaturen zijn intrinsiek explosieveilig, waardoor gassen en stoffen de druk vaste Ex d buis niet kunnen indringen en eventuele vonken de buis niet kunnen verlaten. Daarnaast mag een accu geen ontstekingsbron vormen voor een eventuele explosie.

Vluchtrouteaanduiding brandt 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Na een jaar is de lamp dan al dicht bij zijn maximale levensduur dus moet hij preventief vervangen worden.

Ja. Controle is verplicht vanuit artikel 1.16 van het bouwbesluit en artikel 3.2 van het Arbobesluit. Dit kan gecontroleerd worden door de brandweer (veiligheidsregio) vanuit het bouwbesluit, of de inspectie SZW (de arbeidsinspectie) vanuit het Arbobesluit. Daarnaast kan bij calamiteiten ook achteraf om het logboek gevraagd worden om aan te tonen of u aan uw verplichtingen voldaan heeft.

Noodverlichting led

Het vervangen van tl-vluchtwegaanduiding voor noodverlichting led is sinds 1 juli 2019 een verplichting waar handhavend tegen opgetreden kan worden. Deze maatregel is onderdeel van het Energieakkoord voor duurzame groei, dat in 2013 ondertekend is door ruim 40 organisaties in samenwerking met de overheid. Het Energieakkoord heeft als doelstelling het aandeel hernieuwbare energie in 2023 op 16% en een besparing van het energieverbruik met gemiddeld 1,5% per jaar. Meer hierover lees je hier.

De noodverlichting ledlamp gaat gegarandeerd 10 jaar mee.

Het adequaat onderhouden van de noodverlichtingsinstallatie van je klanten is wettelijk verplicht. Als je kiest voor de nieuwe generatie noodverlichtingsarmaturen van Famostar met SmartScan kost deze verplichting minimaal tijd en je kunt altijd aantonen dat de installatie naar behoren functioneert. Lees hier verder.

Met noodverlichting op basis van led-technologie realiseer je besparingen op energiekosten, onderhoudskosten en vervangingskosten, en profiteer je van een snelle terugverdientijd van je initiële investering. Daarnaast biedt de lange garantieperiode extra zekerheid voor een betrouwbare noodverlichtingsinstallatie op de lange termijn.

Onze kwalitatief hoogwaardige leds zijn maar liefst 75% energiezuiniger.

Overig

Famostar armaturen liggen op voorraad bij de verschillende groothandels Solar, Oosterberg en Technische Unie.

Automatisch testende armaturen (ATS) zijn voorzien van een ingebouwde klok. Maandelijks doen ze een korte (1 minuut) functietest waarbij gekeken wordt of de armatuur omschakelt van netvoeding naar accuvoeding, en of de led’s dan (nog) branden. Elke 6 maanden volgt een duurtest. Dan schakelt de armatuur op de interne accuvoeding en dient hij nog één uur op de accu te blijven branden.

Ja, we hebben een aantal standaard kleuren in ons assortiment, maar op aanvraag kunnen we ze in elke RAL kleurcode maken.

Ja dat kan. Voor elk armatuur kunnen wij pictogrammen op maat maken. De meest gebruikte pictogrammen worden standaard aangeboden, maar op verzoek kunnen wij elke gewenste afbeelding gebruiken.

Bij Famostar noemen we dat die noodverlichting die draadloos bewaakt en beheerd kan worden, en waar bovendien de armaturen met de bijbehorende basisinformatie weergegeven kan worden op een interactieve plattegrond.

Na spanningsuitval moet de noodverlichting minimaal 1 uur branden. Vanuit de norm voor noodverlichtingsarmaturen moet een accu van decentraal gevoede armaturen dit minimaal 4 jaar kunnen doen. Er mag niet van uitgegaan worden dat de capaciteit ná die 4 jaar nog steeds voldoende is om de armaturen 1 uur te laten branden, behalve als de fabrikant aangeeft dat er een langere garantietermijn voor de accu’s is. Bij noodverlichting gaan we altijd voor preventief onderhoud. Zo zijn we er altijd zeker van dat de installatie voldoet. Dus moeten de accu’s na de gegarandeerde termijn vervangen worden. De gegarandeerde termijn is 4 jaar vanuit de norm, of de langere termijn vanuit de fabrikant.

Een lange accugarantie is een van de belangrijkste factoren waarmee we de hoeveelheid afval terug kunnen brengen. Standaard hebben accu’s voor noodverlichting een levensduur van 4 jaar. Door te kiezen voor alleen de allerbeste acu’s, volledig afgestemd op het verbruik en het laadcircuit van de armaturen zijn onze R&D-specialisten in optimale samenwerking met de accufabrikant tot een garantietermijn van 8 jaar gekomen. Na de installatiedatum!

Ja, door slimme softwarematige oplossingen zorgen wij ervoor dat de led-lichtbronnen veel minder zwaar belast worden dan wat maximaal door de fabrikant wordt voorgeschreven. Hierdoor branden de led-lampen minder fel en nemen de branduren enorm toe. Dit maakt dat de levensduur wordt verlengd. Zo kunnen wij onze garantietermijn van 10 jaar ook op de led-lichtbronnen garanderen.

Ja, om te helpen bij het bereken van jouw TCO, hebben wij een speciale tool ontwikkeld. Hiermee kun je de terugverdientijd bij de overstap van tl naar led berekenen. Hier vind je de TCO-tool.

Flash Alert is een flitsend licht in de vluchtrouteaanduiding wat aangaat in geval van een noodsituatie. Bij de ontwikkeling van Flash Alert Technology hebben wij ons gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat heeft aangetoond dat flitslicht extra aandacht trekt. De attentiewaarde van licht dat met een zekere regelmaat in verschillende sterktes brandt, ligt namelijk een stuk hoger dan een continu brandend licht. Door de verandering in lichtsterkte krijgt het brein een extra impuls. Wij gebruiken het om mensen een extra signaal te geven bij het vluchten in een noodsituatie.

Niet gevonden wat u zocht?

Neem contact met ons op.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales