Noodverlichting

Famostar is fabrikant van de allerhoogste kwaliteit noodverlichting en noodverlichtingsarmaturen. Onze armaturen zijn voorzien van ATS en Flash Alert™. Omdat wij overtuigd zijn van onze kwaliteit geven we maar liefst 10 jaar garantie op noodverlichtingsarmaturen en 8 jaar garantie op onze nieuwe accu’s. Onze led noodverlichting is eenvoudig te installeren en te onderhouden. Uiteraard kan je bij ons alleen duurzame led noodverlichting kopen. Wij bieden een ruim assortiment aan duurzame noodverlichting.

Goede led noodverlichting is belangrijk

Noodverlichting is er om te helpen dat je ook in het donker de weg naar buiten probleemloos kunt vinden. Wanneer de stroom uitvalt en je bevindt je in een ruimte zonder ramen, dan kan je niet meer zien waar de nooduitgang is. Voor iedereen is het moeilijk om de kortste route naar de uitgang van het gebouw te vinden wanneer het licht uitgevallen is. Duidelijke noodaanduiding is dan erg belangrijk zodat de vluchtweg direct duidelijk is en mensen veilig het pand kunnen verlaten. Daarbij zorgt anti paniekverlichting ervoor dat de kans op ongevallen verminderd wordt.

Wat zijn de eisen voor led noodverlichting?

In Nederland zijn de eisen voor noodverlichting vastgelegd in wetgeving en NEN-normen. De eisen voor noodverlichting zijn als volgt:

  • De noodverlichting moet automatisch ingeschakeld worden wanneer de spanning uitvalt.
  • De noodverlichting moet voldoende licht geven om te kunnen evacueren. Dit betekent dat de verlichting minimaal een lichtsterkte op de vluchtroutes van 1 lux op de vloer moet geven, tot aan de (nood-)uitgangen.
  • De noodverlichting moet minimaal één uur blijven branden als de stroom uitvalt.
  • De noodverlichting moet duidelijk de kortste route aangeven naar de (nood-)uitgangen.
  • Er zijn ook specifieke eisen voor de plaatsing van noodverlichting, zoals het aantal noodverlichtingspunten dat nodig is en hoe de verlichting moet worden aangebracht in de ruimte. Als je meer informatie wilt over de eisen voor noodverlichting, kun je het beste contact met ons opnemen.

Hoe werkt noodverlichting?

Noodverlichting is een soort verlichting die automatisch ingeschakeld wordt wanneer de verlichting uitvalt. Dit kan gebeuren wanneer er bijvoorbeeld een stroomstoring is of wanneer het licht op een andere manier uitvalt, zoals bij een brand. Noodverlichting is bedoeld om mensen in staat te stellen om zich te evacueren in geval van een noodsituatie.

Er zijn verschillende soorten noodverlichting, waaronder lampen die op batterijen werken en lampen die op een generator werken. Batterij-aangedreven noodverlichting wordt vaak gebruikt in gebouwen waar het risico op een stroomstoring klein is. Generatoren worden meestal gebruikt in gebouwen waar het risico op een stroomstoring groter is, zoals ziekenhuizen. Deze techniek noemt men doorgaans een centraal gevoed systeem.

Noodverlichting wordt geïnstalleerd op de vluchtroutes en in de nooduitgangen. Het is belangrijk dat de noodverlichting op een zichtbare plaats wordt geïnstalleerd, zodat mensen weten waar ze heen moeten gaan in geval van een noodsituatie. Bovendien moet de noodverlichting op een manier geïnstalleerd zijn dat het niet gemakkelijk kan worden uitgeschakeld of verwijderd. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen vluchtrouteverlichting en vluchtrouteaanduiding. De verlichting zorgt voor een lichtsterkte op de vloer, de aanduiding zorgt voor het aangeven van de vluchtroute.

Bekijk het volledige assortiment

Benieuwd naar ons productassortiment?

Noodverlichting 8 jaar garantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Noodverlichting 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Mede dankzij de corona periode zijn we begonnen met het maken van gratis Famostar webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen.

Noodverlichtingsarmaturen

D-Sign SPS-1 - Famostar

D-Sign SPS-1

393806
Plafond opbouw, Wand opbouw
SmartScan
CELO CS VA-1 S Cinema - Famostar

CELO CS VA-1 S Cinema

392230
Plafond opbouw
Automatisch Test Systeem
Go! PPS-1 Cinema - Famostar

Go! PPS-1 Cinema

393369
Plafond opbouw
SmartScan

Welke soorten noodverlichting zijn er?

Er zijn verschillende categorieën noodverlichtingsarmaturen. De belangrijkste zijn vluchtrouteaanduiding en vluchtwegverlichting. De vluchtrouteaanduiding bestaat uit het led armatuur met het groene bordje met het rennende witte mannetje, wat ervoor zorgt dat de nooduitgang makkelijk vindbaar is als het licht uitvalt. De vluchtwegverlichting zorgt voor voldoende licht op de vloer, 1 lux. Dit zorgt ervoor dat je goed kunt zien waar je loopt en niet struikelt of tegen andere mensen aan loopt. Vluchtwegverlichting is niet duidelijk zichtbaar in een normale situatie, maar wordt pas goed merkbaar in een noodsituatie in het geval van spanningsuitval. Daarbij bestaat er ook anti paniekverlichting. Deze aanvullende verlichting zorgt voor een goede dekking van de vluchtwegverlichting wanneer de stroom uitvalt.

Noodverlichting bestellen?

Bekijk ons uitgebreide assortiment. Je vindt hier oplossingen voor uiteenlopende situaties, zoals; buitennoodverlichting, noodverlichting voor een verre afstand of onze universele renovatieset. Via één van de aangesloten groothandels kan je onze producten kopen. Kies voor led noodverlichting van Famostar. Het is niet alleen duurzaam, je bespaart hiermee geld, energie en onderhoudskosten.

Noodverlichtingsadvies

Hulp nodig bij het maken van je noodverlichtingsplan?

Noodverlichting waar verplicht?

Waar is noodverlichting verplicht?

In Nederland zijn de voorschriften met betrekking tot noodverlichting hoofdzakelijk vastgelegd in de Arbowet, NEN 1838 en het Bouwbesluit. De Arbowet legt de verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving bij werkgevers en noodverlichting kan als essentiële maatregel worden beschouwd om te voldoen aan bredere veiligheidsvoorschriften. Specifiek in industriële en logistieke omgevingen, zoals magazijnen, fabrieken en logistieke centra, speelt noodverlichting een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid van werknemers en bezoekers.

De NEN 1838, een Nederlandse norm, stelt gedetailleerde eisen voor noodverlichtingssystemen, waaronder ontwerp, installatie, onderhoud en prestatiecriteria. Deze norm biedt essentiële richtlijnen voor montagelocaties, autonomieduur tijdens stroomuitval en verlichtingshelderheid. Het volgen van de NEN 1838 wordt beschouwd als een goede praktijk en draagt bij aan het voldoen aan wettelijke eisen voor noodverlichting. Het Bouwbesluit, met voorschriften voor het bouwen en gebruiken van gebouwen, verplicht noodverlichting op locaties waar mensen samenkomen, zoals theaters, bioscopen, scholen, ziekenhuizen, horecagelegenheden en kantoorgebouwen.

Noodverlichting led

1 juli 2019 is het verplicht geworden om tl-noodverlichting te vervangen voor noodverlichting led. De ‘erkende maatregelen’ worden omschreven in het Energieakkoord, dat per 1 augustus 2019 is opgegaan in het Klimaatakkoord. Deze maatregelen helpen bij het realiseren van de doelen: het aandeel hernieuwbare energie in 2023 naar 16% en een besparing van het energieverbruik met gemiddeld 1,5% per jaar. Wil je meer informatie over duurzame groei en wat dit voor jou kan betekenen? Download dan het gratis eBook.

Overstappen op led noodverlichting

De vervanging van tl- naar noodverlichting led kan je al binnen vijf jaar terugverdienen. Hierbij zijn aanschafkosten en installatie inbegrepen. Een aantal redenen hiervoor zijn: ledverlichting heeft lage energiekosten en een hoge lichtopbrengst, ledlampen hoef je niet jaarlijks te vervangen en de Famostar accu’s hebben een gegarandeerde levensduur van maar liefst 8 jaar. Via de TCO-tool (Total Cost of Ownership) kan je jouw voordeel berekenen. Je berekent gemakkelijk hoeveel je bespaart bij een overstap naar noodverlichting led.

Noodverlichting led
Duurzame led noodverlichting

Duurzaam met led noodverlichting

Naast dat het voordelig is en verplicht vanuit het Energieakkoord ben je met noodverlichting led ook heel duurzaam bezig. Het hele assortiment wordt door Famostar alleen nog in led aangeboden. Daarbij zorgt het lage continuvermogen van Famostar led noodverlichting voor een zo laag mogelijk energieverbuik. Onze innovatieve accutechniek garandeert gedurende 8 jaar dat de lichtbron, als de stroom uitvalt, een uur brandt. Door de levensduur van de sterke accu komen er minder accu’s in de afvalstroom terecht.

Duurzame voordelen van led noodverlichting zijn:

  • In plaats van een jaarlijkse vervanging van de tl-buis gaat de led noodverlichting armatuur gegarandeerd 10 jaar mee.
  • Led noodverlichting is 75% zuiniger dan de tl-noodverlichting lampen.
  • In elke nieuwe led armatuur maken we gebruik van de meest milieuvriendelijkere accutechnologie, namelijk NiMH.

Universele renovatieset

Een nieuwe led armatuur is doorgaans kleiner dan de oude tl-armaturen. Hierdoor kan er een gat in het plafond achterblijven bij de vervanging. Met de universele renovatieset van Famostar kan dit probleem opgelost worden. Als de tl-noodverlichting verwijderd is wordt er in de bestaande opening van de plafondtegel eenvoudig een passende montageplaat bevestigd die de opening in de tegel netjes afdekt. Tot slot wordt hier de led inbouw noodverlichting armatuur of opbouw noodverlichting gemonteerd.

Ons assortiment is uitgebreid met de universele renovatieset Blind

Nieuwe led-armaturen hebben een betere lichtspreiding dan een oude tl-lichtbron. Daardoor zijn er bij een renovatie niet altijd evenveel nieuwe armaturen nodig als de hoeveelheid oude tl-noodverlichting. Het kan dus voorkomen dat er een gat achterblijft op een plek en dat daar geen nieuw armatuur voor terug in de plaats komt. Vaak zijn er geen plafondplaten meer om dit op te vullen. Hiervoor heeft Famostar een oplossing bedacht: de renovatieset Blind. Deze dichte afdekplaat past precies in het gat van het oude tl-armatuur. Hierdoor wordt het afgedicht en ziet alles er weer netjes uit.

Universele renovatieset noodverlichting
Noodverlichtingsarmaturen

Wat zijn de verschillende soorten noodverlichtingsarmaturen?

Er zijn verschillende soorten noodverlichtingsarmaturen beschikbaar op de markt, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende types van noodverlichtingsarmaturen.

  • Opbouw noodverlichting armatuur: Een opbouw noodverlichting armatuur wordt op de muur of het plafond gemonteerd en is meestal voorzien van een pictogram om de vluchtroute aan te geven. Het wordt vaak gebruikt in gangen, trappenhuizen en andere vluchtroutes.
  • Inbouw armatuur: Een inbouw noodverlichting armatuur wordt in het plafond of de wand ingebouwd en zorgt voor een discrete verlichting. Het wordt vaak gebruikt in vergaderruimtes, kantoren en andere ruimtes waar het belangrijk is om de esthetiek van de ruimte te behouden.
  • Hangend armatuur: Dit type led noodverlichting armatuur wordt aan het plafond gehangen en is voorzien van een pictogram om de vluchtroute aan te geven. Het wordt vaak gebruikt in grote openbare ruimtes zoals winkelcentra, stadions en luchthavens.
  • Staand armatuur: Dit type led noodverlichting armatuur wordt op de vloer geplaatst en is meestal voorzien van een pictogram om de vluchtroute aan te geven. Het wordt vaak gebruikt in grote openbare ruimtes zoals congrescentra, tentoonstellingshallen en andere ruimtes waar veel mensen samenkomen.
  • Spot armatuur: Dit type led noodverlichting wordt gebruikt om specifieke gebieden te verlichten, zoals trappen, liften en nooduitgangen. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere typen noodverlichtingsarmaturen om de vluchtroutes te markeren en obstakels te verlichten.

Een noodverlichtingsplan op maat?

Ieder gebouw is anders en daarom zijn er zijn veel verschillende punten waar rekening mee gehouden moet worden bij het opstellen van een duidelijk noodverlichtingsplan. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan; de wet- en regelgeving, de toepassing van het gebouw, welke gebruikers er zijn en wat de complexiteit is van het gebouw.

Om te zorgen dat je aan de wetgeving voldoet helpen we je graag bij het opstellen van jouw noodverlichtingsplan. We adviseren je over de soorten en aantallen noodverlichtingsarmaturen en helpen dat je de kosten in een duidelijk overzicht krijgt. Samen dragen we zorg voor optimale veiligheid voor de gebruikers van jouw gebouw. Ook is het goed om na te denken over het centraal of decentraal installeren van de noodverlichting.

Noodverlichtingsplan aanvragen

Hulp nodig bij het maken van je noodverlichtingsplan?

Vragen over onze producten?

Heb je een specifieke vraag over noodverlichting? Neem een kijkje op onze kennisbank! Deze staat vol handige artikelen over de verschillende soorten, noodverlichtingseisen en over het monteren, inspecteren en onderhouden van noodverlichting.

Medewerker Famostar algemeen
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Famostar
Noodverlichting Lorentz Lyceum

Famostar zorgt voor de noodverlichting bij Lorentz Lyceum in Arnhem

Sinds augustus 2020 is het nieuwe Lorentz Lyceum in Arnhem in gebruik genomen. Het is een prachtig gebouw geworden in de Arnhemse wijk Elderveld. Het Lorentz Lyceum is een internationaal georiënteerde school voor havo, vwo en gymnasium en onderdeel van de Gelderse onderwijsgroep Quadraam. Alle noodverlichting die geïnstalleerd is in het nieuwe gebouw van het Lorentz Lyceum, is geproduceerd en geleverd door Famostar. Voor dit project hebben wij ook het noodverlichtingsplan gemaakt.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales