Nooduitgang verlichting

Het is belangrijk om goede nooduitgang verlichting te hebben. Zo zorg je er voor dat bij calamiteiten het personeel zich veilig en gemakkelijk naar de nooduitgang kan begeven. Elk bedrijf en gebouw dat openbaar is moet voorzien zijn van nooduitgangen. Deze nooduitgangen moeten verplicht aangeduid worden met de welbekende verlichte, groene borden.

Wanneer weet je of nooduitgang verlichting verplicht is?

Vanuit het Bouwbesluit is deze verlichting verplicht wanneer er meer dan 50 personen in een verblijfsruimte kunnen zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kantoren, scholen en winkels. Het is in deze gebouwen verplicht om nooduitgang verlichting in de ruimte zelf én in de gang of andere vluchtroute die er voor zorgt dat je naar de dichtstbijzijnde uitgang kunt komen. Een andere wet die geldt is de Arbowet. Die geeft geen minimum aantal personen in een ruimte maar bepaalt simpelweg dat de arbeidsplaats veilig verlaten moet kunnen worden, waarbij de werkgever verantwoordelijk is.

Aan welke eisen moet de nooduitgang verlichting voldoen?

De nooduitgang verlichting moet goed zichtbaar zijn en hangen op een plek waar al het personeel en de bezoekers het kunnen zien. De nooduitgang verlichting moet daarnaast voldoen aan bepaalde eisen van de NEN 3011 voor de gebruikte veiligheidstekens en -kleuren, en aan NEN-EN 1838 voor de zichtbaarheidseisen. Nooduitgang verlichting brandt continu, en als er stroomuitval plaatsvindt moet de verlichting voor de nooduitgang minimaal een uur blijven branden. Deze verlichting werkt daarom op een aparte batterij/accu.

Bekijk het volledige assortiment

Benieuwd naar ons productassortiment?

Vluchtwegaanduiding 8 jaar accugarantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Vluchtwegaanduiding 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Voorbeelden van nooduitgang verlichting

Go! PPA-1 C - Famostar

Go! PPA-1 C

391864
Plafond opbouw
Automatisch Test Systeem
D-Sign SPS-1 C - Famostar

D-Sign SPS-1 C

393809
Plafond opbouw, Wand opbouw
SmartScan
S-Sense ESI-230 Silver - Famostar

S-Sense ESI-230 Silver

190290
Plafond inbouw
Afhankelijk van noodverlichtingscentrale
HiVision WP-230 - Famostar

HiVision WP-230

392862
Plafond opbouw, Wand opbouw
Afhankelijk van noodverlichtingscentrale

De nooduitgang

De nooduitgang moet altijd op een plek in het gebouw zitten die voor iedereen makkelijk te bereiken is. Door allerlei omstandigheden kan het voorkomen dat de weg er naartoe lastig te vinden is. Zeker als het een onbekend gebouw is, maar ook in donkere ruimtes en gangen zonder ramen en als het donker is bij spanningsuitval. Daarom is het van belang om goede noodverlichting te installeren, zodat er ook bij stroomuitval voldoende licht is. Nooduitgang verlichting moet 24 uur per dag zichtbaar zijn. Op deze manier kan men altijd zien waar je heen moet in het geval van een noodsituatie. Vluchtwegaanduiding is zo’n vorm van noodverlichting die continu blijft branden. Led-noodverlichting heeft hierbij enorm veel voordeel door de besparing op energiekosten. Ook voor vluchtwegverlichting is led-noodverlichting een stuk voordeliger. Vluchtwegverlichting zorgt voor voldoende licht op de route.

Ga je voor continu of niet-continu brandende noodverlichting?

Voor de noodverlichting armaturen in jouw pand heb je veel verschillende mogelijkheden en soorten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit vluchtrouteverlichting (ook wel vluchtwegverlichting), nooduitgang verlichting, maar ook uit de zogenaamde anti-paniekverlichting waarbij er verschillende montagemogelijkheden zijn. De nooduitgang verlichting moet continu branden, voor vluchtwegverlichting is er vaak nog de optie voor continu of niet- continu brandende noodverlichting. Om hierover een duidelijk beeld te krijgen is het handig om voor de aanschaf te weten hoe je de armatuur gaat gebruiken. Hiermee helpen wij je graag.

Linda Peters
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Linda

Noodverlichtingsplan aanvragen

Hulp nodig bij het maken van je noodverlichtingsplan?

Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.

Vluchtwegaanduiding

Famostar noodverlichting bij De Hallen

In februari 2015 werd de metamorfose van het noemenswaardige project De Hallen in Amsterdam afgerond. Dit immense complex gelegen in de Kinkerbuurt in Amsterdam-West werd in twee jaar tijd omgebouwd tot cultureel centrum bestaande uit diverse horeca, een bibliotheek, bioscoop, tv-studio’s en ambachtencentrum. Bij deze renovatie werd ook de led-noodverlichting van Famostar toegepast welke in lijn ligt met de duurzame en architectonische uitstraling van de locatie.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales