Alles over rolstoelpictogrammen
In 2021 is er een vernieuwde versie van de NEN 3011 verschenen. Dat is de Nederlandse norm voor veiligheidstekens. In deze norm is voor vluchtrouteaanduiding de mogelijkheid gegeven om een specifieke route aan te duiden voor ‘personen met een mobiliteitsbeperking’.
Welke variant?
Er zijn 2 varianten: met 2 elementen (of segmenten) en met 3 elementen. Bij de variant met 2 elementen is naast de pijl de rolstoel in de deur getekend en de variant met 3 elementen kent het bekende rennende mannetje in de deur, de rolstoel in de deur en de pijl.
Projecteren van rolstoelpictogrammen
Bij het projecteren gaan we natuurlijk uit van de wet-en regelgeving. Vanuit de wet is er geen enkele verplichting tot het toepassen van deze pictogrammen. Ze mogen toegepast worden, en als ze toegepast worden dan moeten ze vormgegeven zijn volgens de norm. Om te bepalen waar en wanneer een rolstoelpictogram toegepast moet worden, en welke variant, zijn geen richtlijnen gegeven. Dat maakt het voor projecterende partijen helaas onmogelijk goede projecties te maken. Voor de Go! armaturen zijn deze pictogrammen op aanvraag wel gewoon leverbaar.
Zichtafstand
De maximale zichtafstand van aanduidingsarmaturen wordt ingegeven door de hoogte van de pictogrammen. Armaturen op de markt hebben een typische hoogte/breedte verhouding van 1:2. Voor de pictogram met 3 elementen wordt de hoogte/breedte verhouding 1: 3, met als gevolg dat de zichtafstand 33% kleiner wordt. Hier moet bij het projecteren van rolstoelpictogrammen goed rekening gehouden worden!
Gerelateerde kennisbank artikelen
De beschermingsgraden tegen water- en stofdichtheid voor noodverlichting worden uitgedrukt in een IP-waarde. Een IP-waarde bestaat uit twee cijfers.
Afstandstabellen zijn nodig om noodverlichting te projecteren. Met een voorbeeld leggen we je uit hoe je de afstandstabellen moet gebruiken.
Noodverlichting is een veiligheidsproduct. Daarom is het zo belangrijk dat je deze correct installeert. Hier leest je hoe je dat precies doet.