Hoe gebruik ik afstandstabellen voor noodverlichting?

Afstandstabellen zijn nodig om noodverlichting te projecteren en ook aan de wetgeving te voldoen. Uiteindelijk moeten we 1 lux op de grond garanderen. Aan de hand van tabel van vluchtwegverlichting Pro Plus leggen we je uit hoe de tabellen moet toepassen.

Lichtvlek

Elke vluchtwegverlichting armatuur straalt licht uit, welke een lichtvlek op de grond creëert. Pro Plus heeft een langwerpige lichtvlek, het gele vlak zoals op onderstaande afbeelding te zien is. Binnen deze lichtvlek hebben we een korte (E-afstand) en een lange afstand (A-afstand). Als we de A-afstand combineren met een tweede armatuur die op dezelfde wijze is geplaatst, krijgen we de B-afstand. Combineren we de E-afstand ook weer met een tweede armatuur, dan krijgen we de D-afstand. Combineren we de E-afstand met een armatuur die er haaks op staat, dan komt daar de C-afstand uit.

Afstandstabellen

Toepassen afstandstabellen: een voorbeeld

Stel het plafond waar je de armatuur gaat monteren is 5 meter (1e kolom), dan kun je in kolom 2 aflezen dat de eerste armatuur op 7,2 meter vanaf de deur geplaatst moet worden. De achtereenvolgende armatuur kun je dan weer op 18,7 meter plaatsen (2e kolom). Als je een tweede armatuur naast de eerste armatuur hangt, moet je deze op 12,4 meter plaatsen (4e kolom). De afstand vanaf de muur moet daar 5,1 meter zijn (5e kolom). Uiteindelijk kun je deze lange en de korte afstand ook nog combineren, hiervoor heb je kolom 3 nodig.

Nu dat je weet hoe je de afstandstabellen moet toepassen, kun je bepalen waar en hoeveel armaturen er moeten komen te hangen.

Noodverlichting afstandstabel
Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Bekijk al onze vluchtrouteaanduiding

Op zoek naar vluchtrouteaanduiding van de hoogste kwaliteit?

Deel het kennisbank artikel:

Verbreed én verdiep uw kennis over noodverlichting.

Kenniscentrum Noodverlichting logo

Gerelateerde kennisbank artikelen

Productgericht

De beschermingsgraden tegen water- en stofdichtheid voor noodverlichting worden uitgedrukt in een IP-waarde. Een IP-waarde bestaat uit twee cijfers.

Productgericht

Sinds 2021 is er een vernieuwde versie van de NEN 3011 met de mogelijkheid om een specifieke route aan te duiden voor ‘personen met een mobiliteitsbeperking’.

Productgericht

Noodverlichting is een veiligheidsproduct. Daarom is het zo belangrijk dat je deze correct installeert. Hier leest je hoe je dat precies doet.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales