10 oktober 2024

Noodverlichting voor overheidsinstanties: wat is belangrijk?

In elk openbaar gebouw hoort noodverlichting aanwezig te zijn. Dus ook in een gebouw van de overheid. Het zorgt ervoor dat de medewerkers en bezoekers veilig de nooduitgang naar de openbare weg kunnen vinden in het geval van een noodsituatie en bij spanningsuitval.

Gebouwen van de overheid kunnen verschillende functies hebben. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een kantoor (gemeentehuis), een fabriek, onderwijs (een school of universiteit), zorg en welzijn (een ziekenhuis of verzorgingshuis), een sporthal of zwembad.

Noodverlichting voor overheidsinstanties
SmartScan noodverlichting

SmartScan

Bij noodverlichting voor overheidsinstanties gaat het vaak om meerdere gebouwen waar de noodverlichting beheerd moet worden. Om beheer van noodverlichting in meerdere gebouwen eenvoudiger en overzichtelijker te maken hebben we het draadloze beheersysteem SmartScan ontwikkeld.

Dit systeem geeft automatisch een notificatie bij een storing van één van de armaturen en kan makkelijk via een PC, laptop of telefoon, vanaf elke locatie ingezien worden. Ook kan er makkelijk een onderhoudsrapport uitgedraaid worden conform de ISSO 79.

Wet- en regelgeving omtrent noodverlichting

Noodverlichting is verplicht in openbare gebouwen. In een noodsituatie, zoals bij stroomuitval kan het opeens donker zijn in het gebouw. In deze situatie zorgt de noodverlichting voor de snelste route naar de openbare weg, buiten het gebouw.

Bij de wet- en regelgeving rondom noodverlichting zijn drie bronnen belangrijk. Het gaat hierbij om het Besluit bouwwerken leefomgeving (het oude Bouwbesluit uit 2012), de normen van de NEN en de Arbowet. Lees hier meer over de eisen omtrent noodverlichting.

Onderhoud van noodverlichting

Het is verplicht om jaarlijks onderhoud uit te voeren aan noodverlichting. Het gaat hier om een veiligheidsproduct, daarom is het belangrijk dat alles goed werkt.

Meer informatie over het onderhoud van noodverlichting is terug te vinden in de Kennisbank van het Kenniscentrum Noodverlichting.

Wet- en regelgeving noodverlichting
Veilig ontruimen noodverlichting

Veilig ontruimen van een gebouw van de overheid

Wat komt er kijken bij een veilige ontruiming van een gebouw en wat heb je hiervoor nodig? Elk gebouw heeft specifieke punten die extra aandacht vragen voor een veilige ontruiming. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan over trappenhuizen, vochtige ruimtes (zoals een zwembad), ruimtes waar gewerkt wordt met gevaarlijke apparatuur of een ziekenhuis, verzorgingshuis of school waar mensen aanwezig zijn die niet zelfredzaam zijn.

We hebben een checklist samengesteld met aandacht voor speciale punten. Met deze lijst kun je gemakkelijk nalopen of een gebouw voldoet aan de eisen voor een veilige ontruiming.

Medewerker Famostar algemeen
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Famostar

Al onze armaturen bekijken?

Ga direct naar het productassortiment.

Deel de blog:

Andere blogs

Meten_is_weten_1

Meten is weten, als je weet wat te meten!

In onze nieuwe duurzaamheidsblog vertelt duurzaamheidsmanager Daniël over onze initiatieven en over het onderwerp: Meten is weten.
Elektro & Klimaat 1200x900

Famostar staat op Elektro & Klimaat 2024

Kom langs bij Famostar op het Elektro & Klimaat event op 17, 18 en 19 september 2024 in de Expo Houten.
De_volgende_stap_in_slim_onderhoud_2

De volgende stap in slim onderhoud

Ontdek de volgende stap in slim onderhoud van noodverlichting met Famostar noodverlichting uitgerust met SmartScan monitoring.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales