4 maart 2025

BREEAM-duurzaamheidscertificering

Wat wordt bedoeld met BREEAM?

De afkorting BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. De Engelse onderzoeksinstantie Building Research Establishment heeft de BREEAM-duurzaamheidscertificering ontwikkeld. In Nederland heeft de Dutch Green Building Council (DGBC) een eigen versie van BREEAM ontwikkeld. Zij zijn in Nederland de enige die de BREEAM-duurzaamheidscertificering toekennen bij nieuwbouwprojecten, gebiedsontwikkeling en renovaties.

Voor bedrijven die ook een tak in Amerika hebben is het LEED-certificaat van belang. Dit certificaat wordt in Amerika gebruikt voor duurzaamheidscertificering. Het is vergelijkbaar met het BREEAM-certificaat.

BREEAM-NL
BREEAM-duurzaamheidscertificering

Waarom kiezen voor het BREEAM-certificaat?

Met het BREEAM-certificaat kun je aantonen dat jouw gebouw een duurzaam gebouw is en dat je meer doet dan alleen de wettelijk gestelde eisen voor duurzaamheid in de bouw. BREEAM is de internationale standaard voor duurzaamheidscertificering in de bouw en voor gebieden. Een van de doelen van BREEAM is dat er meer duurzame gebouwen en gebieden gerealiseerd worden. Dit doen zij door het meten en specificeren van de duurzaamheidsprestaties aan de hand van de tien thema’s die zijn vastgesteld, zodat het certificaat behaald kan worden.

Voordelen van BREEAM-duurzaamheidscertificering

  • Met BREEAM worden duurzame gebouwen met minder impact op het milieu gerealiseerd.
  • Het geeft een geloofwaardig keurmerk voor duurzame gebouwen.
  • Het stimuleert de ontwikkeling van duurzame gebouwen.
  • Het maakt het mogelijk om gebouwen te schikken in duurzaamheidsklasse.

Hoe wordt de BREEAM score opgebouwd?

BREEAM omvat verschillende onderwerpen welke met milieu te maken hebben. In totaal zijn er tien thema’s:

  1. Afval
  2. Water
  3. Energie
  4. Hinder
  5. Innovatie
  6. Transport
  7. Management
  8. Materialengebruik
  9. Gezondheid & comfort
  10. Landgebruik & ecologie
BREEAM-duurzaamheidscertificering score
BREEAM-NL certificering

Per thema zijn er credits die kunnen worden behaald. Uiteindelijk bepaalt dit alles bij elkaar de BREEAM-score. Dit zijn de criteria waarop punten te behalen zijn:

  • Pass (30%)
  • Good (45%)
  • Very good (55%)
  • Excellent (70%)
  • Outstanding (85%)

Een assessor beoordeeld  het project en er wordt een steekproef uitgevoerd door Dutch Green Building Council. Uiteindelijk wordt het BREEAM-certificaat toegekend door de assessor. Het certificaat is één jaar geldig. Na een jaar moet er een herbeoordeling plaatsvinden om het certificaat te behouden.

Hoe kan noodverlichting bijdragen aan BREEAM-duurzaamheidscertificering

Famostar werkt aan duurzame noodverlichting. Dat doet zij op verschillende manieren. Een van deze manieren is door te kijken naar de materialen die gebruikt worden om de armaturen te produceren. Sinds kort worden alle nieuwe polycarbonaat onderdelen van de armaturen gemaakt van bio-circulair materiaal. Dit zorgt ervoor dat de armaturen duurzamer zijn dan standaard noodverlichtingsarmaturen.

Ook gebruiken alle nieuwe noodverlichtingsarmaturen led-verlichting. Led-armaturen zijn veel zuiniger dan de oude tl-armaturen. Omdat wij onze armaturen in Nederland ontwerpen en assembleren is het mogelijk om innovaties snel door te voeren. Hiermee hebben we kunnen zorgen voor een laag continu vermogen. Vooral voor armaturen die altijd branden, zoals de vluchtrouteaanduiding, is dit van belang.

Naast dat de armaturen energiezuinig zijn hebben ze ook minder onderhoud nodig dan de tl-armaturen. Dit zorgt voor minder vervoer.

Indien er gekozen wordt voor armaturen die gebruik maken van het SmartScan-beheersysteem, kan er nog meer bespaard worden op onderhoud. Omdat deze armaturen allemaal met elkaar verbonden zijn via een draadloos digitaal netwerk, kunnen ze op een online platform uitgelezen worden. Er kan dan precies ingezien worden welk armatuur onderhoud nodig heeft en waar het zich bevindt. Zo kan het onderhoud veel doelgerichter plaatsvinden.

Famostar valt sinds 2018 onder de Thorpe Group. Dit is een Engelse organisatie. Zij besteden veel aandacht aan duurzaamheid, zodat zij zo min mogelijk CO2 uitstoot hebben. Om alle resterende CO2 die zij (en hun dochterorganisaties) uitstoten te compenseren planten ze bomen aan. Zo zijn zij al vanaf 2012 carbon neutral.

BREEAM-NL noodverlichting

Is het BREEAM-certificaat verplicht?

BREEAM-duurzaamheidscertificering is boven de wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid in de bebouwde omgeving. Het is dus niet verplicht, maar het is de keuze van de eigenaar van het gebouw of hij het certificaat wil behalen. Het certificaat levert aantoonbaar bewijs van de duurzaamheidsprestaties van een gebouw.

BREEAM-Nederland

Op BREEAM.nl wordt meer informatie gegeven over de certificering en de verschillende categorieën. Voor elke categorie kun je hier terugvinden waar je precies aan moet voldoen.

Medewerker Famostar algemeen
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Famostar

Al onze armaturen bekijken?

Ga direct naar het productassortiment.

Deel de blog:

Andere blogs

Famostar-NiCd_1200x900

Famostar stopt met NiCd accu

NiCd accutechnologie mag al een tijd lang niet meer toegepast worden in de Europese Unie. Ondanks de uitzondering voor noodverlichting stoppen wij met deze accu's.
Noodverlichting voor overheidsinstanties

Noodverlichting voor overheidsinstanties

Noodverlichting voor overheidsinstanties: wat is belangrijk voor de veiligheid van de medewerkers en bezoekers van het gebouw?
Meten_is_weten_1

Meten is weten, als je weet wat te meten!

In onze nieuwe duurzaamheidsblog vertelt duurzaamheidsmanager Daniël over onze initiatieven en over het onderwerp: Meten is weten.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales