Onderhoud tot een minimum beperken? Kies voor de nieuwe generatie slimme noodverlichting van Famostar

Wie voorop loopt in elektrotechniek is voortdurend bezig met onderzoeken of werkzaamheden slimmer of efficiënter kunnen. Het is geen nieuws dat het tekort aan handen alleen nog maar meer wordt. Famostar heeft op het gebied van noodverlichting een slimme oplossing voor het efficiënter maken van het onderhoud van noodverlichting. Het adequaat onderhouden van de noodverlichtingsinstallatie van je klanten is wettelijk verplicht. Als je kiest voor de nieuwe generatie noodverlichtingsarmaturen van Famostar met SmartScan kost deze verplichting minimaal tijd en je kunt altijd aantonen dat de installatie naar behoren functioneert. Er zijn al verschillende installateurs die kiezen voor deze armaturen, een voorbeeld hiervan is Brusche Elektrotechniek.

Slim en makkelijk installeren

Bij Brusche kijken ze steeds of er slimmigheden bedacht kunnen worden waardoor er efficiënter gewerkt kan worden. Juist omdat het krijgen van monteurs lastig is, moet je hier als onderneming op acteren en dingen bedenken die ervoor zorgen dat er slim geïnstalleerd kan worden, vinden zij. Het voordeel van de SmartScan- armaturen van Famostar is dat het installeren heel eenvoudig is. Het verschil met de andere armaturen zit in de techniek en niet in het armatuur zelf. Sinds veel jaren zijn Automatische Test Systemen (ATS) voor noodverlichtingsinstallaties vrijwel de standaard.  Voordat die er waren moesten alle armaturen elk jaar met de hand getest worden. Dit was een tijdrovende klus. De ATS-functie heeft een hoop werk uit handen genomen. Famostar heeft armaturen nog slimmer gemaakt door extra techniek toe te voegen. Daarnaast regelt Famostar het in bedrijfstellen, voor ons als installateur verandert er dus verder niks aan het installatieproces van de armaturen.

Inbouw noodverlichting met SmartScan bij Brusche

Brusche Elektrotechniek over SmartScan:

“De status van de noodverlichting is altijd inzichtelijk. Bij een storing krijgen we automatisch een melding. Hierdoor kan een storing snel verholpen worden. Dit bespaart ons tijd.”

Walter Doeschot
Accountmanager Brusche Elektrotechniek

Whitepaper slimme noodverlichting

Lees meer over het slimme noodverlichting beheer systeem SmartScan.

Programma van eisen

Alles over de minimale eisen voor noodverlichting volgens het Bbl.

QuickScan noodverlichting

Bekijk snel of jouw noodverlichting toe is aan onderhoud.

TCO-tool

Bereken eenvoudig hoeveel je kunt besparen met led-noodverlichting.

Keuzes maken voor de langere termijn

‘Bij Brusche zijn we van mening dat je de klant een oplossing moet adviseren voor de toekomst en niet voor de korte termijn. Er komt steeds meer vraag naar gebouwbeheersystemen. Deze slimme systemen hebben over het algemeen een hogere investering, wat zich op langere termijn terugbetaalt doordat het onderhoud efficiënter kan of zelfs bijna niet nodig is, omdat het systeem aangeeft als er storingen zijn. Wij zijn helemaal overtuigd van slimme systemen zoals SmartScan, zegt Walter.’ Het levert ons door de jaren heen veel tijdsbesparing op, doordat het onderhoud te plannen is. In het systeem is het inzichtelijk welk onderhoud nodig is. Zo weet je precies welke materialen je mee moet nemen en worden extra ritjes voorkomen.’

Wetgeving

In artikel 1.16 van het bouwbesluit is bepaald dat een ‘bij of krachtens de wet aanwezige installatie’ altijd moet functioneren overeenkomstig de voorschriften. Voor een conventionele noodverlichtingsinstallatie, die stand-by staat, is dat lastig aan te tonen. Ook daarvoor is SmartScan een uitkomst: nu is op elk gewenst moment, met alleen maar de spreekwoordelijke muisklik aantoonbaar dat je aan de wet voldoet.

“SmartScan is uitermate geschikt voor renovatieprojecten.”

Walter Doeschot
Accountmanager Brusche Elektrotechniek

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Extra voordelen van slimme noodverlichting

  • SmartScan is uitermate geschikt als er meerdere gebouwen beheerd moeten worden
  • Draadloos, dus geen extra kabels nodig
  • Testresultaten zijn eenvoudig toegankelijk en alle historische gegevens blijven bewaard.
  • De gegevens van alle afzonderlijke armaturen zijn via elk gewenst device in te zien.
  • Extra geschikt voor renovatieprojecten

Hoe werkt SmartScan?

Slimme noodverlichting met een mooie design bij De Ziep in Didam

De Ziep is een school voor voortgezet speciaal onderwijs voor leerlingen met een specialistische hulpvraag of zeer intensieve ondersteuningsbehoefte in de leeftijd van 12 tot 18/20 jaar. Deze school is onderdeel van de Onderwijsspecialisten. Deze organisatie heeft in totaal 25 scholen in de regio’s Arnhem, Overbetuwe, Zuidwest-Veluwe, de Liemers, de Achterhoek en de Stedendriehoek. Pola Installatietechniek heeft dit jaar bij 7 locaties van de Onderwijsspecialisten de noodverlichtingsinstallatie aangepast en ook de noodverlichtingsarmaturen vervangen.

Hoe werkt SmartScan precies?

Het zichtbare hart van het SmartScan systeem is de Gateway die op een willekeurige plaats in het pand (mits er gsm-bereik is) geplaatst wordt. Gewoon op de netspanning, net als de armaturen, dus voor de installateur blijft het net zo gemakkelijk.

Deze Gateway communiceert draadloos met alle armaturen, die in een mesh-netwerk met elkaar verbonden zijn. Een eigen netwerk op een frequentie van 868 MHz, dus er wordt geen gebruik gemaakt van een bestaand netwerk. Er is ook geen sprake van een frequentieband waar de verschillende signalen elkaar gaan verdrukken. De Gateway ‘vraagt’ de armaturen steeds naar hun status en geeft die boodschap door aan de server. Dat doorgeven gebeurt via een gsm-signaal dus ook hiervoor hoeft niet ingeplugd te worden op het internet van de klant. Vervolgens worden de gegevens op de server vertaald en zichtbaar gemaakt op een overzichtelijke (Nederlandstalige) website.

Download de SmartScan folder

Wil je weten hoe SmartScan het werk als installateur makkelijker maakt?

SmartScan installateurs

Veelgestelde vragen

Ja, een visuele inspectie blijft nodig. Alleen visueel kan beoordeeld worden of er bijvoorbeeld een ventilatiekanaal voor de noodverlichting geplaatst is, of de lichtkappen nog intact zijn.

Nee, SmartScan is een uniek, eigen draadloos netwerk dat niet kan interfereren met andere draadloze netwerken.

Ja. SmartScan kan d.m.v.een API gekoppeld worden. Deze API is vrij op de portal beschikbaar voor de softwareontwikkelaars.

Inloggen gaat met emailadres en een wachtwoord. Er kunnen per Gateway meerdere users gekoppeld worden, met verschillende autorisatie- en notificatie instellingen.

Bij wijzigingen in een pand kan het nodig zijn dat de noodverlichtingsinstallatie aangepast moet worden. De armaturen kunnen op hun nieuwe positie aan de netspanning aangesloten worden. Als er een interactieve tekening gekoppeld is kunnen de wijzigingen aan Famostar doorgegeven worden.

  • SmartScan werkt op een eigen draadloos netwerk
  • De frequentie van 868 MHz garandeert een vlekkeloze signaaloverdracht in een gebouw
  • Communicatie naar de cloud gaat via een gsm-signaal, NIET via een ethernetverbinding
  • De SmartScan armaturen communiceren met elkaar via een ‘mesh-netwerk’. De gateway hoeft dus slechts met 1 van de armatuur te kunnen communiceren.
  • Inbedrijfstellen gaat veilig, middels infrarood. Er kan dus niet ‘ingebroken’ worden op het systeem
  • Het installeren van de armaturen is voor de installateur ‘business as usual’: aansluiten op 230V
  • Een interactieve plattegrond laat visueel, overzichtelijk de status van de armaturen zien
  • Met de geïntegreerde logboek-functie wordt automatisch voldaan een de zorgplicht vanuit het Bouwbesluit
  • SmartScan armaturen blijven altijd functioneren als normale noodverlichtingsarmaturen, ook als de online portal offline is
  • SmartScan meldt de gebruiker automatisch wanner de accu’s preventief vervangen moeten worden (na 8 jaar)

Werken de armaturen goed, als SmartScan in een later stadium in bedrijf gesteld wordt?
Ja, zolang de armaturen niet in bedrijf zijn gesteld functioneren ze als reguliere ATS armaturen

Nee, met SmartScan kunnen geen opdrachten aan de armaturen gegeven worden

Ja dat kan. Thorlux Nederland heeft SmartScan verlichtingsarmaturen.

Alle data is veilig in de Cloud. Data kan op die manier uitgelezen worden, maar opdrachten geven (het inbedrijfstellen) kan alleen ter plekke d.m.v. infrarood.

Er zijn niet veel eisen aan de positie van de gateway.

  • Een positie met een goede gsm-verbinding
  • Maximaal 20 meter verwijderd van het dichtstbijzijnde SmartScan armatuur
Noodverlichting 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Noodverlichting 8 jaar garantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

SmartScan noodverlichting

D-Sign SPS-1 C Cinema - Famostar

D-Sign SPS-1 C Cinema

393829
Plafond opbouw, Wand opbouw
SmartScan
CELO CI VS-1 S Cinema - Famostar

CELO CI VS-1 S Cinema

393356
Plafond inbouw
SmartScan
Pro WPS-1 - Famostar

Pro WPS-1

393372
Wand opbouw
SmartScan
Go! WPS-1 - Famostar

Go! WPS-1

393367
Wand opbouw
SmartScan

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales