Noodverlichting accu preventief vervangen: Een noodzaak voor veiligheid en betrouwbaarheid

Accu’s hebben een beperkte levensduur en na verloop van tijd zullen ze hun capaciteit verliezen, met als gevolg dat ze niet meer naar behoren functioneren. Om ongewenste situaties te voorkomen, is het daarom belangrijk om noodverlichting accu’s preventief te vervangen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het belang van het preventief vervangen van accu’s en de verschillende aspecten die hierbij komen kijken.

Wat is een accu?

Voordat we verder gaan, is het belangrijk om te begrijpen wat een accu precies is. Een accu, ook wel bekend als een batterij, slaat elektrische energie op om deze op een later moment weer vrij te kunnen geven. Accu’s worden gebruikt in verschillende toepassingen, zoals auto’s, mobiele telefoons en noodverlichtingssystemen. Ze zijn een essentieel onderdeel van deze apparaten, omdat ze ervoor zorgen dat de stroom continu kan worden geleverd.

Waarom is het vervangen van de accu belangrijk?

Het vervangen van de accu in noodverlichting is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste heeft een accu een beperkte levensduur. Na verloop van tijd zal de capaciteit van de accu afnemen, wat betekent dat deze minder energie kan opslaan en minder lang zijn werk doet. Dit kan leiden tot onbetrouwbare prestaties en uiteindelijk tot het volledig uitvallen van het apparaat.

Daarnaast kunnen oude accu’s problemen veroorzaken in termen van veiligheid. In het geval van noodverlichtingssystemen kan een defecte accu ervoor zorgen dat de verlichting niet werkt tijdens een noodsituatie, waardoor de veiligheid van mensen in gevaar kan komen.

Accucapaciteit neemt niet lineair af

Het preventief vervangen van noodverlichting accu’s, vier jaar na de installatie, biedt de meeste zekerheid. Dat is ook de periode die de meeste accufabrikanten afgeven, gebaseerd op ervaring en diverse tests. Veel accu’s gaan daarentegen langer mee dan dat, al is het onmogelijk te bepalen welke accu’s dat zijn. De accucapaciteit neemt namelijk niet lineair af, maar zakt in een relatief korte periode in. Het moment dat dit gebeurt is niet te voorspellen. Bovendien hangt de levensduur af van omgevingsfactoren. De temperatuur is hierbij een hele belangrijke, maar ook het aantal ontlaadcycli speelt een grote rol evenals het laad- en ontlaadcircuit. Vergelijk het met autobanden: fabrikanten geven een te verwachten aantal kilometers op. De werkelijke slijtage hangt echter af van onder andere het gewicht van de auto, de rijstijl en het type asfalt. Een heel goede accu heeft misschien na 6 jaar nog 70% van zijn capaciteit, terwijl bij een minder goed exemplaar uit dezelfde fabriek dit na vier jaar het geval is (zie figuur hieronder).

Accucapaciteit neemt niet lineair af

 

Famostar is in staat 8 jaar garantie op de accu’s te geven voor al haar armaturen , met uitzondering van de Explosionproof.

Preventief vervangen: Hoe vaak en wanneer?

Het preventief vervangen van accu’s is een goede strategie om ongewenste situaties te voorkomen. Maar hoe vaak moeten accu’s worden vervangen en wanneer is het juiste moment? Het antwoord op deze vraag kan variëren, afhankelijk van het type accu en de specifieke toepassing.

Testen

Voor noodverlichtingssystemen is het voorschrift om regelmatig de functionaliteit van de noodverlichting te testen. Een automatisch testsysteem is hierbij een prima hulpmiddel. In het figuur hieronder staat ons testschema weergegeven. Ieder half jaar wordt de autonomie van een accu getest. Dan is duidelijk of de armatuur, op dat moment, nog een uur zal blijven functioneren maar de test geeft geen uitsluitsel of dat een maand later nog het geval is. Mocht de armatuur de autonomietest niet halen dan is te concluderen dat de accu helemaal aan het eind van zijn levensduur is aanbeland.

Grafiek Automatische Test Functie noodverlichting

Een lastige keuze

Zodoende is er veel onzekerheid over de resterende levensduur van een accu na de eerste vier jaar. In een omgeving met grote veiligheidsrisico’s, bijvoorbeeld omdat er veel mensen komen of omdat er sprake is van bijzondere risico’s, kies je uiteraard voor de oplossing die de meeste veiligheid biedt: het preventief vervangen van accu’s. Wanneer kosten van accu’s zwaar wegen, de veiligheidsrisico’s relatief klein zijn en er geen sprake is van bijzondere omgevingsfactoren, is het mogelijk in overleg met de klant de accu’s later te vervangen.

Pragmatische aanpak

Zodoende is er veel onzekerheid over de resterende levensduur van een accu na de eerste vier jaar. In een omgeving met grote veiligheidsrisico’s, bijvoorbeeld omdat er veel mensen komen of omdat er sprake is van bijzondere risico’s, kies je uiteraard voor de oplossing die de meeste veiligheid biedt: het preventief vervangen van accu’s. Wanneer kosten van accu’s zwaar wegen, de veiligheidsrisico’s relatief klein zijn en er geen sprake is van bijzondere omgevingsfactoren, is het mogelijk in overleg met de klant de accu’s later te vervangen.

Garanties

Een ander belangrijk gegeven is het feit dat de elektronica van de armatuur er onder kan lijden als er defecte accu’s in zitten. Dit zou er toe kunnen leiden dat gehele armaturen defect raken en vervangen moeten worden. De toegepaste elektronica in onze armaturen wordt daarom zodanig ontworpen, dat optimaal gebruik gemaakt wordt van de capaciteit en eigenschappen van de gebruikte accu’s. Famostar is in staat 8 jaar garantie op de accu’s te geven voor al haar armaturen, met uitzondering van de Explosionproof.

Conclusie

Het preventief vervangen van accu’s is van cruciaal belang voor de veiligheid en betrouwbaarheid van verschillende apparaten, waaronder noodverlichtingssystemen. Accu’s hebben een beperkte levensduur en na verloop van tijd kunnen ze hun capaciteit verliezen, wat kan leiden tot onbetrouwbare prestaties en ongewenste situaties.

Door accu in noodverlichting regelmatig te testen, al dan niet automatisch, kan worden bepaald of ze nog voldoende capaciteit hebben om naar behoren te functioneren. Het is belangrijk om klanten bewust te maken van het belang van preventief onderhoud en het tijdig vervangen van accu’s om de veiligheid en betrouwbaarheid van hun apparaten te waarborgen. Ondanks dat armaturen met een automatisch testsysteem zichzelf regelmatig testen en aantonen dat ze nog in goede conditie zijn op het moment van de test, kunnen ze niet vooruitkijken.

Het is zeker de moeite waard om te investeren in het preventief vervangen van noodverlichting accu’s, omdat het uiteindelijk bijdraagt aan de veiligheid en gemoedsrust van klanten en personeel. Dus, als het gaat om accu’s, onthoud: “Voorkomen is beter dan genezen!”

Wil je meer weten over onze garantietermijnen of onze producten? Klik hier. Meer weten over accutechnologie? Download dan de gratis whitepaper.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Alles weten over accutechnologie van noodverlichting?

Download de gratis whitepaper!

Deel het kennisbank artikel:

Verbreed én verdiep uw kennis over noodverlichting.

Kenniscentrum Noodverlichting logo

Gerelateerde kennisbank artikelen

Productgericht

De beschermingsgraden tegen water- en stofdichtheid voor noodverlichting worden uitgedrukt in een IP-waarde. Een IP-waarde bestaat uit twee cijfers.

Productgericht

Sinds 2021 is er een vernieuwde versie van de NEN 3011 met de mogelijkheid om een specifieke route aan te duiden voor ‘personen met een mobiliteitsbeperking’.

Productgericht

Afstandstabellen zijn nodig om noodverlichting te projecteren. Met een voorbeeld leggen we je uit hoe je de afstandstabellen moet gebruiken.

Veelgestelde vragen over accu noodverlichting

Accu’s moeten vier jaar na de installatie preventief worden vervangen, zelfs al gaan veel accu’s langer mee. Dat is omdat de capaciteit van accu’s niet lineair afneemt, maar in een korte periode opeens inzakt.

In een nieuw Famostar armatuur hoeven de accu’s pas na 8 jaar vervangen te worden.

Om de juiste accubatterijen te selecteren is het belangrijk om naar verschillende eigenschappen te kijken. Denk hierbij aan de capaciteit van de accu, het temperatuurbereik, de kwaliteit en natuurlijk de betrouwbaarheid. Wij kijken uiteraard ook naar de duurzaamheid.

Bij het vervangen bevelen we aan om altijd originele accu’s te gebruiken!

  • Nikkel-cadmium (NiDc)
  • Nikkel-metaalhybride (NiMH)
  • Lithium-ion (Li-ion)

De Nederlandse wet- en regelgeving geeft aan dat het verplicht is dat de noodverlichting minimaal één uur kan blijven branden.

Bij het aanschaffen van een accu voor noodverlichting is het belangrijk om te letten op de spanning en het vermogen. De spanning kan verschillende volt waarden hebben. Het vermogen wordt aangeduid in Ah (ampère uur). Dit toont aan hoeveel lading er in één uur met een constante stroom van 1 Ampère gegeven kan worden.

Medewerker Famostar sales
Staat je vraag er niet tussen?
Neem direct contact op met de binnendienst

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales