Hoe wordt noodverlichting ingeschakeld?
Famostar is fabrikant van de allerhoogste kwaliteit noodverlichting en noodverlichtingsarmaturen. De armaturen hebben SmartScan of ATS en Flash Alert™. Op onze noodverlichtingsarmaturen zit maar liefst 10 jaar garantie en 8 jaar accugarantie, omdat wij overtuigd zijn van onze kwaliteit. Bij ons kan je alleen noodverlichting led aanschaffen en de armaturen zijn gemakkelijk te installeren en te onderhouden.
Wanneer wordt noodverlichting ingeschakeld?
Noodverlichting kan zowel centraal als decentraal uitgevoerd worden. Bij centrale noodverlichting zit het accupakket op een centrale plek. Als de spanning uitvalt worden de armaturen van daaraf gevoed. Bij decentrale verlichting hebben alle armaturen een eigen batterij die aangaat als de normale verlichting wegvalt.
Noodverlichting gaat aan op het moment dat de stroom uitvalt. De lamp heeft een aansluiting op het lichtnet én een batterij/noodstroomvoeding. Wanneer de stroom uitvalt wordt de lamp door middel van de batterij voorzien van elektriciteit. Door de noodverlichting kunnen mensen voldoende zien en kunnen zij veilig de (nood)uitgang vinden.
Welke soorten noodverlichting zijn er?
Noodverlichting bestaat uit verschillende categorieën noodverlichtingsarmaturen. Vluchtrouteaanduiding en vluchtwegverlichting zijn daarin de belangrijkste. De vluchtrouteaanduiding herken je aan het groene bordje met het witte rennende mannetje, waardoor de nooduitgang goed zichtbaar is. Deze branden permanent. Vluchtwegverlichting zorgt er voor dat er voldoende licht op de vloer is, namelijk 1 lux. Hierdoor kan je goed zien waar je loopt, struikel je niet en loop je niet tegen andere mensen aan. Vluchtwegverlichting wordt pas zichtbaar in geval van een noodsituatie in het geval van spanningsuitval. Daarnaast heb je nog anti-paniekverlichting en verlichting van werkplekken met een verhoogd risico.
Mogen noodverlichtingsarmaturen geschakeld worden?
Je mag noodverlichtingsarmaturen schakelen, maar dit moet wel op de juiste manier. Hieronder een aantal zaken waar op gelet moet worden.
De armatuur dient aangesloten te zijn op een permanente groep (niet-geschakelde groep). Als de armatuur is aangesloten op een geschakelde groep zal deze elke keer bij het uitschakelen ontladen worden. Dit betekent dat de accu niet volledig is opgeladen wat er voor kan zorgen dat de wettelijke eis van 1 uur autonomie niet gehaald kan worden in geval van een noodsituatie. De kwaliteit van de accu neemt daarnaast snel af wanneer deze vaak wordt ontladen.
Vluchtwegverlichting in een normaal bedrijf schakelen
Vluchtwegverlichting hoeft in normale bedrijven niet te branden. Schakelen is dan wel mogelijk, de accu hoeft namelijk niet ontladen te worden. De noodverlichting kan ‘s nachts dienen als comfortverlichting of achtergrondverlichting. Dit kan door gebruik te maken van de aparte ingang op de armatuur, dit wordt aangegeven met L’. De accu blijft hierdoor opgeladen.
Noodverlichting bestellen
Wil je noodverlichting aanschaffen? Bekijk dan ons assortiment. Hier vind je oplossingen voor de meest uiteenlopende situaties, zoals: noodverlichting voor verre afstanden, buitennoodverlichting of de universele renovatieset. Onze producten zijn verkrijgbaar via één van de aangesloten groothandels.
Heb je vragen?
Heb je na het lezen van dit artikel vragen over noodverlichting? Bekijk dan onze kennisbank, die staat vol met handige artikelen over de regelgeving, de verschillende soorten, noodverlichtingseisen en over het monteren, inspecteren en onderhouden van noodverlichting. Of neem contact met ons op!
Bekijk het volledige assortiment
Benieuwd naar ons productassortiment?
8 jaar accugarantie
Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder
10 jaar armatuurgarantie
Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder
Webinars
Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.
Noodverlichting zwart bij Focus Filmtheater en Hotel Lamers.
Voor een aantal locaties is noodverlichting zwart toegepast. Enkele voorbeelden zijn het Focus Filmtheater in Arnhem of Hotel Lamers in Nijmegen. Deze locaties hebben er voor gekozen om de zwarte CELO en zwarte Go! armaturen in hun gebouw te gebruiken aan een zwart plafond. Het Focus Filmtheater wilde graag noodverlichting zonder strooilicht dat paste bij het interieur. Hiervoor is gekozen om de zwarte cinema vluchtwegaanduiding te gebruiken. Hotel Lamers heeft na contact met de adviseur gekozen voor de Go! armaturen. Bijzonder hierbij is dat de accessoires wit zijn. Daarnaast zijn ook de wanden, plafonds en het schakelmateriaal wit. Het Europese hoofdkantoor van CRH in Amsterdam had als wens om de noodverlichting naadloos aan te laten sluiten bij de inrichting. De oplossing hiervoor waren de zwarte Cinema-armaturen.
Onze Cinema modellen zijn uiteraard voorzien van 10 jaar garantie op de armatuur en 8 jaar accugarantie.
Volledig assortiment bekijken
Benieuwd naar ons volledige assortiment?