Noodverlichting accu vervangen: Een noodzaak voor veiligheid en betrouwbaarheid
Noodverlichting accu’s hebben een beperkte levensduur en na verloop van tijd zullen ze hun capaciteit verliezen, met als gevolg dat ze niet meer naar behoren functioneren. Om ongewenste situaties te voorkomen, is het daarom belangrijk om noodverlichting accu’s preventief te vervangen.
Wat is een accu?
Voordat we verder gaan, is het belangrijk om te begrijpen wat een accu precies is. Een accu, ook wel bekend als een batterij, slaat elektrische energie op om deze op een later moment weer vrij te kunnen geven.
Constante stroom
Accu’s worden bijvoorbeeld gebruikt in auto’s, mobiele telefoons en noodverlichtingssystemen. Ze zijn een essentieel onderdeel van deze apparaten, omdat ze ervoor zorgen dat er constante stroom kan worden geleverd.
Waarom is het vervangen van de noodverlichting accu belangrijk?
Daar zijn verschillende redenen voor.
Ten eerste heeft een accu een beperkte levensduur. Na verloop van tijd zal de capaciteit van de accu afnemen, wat betekent dat deze minder energie kan opslaan en minder lang zijn werk doet. Dit kan leiden tot onbetrouwbare prestaties en uiteindelijk tot het volledig uitvallen van het apparaat.
Daarnaast kunnen oude accu’s problemen veroorzaken in termen van veiligheid. In het geval van een noodverlichtingsarmatuur kan een defecte noodverlichting accu ervoor zorgen dat de verlichting niet werkt tijdens een noodsituatie of niet de gevraagde lichtopbrengst kan leveren, waardoor de veiligheid van mensen in gevaar kan komen.
Accucapaciteit neemt niet lineair af
Het tijdig vervangen van noodverlichting accu’s biedt de meeste zekerheid. In de Europese normen wordt de minimale levensduur van 4 jaar voor noodverlichting accu’s beschreven en dat is ook de minimale levensduur die de meeste fabrikanten afgeven op originele accu’s. Na deze periode van 4 jaar zakt de accucapaciteit in een korte periode in.
Wat precies de maximale levensduur van een accu is is niet te voorspellen. Een heel goede noodverlichting accu heeft misschien na 6 jaar nog 70% van zijn capaciteit, terwijl bij een minder goed exemplaar uit dezelfde fabriek dit na vier jaar het geval is (lees hieronder meer).
8 jaar garantie op originele accu’s
Famostar gebruikt een accutechnologie waarmee zij 8 jaar garantie geeft op de originele noodverlichting accu’s van al haar nieuwe noodverlichting armaturen (uitgezonderd het Explosionproof armatuur) in plaats van de standaard 4 jaar, zoals gebruikelijk bij andere noodverlichting fabrikanten.
Hoe vaak moet je de accu van de noodverlichting vervangen?
Het tijdig vervangen van noodverlichting accu’s is een goede strategie om ongewenste situaties te voorkomen. Maar hoe vaak moeten accu’s worden vervangen, wanneer is het juiste moment en wat is de juiste accu?
Het antwoord op deze vraag kan variëren, afhankelijk van het type accu, de specifieke toepassing en omgevingsfactoren, maar de standaard termijn is elke 4 jaar.
Het vervangen van de accu’s is een belangrijk punt bij noodverlichting. Vervangen van de accu zorgt voor minder kans op een defect. Een defecte accu ervoor zorgen dat de verlichting geen goede werking heeft tijdens een noodsituatie, hierdoor zijn vluchtwegen niet goed zichtbaar en kunnen mensen het gebouw niet veilig verlaten.
Testen
Voor noodverlichtingssystemen is het voorschrift om regelmatig de functionaliteit van de noodverlichting te testen. Dit kan met een automatisch testsysteem. In het figuur hieronder staat ons testschema weergegeven.
Ieder half jaar wordt de autonomie van een noodverlichting accu getest. Dan is duidelijk of de noodverlichtingsarmatuur, op dat moment, nog een uur zal blijven functioneren maar de test geeft geen uitsluitsel of dat een maand later nog het geval is.
Vervangen van noodverlichting accu’s is niet verplicht
Er is veel onzekerheid over de resterende levensduur van een noodverlichting accu na de eerste vier jaar. In een omgeving met grote veiligheidsrisico’s, bijvoorbeeld omdat er veel mensen komen of omdat er sprake is van bijzondere risico’s, wordt gekozen voor veiligheid en preventief vervangen.
Wanneer kosten van noodverlichting accu’s zwaar wegen en de veiligheidsrisico’s relatief klein zijn, is het mogelijk de accu’s later te vervangen.
Het is dus niet verplicht om de noodverlichting accu’s na 4 jaar te vervangen.
Garanties
De toegepaste elektronica in onze armaturen wordt zodanig ontworpen, dat optimaal gebruik gemaakt wordt van de capaciteit en eigenschappen van de gebruikte accu’s. Famostar geeft daarom 8 jaar garantie op de accu’s voor al haar armaturen, met uitzondering van de Explosionproof.
Conclusie
Het preventief vervangen van noodverlichting accu’s is van cruciaal belang voor de veiligheid en betrouwbaarheid van verschillende apparaten, waaronder noodverlichtingssystemen.
Wil je meer weten over onze garantietermijnen of onze producten? Klik hier.
Meer weten over accutechnologie? Download dan de gratis whitepaper.
Gerelateerde kennisbank artikelen
De beschermingsgraden tegen water- en stofdichtheid voor noodverlichting worden uitgedrukt in een IP-waarde. Een IP-waarde bestaat uit twee cijfers.
Sinds 2021 is er een vernieuwde versie van de NEN 3011 met de mogelijkheid om een specifieke route aan te duiden voor ‘personen met een mobiliteitsbeperking’.
Afstandstabellen zijn nodig om noodverlichting te projecteren. Met een voorbeeld leggen we je uit hoe je de afstandstabellen moet gebruiken.
Veelgestelde vragen over accu noodverlichting
Accu’s moeten vier jaar na de installatie preventief worden vervangen, zelfs al gaan veel accu’s langer mee. Dat is omdat de capaciteit van accu’s niet lineair afneemt, maar in een korte periode opeens inzakt.
In een nieuw Famostar armatuur hoeven de accu’s pas na 8 jaar vervangen te worden.
Om de juiste accubatterijen te selecteren is het belangrijk om naar verschillende eigenschappen te kijken. Denk hierbij aan de capaciteit van de accu, het temperatuurbereik, de kwaliteit en natuurlijk de betrouwbaarheid. Wij kijken uiteraard ook naar de duurzaamheid.
Bij het vervangen bevelen we aan om altijd originele accu’s te gebruiken!
- Nikkel-cadmium (NiDc)
- Nikkel-metaalhybride (NiMH)
- Lithium-ion (Li-ion)
De Nederlandse wet- en regelgeving geeft aan dat het verplicht is dat de noodverlichting minimaal één uur kan blijven branden.
Bij het aanschaffen van een accu voor noodverlichting is het belangrijk om te letten op de spanning en het vermogen. De spanning kan verschillende volt waarden hebben. Het vermogen wordt aangeduid in Ah (ampère uur). Dit toont aan hoeveel lading er in één uur met een constante stroom van 1 Ampère gegeven kan worden.