Onderhoud noodverlichting

Om de veiligheid van de gebruikers van een gebouw te kunnen garanderen moet noodverlichting onderhouden worden. De installatie en de armaturen moeten regelmatig gecontroleerd worden. Dit is bepaald vanuit het Besluit bouwwerken leefomgeving (het voormalig Bouwbesluit 2012), de Arbowet en de normen van de NEN.

Deze controles doen we door periodiek onderhoud. Noodverlichting moet namelijk altijd goed werken. Daardoor kunnen mensen in een noodsituatie, bij stroomuitval het gebouw op een veilige manier verlaten.

Download de SmartScan whitepaper

Wil je meer weten over onderhoud van noodverlichting met SmartScan?

Pragmatisch projecteren

Eenvoudig noodverlichting projecteren en voldoen aan de wetgeving.

Programma van eisen

Bevat de minimale wettelijke eisen voor noodverlichting volgens het Bbl.

QuickScan noodverlichting

Bekijk snel of jouw noodverlichting toe is aan onderhoud.

TCO-tool

Bereken eenvoudig jouw besparing met led-noodverlichting.

Waarom onderhoud van noodverlichting?

Om te zorgen voor een goed functionerende noodverlichtingsinstallatie is noodverlichting onderhoud noodzakelijk. In de wet- en regelgeving staat omschreven waaraan voldaan moet worden.

Een van de dingen die van belang zijn is het bijhouden van een logboek waarin beschreven wordt wanneer en wat er aan de noodverlichting gedaan is. Zo kun je altijd aantonen dat de installatie goed onderhouden wordt. Meer weten over het onderhoudsgemak van onze armaturen?

Ook de inspectie van de installatie is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Noodverlichting zorgt voor een veilige vluchtroute, daarom is het van belang dat de installatie altijd goed werkt. Een inspectierapport maakt duidelijk wat er precies aan onderhoud gedaan moet worden.

Is onderhoud van noodverlichting verplicht?

Het is van groot belang om naast de normale verlichting goed werkende noodverlichting in een gebouw te hebben. Als de noodverlichting aan gaat wanneer de stroom uitvalt worden gevaarlijke situaties voorkomen en kunnen gebruikers de vluchtroute naar de uitgang volgen en obstakels onderweg vermijden. De vluchtrouteaanduiding geeft de route en de nooduitgangen aan en de vluchtwegverlichting zorgt voor voldoende verlichting op de route. Wanneer de stroom uitvalt is het verplicht dat de noodverlichting minimaal 1 uur blijft branden.

Noodverlichting onderhoud is verplicht vanuit het Besluit bouwwerken leefomgeving en de normen van de NEN. In ISSO-publicatie 79 wordt beschreven wat de eisen zijn rondom inspectie en noodverlichting onderhoud. Noodverlichting moet voldoen aan bepaalde wetgeving en normen.

Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.

Kenniscentrum Noodverlichting
Kenniscentrum Noodverlichting logo

Verbreed én verdiep je kennis over noodverlichting

Vluchtwegverlichting en noodverlichting op grote hoogtes

Stappenplan onderhoud van noodverlichting

Voor het onderhouden van de noodverlichtingsinstallatie hebben we een stappenplan gemaakt. Belangrijk is dat er altijd een jaarlijkse keuring gedaan wordt om te checken of de installatie nog in goede staat is.

Stap 1: Visuele inspectie

Bij de visuele inspectie is het van belang dat de armaturen op een plek hangen waar ze goed zichtbaar zijn. Dus hangt de armatuur op de juiste plaats, op de juiste hoogte, is het juiste armatuur gebruikt en hangt er niets voor de armatuur? Daarnaast moet gekeken worden of er geen storing in de armatuur is.

Stap 2: Vaststellen laatste controle datum

De laatste controle datum zegt iets over de conditie van de noodverlichting en of er voldaan wordt aan adequaat onderhoud.

Stap 3: Onderzoek buitenkant armaturen

Bekijk of de armatuur geen schade heeft door bijvoorbeeld vocht of hitte en of het er nog goed uitziet.

Stap 4: Functietest

Deze stap geldt alleen voor armaturen zonder ATS of SmartScan. Druk de testknop in en bekijk of de armatuur aan gaat.

Stap 5: Vervangen lichtbron

Tl-lampen moeten een keer per jaar preventief vervangen worden. Led-lampen gaan veel langer mee, gemiddeld zo’n 10 jaar.

Stap 6: Onderzoek binnenkant armatuur

De armatuur moet aan de binnenzijde bekeken worden. Let hierbij op de leeftijd van de armatuur en de leeftijd van de accu. Deze moeten tijdig en preventief vervangen worden.

Stap 7: Onderhoud afronden

Na afloop dienen de gegevens vastgelegd te worden in het logboek.

Noodverlichting led

Smartscan

Het draadloze beheersysteem voor noodverlichting.

Onderhoud van noodverlichting met SmartScan

Het SmartScan noodverlichting beheersysteem zorgt voor eenvoudiger en efficiënter onderhoud. Noodverlichting armaturen met SmartScan kunnen online en centraal gemonitord worden, waardoor onderhoud beter gepland kan worden. Je kunt namelijk gemakkelijk zien in welk gebouw noodverlichting aanwezig is welke onderhoud nodig heeft.

Hoe werkt het?

Het SmartScan- systeem maakt gebruik van een draadloos 868 MHz mesh-netwerk. Dit zorgt ervoor dat de noodverlichting armaturen digitaal met elkaar kunnen communiceren. Alle informatie wordt verzameld in de gateway, welke de verzamelde gegevens naar de webserver stuurt. Via een beveiligde applicatie in de cloud kan de informatie van elk noodverlichtingsarmatuur uitgelezen worden.

In de digitale applicatie in de cloud wordt ook automatisch een logboek bijgehouden. Zo kun je altijd en overal aantonen dat de noodverlichtingsinstallatie voldoet aan de wet- en regelgeving voor onderhoud.

Meer weten over SmartScan?

Noodverlichting horeca

Referenties

Elke omgeving vraagt andere eisen aan de noodverlichting. Een ziekenhuis is niet hetzelfde als een bioscoop. Bekijk al onze referenties om gevoel te krijgen bij de verschillende branches.

SmartScan noodverlichting armaturen

D-Sign SPS-1 C Cinema - Famostar

D-Sign SPS-1 C Cinema

393829
Plafond opbouw, Wand opbouw
SmartScan
CELO CI VS-1 S Cinema - Famostar

CELO CI VS-1 S Cinema

393356
Plafond inbouw
SmartScan
Pro WPS-1 - Famostar

Pro WPS-1

393372
Wand opbouw
SmartScan
Go! WPS-1 - Famostar

Go! WPS-1

393367
Wand opbouw
SmartScan

Onderhoud van noodverlichting accu’s

Famostar geeft 8 jaar garantie op accu’s in combinatie met nieuw geleverde armaturen. Gedurende deze 8 jaar kunnen wij garanderen dat de noodverlichting accu’s goed werken. Om noodverlichting met ATS goed te onderhouden is het van belang om jaarlijks een noodverlichting inspectie te doen. Het de controle van SmartScan-armaturen gaat automatisch, waardoor het onderhoud beter gepland kan worden.

Het is gebruikelijk dat accu’s van noodverlichting elke 4 jaar vervangen worden. Accu’s van Famostar noodverlichting zijn na 8 jaar aan vervanging toe. Dit komt omdat wij gebruik maken van de NiMH-accutechnologie. Wil je hier meer over weten? Download dan onze whitepaper en lees er alles over.

Download de whitepaper accutechnologie

Wil je meer lezen over onze accutechnologie?

Vluchtwegverlichting en noodverlichting op grote hoogtes

Wie is verantwoordelijk voor de noodverlichting?

Vanuit het Besluit bouwwerken leefomgeving (voormalig Bouwbesluit 2012) wordt aangegeven dat de eigenaar van het gebouw verantwoordelijk is voor adequaat onderhoud van de noodverlichting armaturen. Vanuit de Arbowet wordt aangegeven dat de werkgever (vaak huurder van het gebouw) de verantwoordelijkheid heeft voor haar personeel.

Wie is verantwoordelijk voor de kosten van het onderhoud van noodverlichting?

De verantwoordelijkheid voor de kosten van het onderhouden van de noodverlichting moet in de huurovereenkomst vastgelegd worden. Als dit niet goed vastgelegd is ontstaan vaak discussies over de kosten van het jaarlijks onderhoud. Natuurlijk mag een discussie nooit de veiligheid van de bezoekers in de weg staan. Om invulling te geven aan het begrip adequate noodverlichting is het handig om de NEN-EN1838 te gebruiken. Hierin wordt duidelijk omschreven wat het begrip precies inhoudt.

Hoe werkt het testen van noodverlichting?

Hoe het testen van noodverlichting werkt is afhankelijk van de soort armaturen die gebruikt zijn. De noodverlichtingsarmatuur kan bijvoorbeeld gebruik maken van ATS of gebruik maken van het digitale beheersysteem SmartScan. Belangrijk is dat in een noodsituatie, als de netspanning wegvalt en de standaard verlichting dus uit gaat, de noodverlichting minimaal een uur blijft branden.

Een armatuur met ATS start op vaste tijden functie- of autonomietesten op. Met een functietest wordt gecheckt of de lichtbron in combinatie met de accu nog goed werkt. Met een autonomietest wordt gecheckt of de verlichting minimaal 1 uur blijft branden als de spanning weg valt.

Een armatuur dat gebruik maakt van het SmartScan-systeem geeft zelf door wanneer er iets mis is. Deze melding komt binnen in de digitale portal en er wordt automatisch een mail verzonden naar de beheerder van de noodverlichtingsinstallatie.

Noodverlichting led

Noodverlichting eisen

Wat de regels zijn voor noodverlichting staat beschreven op drie verschillende plekken. We hebben het dan over het Besluit bouwwerken leefomgeving, de normen van de NEN en de Arbowet.

Door middel van een inspectie kan worden bepaald wat de conditie van de noodverlichting is. De noodverlichting inspectie wordt uitgevoerd door een inspecteur. De onderhoudsmonteur kan daarna het onderhoud uitvoeren.

Het is wettelijk verplicht dat de noodverlichting bij stroomuitval (wanneer de reguliere verlichting uitvalt) minimaal een uur blijft branden. Op deze manier kunnen gebruikers van het pand via de vluchtwegen de nooduitgangen bereiken en struikelen zij onderweg niet over obstakels. Ook moeten de pictogrammen duidelijk zichtbaar zijn en de juiste vluchtroute aangeven.

Een controle wordt uitgevoerd door de brandweer of door Inspectie SZW (het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Wat is het verschil tussen centrale noodverlichting en decentrale noodverlichting?

Decentrale noodverlichtingsarmaturen hebben een eigen accu in de armatuur. Centraal gevoede armaturen hebben dit niet, maar worden vanuit één batterij gevoed. Vaak wordt gekozen voor decentrale noodverlichting, maar in uitzonderlijke situaties wordt gekozen voor centraal gevoede noodverlichting. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij grote hoogtes waar het lastig is om een accu te vervangen.

Download de checklist veilig ontruimen

Is jouw gebouw klaar voor een veilige ontruiming?

Meer weten over dit onderwerp?

Grozette SmartScan

Grozette

Bij Grozette heeft de eindgebruiker zelf aangegeven de nieuwe generatie noodverlichting met SmartScan van Famostar te willen. In de voedselverwerkende industrie, waar Grozette in zit, heeft het systeem een belangrijke rol om het onderhoud van de noodverlichting en zo laag mogelijk te houden. Bij een storing is het meteen duidelijk waar het probleem is en kan het eenvoudig opgelost worden. Zo hoeft alleen de jaarlijkse visuele controle nog gedaan te worden. Daarnaast maken de Famostar noodverlichtingsarmaturen gebruik van een accu die wel 8 jaar meegaat in plaats van de standaard 4 jaar.

Noodverlichting 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Noodverlichting 8 jaar garantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales