Thema Soorten noodverlichting
Kennisbank Soorten noodverlichting Vluchtwegaanduiding Mag ik vluchtwegaanduiding dimmen of uitzetten?

Mag ik vluchtwegaanduiding dimmen of uitzetten?


Wat zegt de wetgeving?

De wetgeving zegt over de zichtbaarheid van vluchtwegaanduiding het volgende: “Een ruimte waardoor een verkeersroute voert en een ruimte voor meer dan 50 personen hebben een vluchtrouteaanduiding die voldoet bij een te bouwen bouwwerk aan NEN 3011 of bij een bestaand bouwwerk aan NEN 6088, en aan de zichtbaarheidseisen, bedoeld in de artikelen 5.2 tot en met 5.6 van NEN-EN 1838”

De wetgeving zegt met artikelen 5.2 tot en met 5.6 van NEN-EN 1838 dat de luminantie van elk deel van de veiligheidskleur van de vluchtrouteaanduiding minimaal 2 cd/m2 in alle relevante kijkrichtingen moet zijn. Voor vluchtwegaanduiding die aanvullend wordt ingezet geldt geen zichtbaarheidseis, waardoor deze dus gedimd en/of uitgezet kunnen worden.

Dimmen van vluchtwegaanduiding

Vluchtwegaanduiding helpt bij de oriëntatie van de aanwezige vluchtwegen. Het is dus belangrijk dat deze goed zichtbaar is. Al onze huidige vluchtwegaanduidingsarmaturen overtreffen de minimale 2 cd/m2 ruimschoots. Dimmen van deze armaturen tot aan het niveau van 2 cd/m2 is dan ook toegestaan. Zolang je minimaal aan de 2 cd/m2 blijft voldoen, voldoe je aan de wetgeving.

Uitzetten van vluchtwegaanduiding 

Het uitzetten van de vluchtwegaanduiding is niet toegestaan, tenzij je een ontheffing van de brandweer hebt. Belangrijk maar tevens ook verplicht is dat je altijd kan garanderen dat mensen veilig de weg naar buiten kunnen vinden in nood. Maar mocht je bijvoorbeeld in een bioscoop de vluchtwegaanduiding willen uitzetten tijdens de film, is het een mogelijkheid om iemand verantwoordelijk te maken per zaal. Zodat deze persoon bij spanningsuitval kan zorgen dat iedereen de weg naar buiten weet te vinden. Op deze manier kunt u toch garanderen dat er veilig ontruimd kan worden in nood.

Was dit antwoord nuttig?
Dankjewel dat je hebt meegeholpen aan deze kennisbank!
Wij ontvangen graag een suggestie om dit antwoord te verbeteren.

Support

Heb je een vraag over dit onderwerp?

026 3 846 846
Stuur ons een mail

1

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag als je vragen hebt.

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag bij al je vragen.