Pictogram vluchtroute
Om erachter te komen welk pictogram er gebruikt moet worden voor de vluchtroute en op welke plek moeten we eerst weten waarom er pijlen op de noodverlichtingspictogrammen staan. Het antwoord hierop is simpel: om de vluchtrichting aan te geven. Om er voor te zorgen dat er geen paniek en verwarring ontstaan bij een ontruiming is het handig om mensen via vluchtroute pictogrammen naar buiten te wijzen.
Welke pictogrammen zijn er en waar gebruik je die?
Pijl omhoog
Dit pictogram wordt gebruikt wanneer de vluchtrichting rechtdoor of omhoog is. Alleen wanneer de vluchtrichting via de trap naar boven gaat is dit pictogram wenselijk, het is niet natuurlijk om omhoog het gebouw te verlaten.
Pijl omlaag
Een pictogram met de pijl naar beneden kan je toepassen wanneer de vluchtrichting naar beneden is. Als de vluchtroute via de trap naar beneden is dit meestal wel duidelijk en wordt ook vaak de pijl naar links of rechts gebruikt.
Pijl rechts
Met dit pictogram wordt een wijziging in de vluchtweg aangegeven. In dit geval verandert deze naar rechts.
Pijl links
Een pictogram waarbij de pijl naar links wijst laat een verandering in de vluchtweg zien. In dit geval moet je dan naar links.
Schuine pijlen naar beneden zijn ook toegestaan, maar worden in de praktijk vrijwel niet toegepast omdat ze geen toegevoegde waarde bieden. Iedereen snapt wel dat de trap genomen moet worden; er kan toch geen verwarring over ontstaan.
Rolstoelpictogrammen
Sinds 2021 is er een nieuwe versie van de NEN 3011. De Nederlandse norm voor veiligheidstekens. Hierin is er de mogelijkheid gegeven om voor ‘personen met een mobiliteitsbeperking’ een vluchtrouteaanduiding aan te geven.
2 varianten
Er zijn 2 verschillende varianten. 1 variant met 2 elementen en 1 met 3 elementen. In de variant van 2 elementen zie je naast de pijl de rolstoel in de deur en bij de variant met 3 elementen zie je het bekende rennende mannetje in de deur, de rolstoel in de deur en de pijl.
Rolstoelpictogrammen projecteren
Hiervoor houden we natuurlijk rekening met de wet- en regelgeving. De wet geeft hier geen enkele verplichting aan voor het toepassen van deze pictogrammen. Als ze toegepast worden moet er rekening gehouden worden met de vormgeving volgens de norm. Er zijn helaas geen richtlijnen om te bepalen waar en wanneer een rolstoelpictogram toegepast moet worden en in welke variant.
Flash Alert Technology
Door Flash Alert Technology wordt een pictogram feller opgelicht in nood. Deze functie zorgt er voor dat het pictogram extra aandacht trekt in het gebouw bij spanningsuitval. Hierdoor kunnen mensen sneller de vluchtroute vinden en volgen.
Flitslicht zorgt voor extra aandacht
Toen wij deze technologie hebben ontwikkeld hebben wij hiervoor wetenschappelijk onderzoek gebruikt dat heeft aangetoond dat flitslicht extra aandacht trekt. Een licht dat op verschillende sterktes brand trekt meer aandacht dan een continue brandend licht. Het brein krijgt een extra impuls door de verandering in lichtsterkte. Het is op die manier dus mogelijk om een extra signaal af te geven aan de mensen bij het verlaten van het pand in een noodsituatie.
In al onze families van de vlucht met vluchtwegaanduiding is de Flash Alert toegepast.
Bekijk het volledige assortiment
Benieuwd naar ons productassortiment?
8 jaar accugarantie
Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder
10 jaar armatuurgarantie
Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder
Webinars
Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.
Led noodverlichting met SmartScan bij Brusche Elektrotechniek
In het nieuwe onderkomen van Brusche aan de Twentepoort West 29 te Almelo zijn de nieuwste technieken toegepast waaronder het nieuwe Famostar SmartScan systeem. Het was voor Brusche vanzelfsprekend om voor SmartScan te kiezen, zeker gezien de voortschrijdende techniek in de E-branche in combinatie met het verhuizen naar een nieuw onderkomen in Apeldoorn.