Pictogram vluchtroute

Welke pictogrammen zijn er en waar gebruik je die?

Pijl omhoog
Dit pictogram wordt gebruikt wanneer de vluchtrichting rechtdoor of omhoog is. Alleen wanneer de vluchtrichting via de trap naar boven gaat is dit pictogram wenselijk, het is niet natuurlijk om omhoog het gebouw te verlaten.
Pictogram-pijl-omhoog-Famostar

Pijl omlaag
Een pictogram met de pijl naar beneden kan je toepassen wanneer de vluchtrichting naar beneden is. Als de vluchtroute via de trap naar beneden is dit meestal wel duidelijk en wordt ook vaak de pijl naar links of rechts gebruikt.
Pictogram-pijl-omlaag-Famostar

Pijl rechts
Met dit pictogram wordt een wijziging in de vluchtweg aangegeven. In dit geval verandert deze naar rechts.
Pijl-naar-rechts-Famostar

Pijl links
Een pictogram waarbij de pijl naar links wijst laat een verandering in de vluchtweg zien. In dit geval moet je dan naar links.
Pijl-naar-links-Famostar

Schuine pijlen naar beneden zijn ook toegestaan, maar worden in de praktijk vrijwel niet toegepast omdat ze geen toegevoegde waarde bieden. Iedereen snapt wel dat de trap genomen moet worden; er kan toch geen verwarring over ontstaan.

Rolstoelpictogrammen

Sinds 2021 is er een nieuwe versie van de NEN 3011. De Nederlandse norm voor veiligheidstekens. Hierin is er de mogelijkheid gegeven om voor ‘personen met een mobiliteitsbeperking’ een vluchtrouteaanduiding aan te geven.

2 varianten

Er zijn 2 verschillende varianten. 1 variant met 2 elementen en 1 met 3 elementen. In de variant van 2 elementen zie je naast de pijl de rolstoel in de deur en bij de variant met 3 elementen zie je het bekende rennende mannetje in de deur, de rolstoel in de deur en de pijl.

Rolstoelpictogrammen projecteren

Hiervoor houden we natuurlijk rekening met de wet- en regelgeving. De wet geeft hier geen enkele verplichting aan voor het toepassen van deze pictogrammen. Als ze toegepast worden moet er rekening gehouden worden met de vormgeving volgens de norm. Er zijn helaas geen richtlijnen om te bepalen waar en wanneer een rolstoelpictogram toegepast moet worden en in welke variant.

Rolstoelpictogram vluchtroute

Flash Alert Technology

Door Flash Alert Technology wordt een pictogram feller opgelicht in nood. Deze functie zorgt er voor dat het pictogram extra aandacht trekt in het gebouw bij spanningsuitval. Hierdoor kunnen mensen sneller de vluchtroute vinden en volgen.

Flitslicht zorgt voor extra aandacht

Toen wij deze technologie hebben ontwikkeld hebben wij hiervoor wetenschappelijk onderzoek gebruikt dat heeft aangetoond dat flitslicht extra aandacht trekt. Een licht dat op verschillende sterktes brand trekt meer aandacht dan een continue brandend licht. Het brein krijgt een extra impuls door de verandering in lichtsterkte. Het is op die manier dus mogelijk om een extra signaal af te geven aan de mensen bij het verlaten van het pand in een noodsituatie.

In al onze families van de vlucht met vluchtwegaanduiding is de Flash Alert toegepast.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Bekijk het volledige assortiment

Benieuwd naar ons productassortiment?

Led-noodverlichting 8 jaar accugarantie

8 jaar accugarantie

Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder

Led-noodverlichting 10 jaar armatuurgarantie

10 jaar armatuurgarantie

Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder

Productpresentatie D-Sign armatuur

Webinars

Mede dankzij de corona periode zijn we begonnen met het maken van gratis Famostar webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen.

Inbouw noodverlichting met SmartScan bij Brusche

Led noodverlichting met SmartScan bij Brusche Elektrotechniek

In het nieuwe onderkomen van Brusche aan de Twentepoort West 29 te Almelo zijn de nieuwste technieken toegepast waaronder het nieuwe Famostar SmartScan systeem. Het was voor Brusche vanzelfsprekend om voor SmartScan te kiezen, zeker gezien de voortschrijdende techniek in de E-branche in combinatie met het verhuizen naar een nieuw onderkomen in Apeldoorn.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales