Mag ik vluchtrouteaanduiding dimmen of uitzetten?

Een vraag die we regelmatig ontvangen is of  je vluchtrouteaanduiding mag dimmen of uitzetten. Het antwoord lees je in dit artikel.

Wat zegt de wetgeving?

De wetgeving zegt over de zichtbaarheid van vluchtwegaanduiding het volgende: “Een ruimte waardoor een verkeersroute voert en een ruimte voor meer dan 50 personen hebben een vluchtrouteaanduiding die voldoet bij een te bouwen bouwwerk aan NEN 3011 of bij een bestaand bouwwerk aan NEN 6088, en aan de zichtbaarheidseisen, bedoeld in de artikelen 5.2 tot en met 5.6 van NEN-EN 1838”

De wetgeving zegt met artikelen 5.2 tot en met 5.6 van NEN-EN 1838 dat de luminantie van elk deel van de veiligheidskleur van de vluchtrouteaanduiding minimaal 2 cd/m2 in alle relevante kijkrichtingen moet zijn. Als er armaturen geplaatst worden die ‘bovenwettelijk’ zijn, dus die er niet verplicht hoeven te hangen, dan hoeven die niet aan de zichtbaarheidseisen te voldoen.

Dimmen van vluchtrouteaanduiding

Vluchtrouteaanduiding helpt bij de oriëntatie van de aanwezige vluchtwegen. Het is dus belangrijk dat deze goed zichtbaar is.  Dimmen van deze armaturen tot aan het minimum niveau van 2 cd/m2 is dan ook toegestaan want zolang je minimaal aan de 2 cd/m2 blijft voldoen, voldoe je aan de wetgeving. Famostar heeft voor die omstandigheden speciale gedimde versies van de D-Sign in het assortiment.

Uitzetten van vluchtrouteaanduiding

Het uitzetten van de verplicht aanwezige vluchtrouteaanduiding is niet toegestaan omdat je dan niet meer aan de wet voldoet. Toch zijn er enkele voorbeelden waarbij de veiligheidsregio een ontheffing verleend heeft. Belangrijk maar tevens ook verplicht is dat je altijd kunt blijven garanderen dat mensen veilig de weg naar buiten kunnen vinden in nood. Maar mocht je bijvoorbeeld in een bioscoop de vluchtrouteaanduiding willen uitzetten tijdens de film, is het een mogelijkheid om iemand verantwoordelijk te maken per zaal. Zodat deze persoon bij spanningsuitval kan zorgen dat iedereen de weg naar buiten weet te vinden. Op deze manier kunt u toch garanderen dat er veilig ontruimd kan worden in nood.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Bekijk al onze vluchtrouteaanduiding

Op zoek naar vluchtrouteaanduiding van de hoogste kwaliteit?

Deel het kennisbank artikel:

Verbreed én verdiep uw kennis over noodverlichting.

Kenniscentrum Noodverlichting logo

Gerelateerde kennisbank artikelen

Productgericht

De beschermingsgraden tegen water- en stofdichtheid voor noodverlichting worden uitgedrukt in een IP-waarde. Een IP-waarde bestaat uit twee cijfers.

Productgericht

Sinds 2021 is er een vernieuwde versie van de NEN 3011 met de mogelijkheid om een specifieke route aan te duiden voor ‘personen met een mobiliteitsbeperking’.

Productgericht

Afstandstabellen zijn nodig om noodverlichting te projecteren. Met een voorbeeld leggen we je uit hoe je de afstandstabellen moet gebruiken.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales