Jonge hond vs oude rot
“De jeugd voelt verder dan ervaring ziet.”
Toen ik zo’n 15 jaar geleden bij Famostar kwam werken had ik slechts 2,5 jaar werkervaring en kon dus nog met recht een groentje genoemd worden. Ik klampte me vast aan alle technieken en methodes die ik op de opleiding Industrieel Ontwerpen geleerd had. Anderzijds had mijn jeugdigheid een verfrissende inbreng op de toch al wat oudere afdeling. Niet gestoord door de beperkende last van ervaring huppelde ik opportunistisch door het bedrijf. Al vrij snel werkte ik intensief samen met een ‘oude rot’ in dienst bij een van onze belangrijkste spuitgietbedrijven. Ik zoog zijn schat aan ervaring op als een spons en was onder de indruk van zijn professionaliteit. Toen ik hem dit een keer vertelde, zei het tegen mij: “Maar ik leer ook heel veel van jou.” En dit meende hij oprecht. Hier had ik tot dat moment geen seconde aan gedacht. Dat er een wisselwerking in kennisoverdracht en inzichten kon plaatsvinden, tussen een ‘jonge hond’ en een ‘oude rot’. Ik besefte ineens dat het geen eenrichtingsverkeer was.
Nu 15 jaar later ben ik niet de ‘jonge hond’ meer, misschien wel in vergelijking met mijn afdeling, want veel collega’s van toen zijn dat nu nog steeds. Maar nu ben ik degene die regelmatig voor een groep studenten staat om mijn ervaringen met hen te delen.
Dat is een tendens die zich de laatste tijd steeds meer openbaart bij Famostar. Studenten weten ons te vinden. Zeker op het gebied van duurzaamheid. Doordat wij bij Famostar open zijn over onze zoektocht en door onze participatie in allerlei circulaire werkgroepen, krijgen we regelmatig de vraag studenten te begeleiden bij hún opleiding tot jonge hond.
Zo zijn onze producten recent door bachelor studenten van de TU Delft beoordeelt op basis van verschillende R-strategieën in de course Design for Circular Economy. Erg nuttige input voor ons en stiekem ook wel een beetje confronterend. Voel je je toch weer een beetje die student die z’n feedback op z’n scriptie te lezen krijgt.
Ook zijn we geïnterviewd door een student van Strategic Product Design van de Erasmus University Rotterdam over duurzame business modellen. Hij leerde veel van ons, zei hij, maar stiekem gaf zijn verfrissende blik op de zaken ons ook inspiratie om verder te durven denken dan de veilige gebaande paden.
Volgende week komen studenten van de Erasmus University en TU Delft op bezoek bij ons in Velp. In het kader van het consortium Circulair Circuits organiseren we een workshop over circulaire design strategieën voor elektronica en de uitdagingen die daar mee gepaard gaan.
Duurzaamheid is een prachtig thema om de jonge generatie met de oude generatie te verbinden. Of misschien is het wel andersom. Neemt de jonge generatie ons bij de hand, want met mijn 41 jaar en vader van 3 prachtige, onwetende jonge kinderen, ben ik toch echt al een generatie ouder dan de huidige studenten. Zij worden nog niet geremd door ervaring, kosten en heersende conventies. Zij houden ons scherp en verruimen onze blik! En dat is nodig. Want duurzaamheid gaat over het invullen van onze behoeftes zonder de behoeftes van de toekomstige generatie in gevaar te brengen.
Wie wie dan ook bij de hand neemt maakt eigenlijk niet zo veel uit, het netto eindresultaat is dat de jeugd en de ervaring hand in hand staan.