12 januari 2022

Winnaars Famostar fiets duurzaamheidsinitiatief

Wij hebben mooie inzendingen ontvangen van bedrijven en personen die hun duurzaamheidsinitiatief met ons hebben gedeeld. Het was nog best lastig om hieruit 5 winnaars te selecteren, maar het is gelukt! De winnaars hebben wij persoonlijk de Famostar fiets overhandigd. Van alle verhalen hebben wij een samenvatting geschreven, je kunt ze lezen op deze pagina. Het zijn 5 totaal verschillende verhalen, dat maakt het juist ook zo mooi. Verduurzamen kan op allerlei verschillende manieren. Laat je inspireren!

1. Duurzame (gitaar)les bij de Gitaarleraar in Hilversum

Een hele leuke inzending die we hebben ontvangen en die we beloond hebben met een Famostar fiets, is het verhaal van gitaarleraar Rutger ten Hove uit Hilversum. Rutger geeft gitaarles aan ongeveer 80 jonge leerlingen in de leeftijd van 7 tot en met 17 jaar. Dit doet hij inmiddels al 6 jaar op een hele eigen manier met veel bevlogenheid en betrokkenheid. De groepen met kinderen zijn gemengd, er zitten verschillende leeftijden in een groep. Eerder gaf Rutger ook privélessen, maar hij haalt zelf meer voldoening uit het geven van groepslessen. “Het is een uitdaging om de lessen interessant te houden voor de verschillende leeftijden. Om hiervoor te zorgen schenk ik, tussen het aanleren van akkoorden en melodieën door, ook aandacht aan andere onderwerpen om zo mijn leerlingen te prikkelen en te inspireren, vertelt Rutger. “Van huis uit ben ik leraar en ik heb ook een tijd lesgegeven op een basisschool, alleen merkte ik dat ik er minder van mijn eigen filosofie in kwijt kon. Ik wil niet dat kinderen iets leren omdat iets zo is of omdat het moet. Ik wil ze laten inzien dat er meerdere invalshoeken zijn en dat ze zelf bedenken ‘zo kan het dus ook’. Met het leren gitaarspelen heeft het ook geen zin om leerlingen te verplichten om te oefenen, want alles wat ‘moet’ is niet leuk. Het is dus belangrijk dat je leren leuk maakt! Dit kan door melodieën te leren die heel herkenbaar zijn, zodat als de leerlingen thuis oefenen familieleden het herkennen en mee gaan zingen. Daarnaast heb ik in elke les 3 quizmomenten verwerkt”.

Zelf een mening vormen

Elke quiz bestaat uit een aantal verschillende vragen. “Ik heb er algemene kennisvragen in verwerkt, zoals aardrijkskundige of geschiedenisvragen. Daarnaast zitten er ook geluksvragen in en zelfreflectievragen over verduurzaming. Mijn jonge leerlingen zijn de toekomst en dit ben ik mij als leraar terdege bewust! Daarom probeer ik iedere les waardevol te laten zijn zodat wij met z’n allen een betere toekomst tegemoet gaan”. In teamverband gaan ze opzoek naar antwoorden op vragen als: ‘welke landen grenzen er aan Polen?’ En ‘welke muziek wordt er geluisterd in Glasgow’? Rutger vindt het belangrijk dat kinderen zelf een mening kunnen vormen over een onderwerp, dus ook over duurzaamheid. Hij wil zijn leerlingen geen mening opdringen, maar ze bewust maken van gedragingen die passen bij duurzaam zijn. Hij stimuleert zijn leerlingen op de fiets te komen. Hij heeft een aantal ‘leengitaren’, dan hoeven leerlingen niet altijd hun eigen gitaar mee te nemen, of kunnen ze gelijk vanuit school door fietsen naar gitaarles. Het hele jaar door kunnen de leerlingen punten verdienen en aan het einde van het jaar worden de prijzen verdeeld! Er zitten echt prijzen tussen waar je moeite voor wilt doen, zoals een elektrische gitaar als hoofdprijs. Rutger is enorm blij dat hij een Famostar fiets heeft gewonnen. Dit wordt de hoofdprijs voor het aankomende jaar!

Rutger van den Hoven- de Gitaarleraar

YouTube kanaal voor inspiratie en tips

Mensen met interesse voor gitaarspelen kunnen ook eens een kijkje nemen op mijn YouTube kanaal. Ik biedt hier onder andere een online spoedcursus voor beginners en allemaal video’s met uitleg hoe ze bepaalde nummers op de gitaar kunnen spelen. Dit zijn video’s van echte klassiekers zoals Hotel California van de Eagles, maar ook het liedje Amsterdam van Flemming of Sexy als ik dans van Nieslon. Daarnaast heb ik speciaal voor het thuisfront van mijn leerlingen video’s om het oefenen leuker te maken. In verschillende video’s geef ik opdrachten die leuk zijn om te oefenen zoals tokkel-liedjes, gitaarfitness en liedjes die je kunt spelen met maar 4 akkoorden. Leerlingen kunnen het kanaal ook gebruiken om extra dingen te oefenen die we (nog) niet behandeld hebben in de lessen. Er is zoveel lesstof dat krijg je niet allemaal in de lessen verwerkt.

Vanuit Famostar vinden wij het enorm mooi dat iemand zo intrinsiek gemotiveerd is om mensen en in dit gevoel jonge mensen te inspireren over duurzaamheid. Wij zijn heel benieuwd welke leerling volgend jaar de winnaar is van de Famostar fiets! Rutger bedankt voor het delen van je verhaal!

2. Vernieuwen van noodverlichtingsinstallatie: besparing en hergebruik in één project

Bernard Diks, calculator bij Pola Installatietechniek, is één van de winnaars van een Famostar fiets! Hij houdt zich dagelijks bezig met duurzaamheid. Naast dat hij zelf duurzame keuzes maakt, zoals op de fiets naar het werk gaan. Neemt hij duurzame overwegingen altijd mee in zijn projecten en adviseert hij hier graag zijn opdrachtgevers over. De winnende inzending heeft alle elementen van verduurzamen in zich, besparing op energieverbruik, het verlagen van onderhoudskosten, een langere levensduur en het hergebruiken van armaturen. Hij heeft zijn opdrachtgever het advies gegeven om te kiezen voor noodverlichting van Famostar, voorzien van SmartScan. Lees hier waarom deze oplossing heeft bijgedragen aan het verduurzamen van de gebouwen van de Onderwijsspecialisten.

Veilige omgeving door slim systeem

Voor 7 locaties van de Onderwijsspecialisten is Bernard aan de slag gegaan met een nieuw voorstel om de noodverlichtingsinstallatie te vernieuwen. Het vervangen van de bestaande tl- armaturen naar led-armaturen heeft al gezorgd voor een aanzienlijke besparing op het energieverbruik en op het verminderen van afval, want tl- buisjes moeten elk jaar vernieuwd worden. De armaturen van Famostar hebben 8 jaar accugarantie, dit bespaart op onderhoudskosten maar ook weer op afval. Een standaard noodverlichtingsaccu wordt elke 4 jaar vervangen, deze gaat dus dubbel zo lang mee. Bernard heeft geadviseerd om te kiezen voor een slim systeem (SmartScan), zodat de noodverlichtingsinstallaties van alle locaties op afstand beheerd kunnen worden. ‘Zo weten wij als installateur, maar ook onze opdrachtgever of alle armaturen goed functioneren. En mocht er een storing zijn bij één van de locaties, dan weten we precies waar en welke armatuur. Dit scheelt onnodige ritjes en je kunt ervoor zorgen dat je altijd de juiste onderdelen bij je hebt’.

Bernard Diks- Pola Installatietechniek

Besparingen tot 25% op aantal armaturen

Door gebruik te maken van de combinatie armaturen vluchtwegaanduiding en vluchtwegverlichting hebben we tot wel 25% aan noodverlichtingsarmaturen weten te besparen. Dit scheelt weer in aanschaf, onderhoud en energieverbruik. Ook zijn er armaturen hergebruikt. Er is een locatie die over een paar jaar vernieuwd gaat worden, hiervoor zijn geen nieuwe armaturen aangeschaft. Om deze locatie te voorzien van (tijdelijke) noodverlichting zijn de led- armaturen die over waren van andere locaties hier toegepast.

Vanuit Famostar vonden wij dit een enorm mooi voorbeeld hoe onze producten worden toegepast om te helpen met verduurzamen. Wij hopen dat dit verhaal inspireert om opdrachtgevers te adviseren over het verduurzamen van hun noodverlichtingsinstallatie. Bernard heeft de Famostar fiets in ontvangst mogen nemen voor het delen van zijn verhaal!

3. Stichting Integreren doe je samen uit Geldermalsen leert nieuwe bewoners van Nederland duurzaam leven

Een inzending die uitblinkt in duurzaamheid en sociale betrokkenheid is het verhaal van Marieke Minnee van Stichting Integreren doe je samen uit Geldermalsen. Deze stichting helpt nieuwe statushouders in de gemeente West-Betuwe met integreren. Dit doen ze met een team vrijwilligers die deze groep mensen een warm welkom willen heten in Nederland. ‘Bij het integreren hoort dat ze een fiets krijgen (en fietsles indien nodig), maar we leren ze ook hoe ze de fiets moeten repareren en onderhouden. Daarnaast hebben we ook taallessen, waarbij allerlei onderwerpen aan de orde komen. Nieuwe statushouders, dit zijn asielzoekers die een (tijdelijke) verblijfsvergunning hebben gekregen, kunnen bij ons terecht voor basis spullen die nodig zijn voor het inrichten van hun toegewezen woning. Wij krijgen van lokale mensen o.a. meubels, bestek, servies en kleding die nog geschikt zijn voor een tweede ronde. Dat is natuurlijk ook heel duurzaam! Al die producten krijgen nog een kans om dienst te doen. Statushouders krijgen alleen mee wat ze nodig hebben, dus zijn ze met een gezin van vier personen, dan krijgen ze voor vier personen producten mee. Zo zorgen we ervoor dat we genoeg te verdelen hebben. We doen dit nu ruim vijf jaar en we merken dat steeds meer mensen de weg naar ons weten te vinden. Erg fijn, want we kunnen altijd spullen gebruiken.

Bewust maken over een duurzame leefstijl

Wat milieu betreft zijn er nogal wat verschillen tussen de culturen. We leren ze zuinig om te gaan met energie en water, dit valt nog niet mee! We proberen ze bewust te maken van alle aspecten die passen bij duurzaam leven. Ook met de voor ons simpele dingen als lege flessen inleveren en afval scheiden zijn ze niet bekend. We blijven ze hier op attenderen als we ze zien tijdens bijvoorbeeld de taallessen. Mensen helpen met het maken van duurzame keuzes is iets wat alle bestuursleden van de stichting graag doen! Het bestuur bestaat uit vier leden en allemaal vinden we het belangrijk om bij te dragen aan een duurzame leefomgeving. En dan ook echt in de breedste zin van het woord, het leggen van een duurzame verbinding tussen de statushouders en de lokale mensen is hier onderdeel van. We zijn de stichting begonnen na de azc-rellen. Met een groepje gelijkgestemden zijn we toen in gesprek gegaan. Ondanks dat er geen asielzoekerscentrum kwam zouden er toch vluchtelingen naar onze gemeente komen.

Marieke Stichting Integreren doe je Samen

Initiatieven voor integreren van vluchtelingen

Dan wilden we er in elk geval voor zorgen dat deze mensen zich welkom voelden. We zijn begonnen met het bieden van praktische hulp, zoals het inzamelen van spullen. Die kregen we van mensen uit de buurt. Via vluchtelingenwerk kwamen we in contact met de vluchtelingen en dan konden ze bij ons hun eerste inboedel uit komen zoeken. Er is vanaf het begin een heel goed contact geweest met de gemeente, vluchtelingenwerk en de lokale bewoners. Er zijn hieruit snel initiatieven ontstaan om de vluchtelingen kennis te laten maken met bewoners van West- Betuwe en samen leuke dingen te gaan doen. De afgelopen vijf jaar hebben we al met ongeveer negentig vluchtelingenhuishoudens contact gehad. We zijn enorm trots op al onze betrokken vrijwilligers en lokale bewoners die ons steunen met dit initiatief.

Wij krijgen een warm gevoel van de initiatieven van de Stichting Integreren Doe je Samen. Dat je als groep mensen zoiets belangeloos opzet om vluchtelingen een warm welkom te heten vinden wij enorm mooi. Het werk wat ze doen heeft allerlei facetten van verduurzamen in zich. Niet alleen worden vluchtelingen geholpen met het maken van duurzame keuzes, ook krijgen inboedels een tweede kans. 

4. Kiefel Packaging: Ontwikkeling van mallen voor circulaire verpakkingen

Bij Kiefel Packaging in Sprang-Capelle investeren ze graag in het ontwikkelen van mallen die bijdragen aan het produceren van duurzame verpakkingen. Kiefel Packaging is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van matrijzen voor de kunststofindustrie. “Onze matrijzen worden gebruikt voor het produceren van verpakkingen van voedingsproducten, bloempotten en ook een klein percentage voor medische producten”, vertelt Hans Verhoeven. “Wij hebben een eigen research en development afdeling en doen zelf veel onderzoek naar het verduurzamen van verpakkingen. Wij werken nauw samen met onze klanten, maar ook met andere partijen uit de markt. Op deze manier brengen we verschillende expertises bij elkaar en hoef je niet overal zelf in te investeren of de kennis van in huis te hebben. Steeds meer klanten willen duurzame verpakkingen, deze vraag is vooral sterk in de voedselindustrie. We zien wel dat de vraag verandert door de jaren heen. Een aantal jaren geleden was er een behoorlijke focus op bioplastic, nu is er veel vraag naar papier. Het is niet zo eenvoudig om over te stappen naar papieren verpakkingen, hiervoor moet een hele nieuwe matrijs ontwikkeld worden. Papier heeft hele andere eigenschappen dan plastic en helemaal in de voedsel- en medische industrie moet de verpakking geen gevaar zijn voor de gezondheid van mensen”.

Innovatie voor vereenvoudigen recycleproces

Niet alleen het produceren van verpakkingen heeft duurzaamheidsuitdagingen, ook het recycleproces is complex. Voor een goede recycling is het belangrijk dat afvalverwerkers het afval op de juiste manier kunnen scheiden. “Hiervoor hebben we samen met andere partijen iets heel gaafs ontwikkeld”, vertelt Hans enthousiast. “We zijn bezig met het testen van een QR code die in de verpakking verwerkt zit, dus al in de mal. De code kan in de onderkant van de verpakking verwerkt worden, zonder dat het lijkt dat het een code is omdat het over de hele onderkant gedrukt wordt. We zijn het nu aan het testen met plastic bakjes die gebruikt worden in de voedselindustrie. Als deze bakjes via de consument bij de afvalverwerker komen, dan kan de afvalverwerker met een laser de code scannen. In de code zit verwerkt uit welke materialen het bakje bestaat. Op deze manier kan dus heel efficiënt het plastic bakje op de juiste manier verwerkt worden. Het is in de toekomst ook mogelijk om aan deze code toe te voegen wat de samenstelling is van het product wat er in het bakje zit. Dan kan de consument de code scannen en zien ze op hun telefoon wat het product is. Dit bespaart weer een uitgebreide productsticker”.

Hans Verhoeven Kiefel Packaging

Onderzoeken naar alternatieven voor de evoh laag

“De stappen die we zetten om het recycleproces te verbeteren gaan nog verder. We doen onderzoek naar plastic om te bekijken of er mogelijkheden zijn om de evoh laag te vervangen voor iets wat wel recyclebaar is”. De evoh laag is een laag die ervoor zorgt dat er geen zuurstof door het plastic gaat, wat essentieel is voor de houdbaarheid. Door de evoh laag is de recyclebaarheid van een verpakking echt enorm slecht. “Ook kijken we uiteraard naar bioplastics, die worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals bijvoorbeeld mais. Onze R&D afdeling beschikt over zeer geavanceerde apparaten, waarmee we allerlei verschillende testen kunnen doen. We hebben een apparaat waarmee we kunnen bepalen uit welke stoffen een materiaal bestaat. Het komt wel eens voor dat de verpakkingen die uit onze mallen komen niet aan de kwaliteitstandaard van de klant voldoen. Dit kan aan de mal liggen, maar het is ook heel aannemelijk dat het ligt aan de samenstelling van de grondstof. Als daar dingen in gewijzigd zijn, is het logisch dat de kwaliteit afwijkt. Met dit apparaat kunnen we dat dus onderzoeken of de samenstelling van het materiaal nog hetzelfde is. Er zijn steeds meer klanten van ons die gebruik maken van dit apparaat, ze willen weten wat de samenstelling is van de materialen die zij gebruiken. Ook omdat die vraag steeds vaker gesteld wordt vanuit hun klanten. Ze willen weten of er bijvoorbeeld schadelijke stoffen in zitten en bepalen of het na gebruikt goed te recyclen is. Hierin helpen wij onze klanten graag. Wij hebben ook machines waarmee we test verpakkingen kunnen maken, dan kunnen we al vroeg in het proces zien of een idee haalbaar is of niet”. Wat een inspirerend verhaal! Bij Kiefel Packaging worden flinke stappen gezet op het verduurzamen van verpakkingen!

Het zal niemand verbazen dat dit mooie verhaal ook een Famostar fiets heeft gewonnen! Alle aspecten van duurzaamheid zitten hierin. Het heeft ook een enorme impact op de afvalstroom die we als consument creëren. Als de verpakkingen voor voedingsproducten duurzamer worden, of beter recyclebaar of zelfs circulair, dan heeft dat een enorme impact op het milieu.

Duurzaamheid bij Famostar

Benieuwd wat wij bij Famostar doen aan het verduurzamen van onze organisatie en producten?

Medewerker Famostar algemeen
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Famostar

Deel de blog:

Andere blogs

Klaar voor de toekomst met bio-circulaire noodverlichting van Famostar

Klaar voor de toekomst met bio-circulaire noodverlichting

Klaar voor de toekomst met bio-circulaire noodverlichting. Wat is het en hoe draagt het bij?
Dim-armaturen-3

Dim-armaturen in informele omgevingen

Onopvallende noodverlichting met Dim armaturen.
Pijl omhoog of pijl omlaag 3

Pijl omlaag of pijl omhoog?

Pijl omhoog of pijl omlaag? Hoe zit het met de oude en de nieuwe normen.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales