Thema Soorten noodverlichting
Kennisbank Soorten noodverlichting Overig Hoe weet ik welke beschermingsklasse ik moet kiezen?

Hoe weet ik welke beschermingsklasse ik moet kiezen?


Simpel gezegd: dat is compleet afhankelijk van de ruimte waarin u noodverlichting moet toepassen. Maar wij snappen dat u met dit antwoord niet geholpen bent. Al is dit wel de eerste vraag die u bij uzelf moet neerleggen. Moet u bijvoorbeeld een sporthal voorzien van noodverlichting? Denk dan aan de ballen die kunnen rondvliegen in een gymzaal. Een armatuur dat slagvast is en een IK10 classificatie heeft is dan een slimme oplossing. Maar moet u bijvoorbeeld noodverlichting toepassen in een restaurant dan zal een luxe uitstraling vaak belangrijk zijn dan de bescherming van de armatuur. Een IP40 classificatie zal in dit geval voldoende zijn.

Maar wat betekenen nu eigenlijk al die classificaties?

IK-classificatie

De IK-classificatie geeft de mate van bescherming tegen mechanische impact weer. De lampen moeten intact blijven, de elektrische veiligheid en IP-klasse mogen niet aangetast worden.Deze classificatie is vastgelegd in de EN 62262.

De IK-classificatie wordt weergegeven in 10 classificaties. Zo geeft IK01 tot en met IK05 bescherming tegen een inslag van minder dan 1 joule. IK10 geeft bescherming tegen een inslag van 20 joules (vandaalbestendig gesloten armatuur). De constructie en wanddikte van de behuizing geven producten een slagvastheid van bijvoorbeeld IK10.

IP-classificatie

De IP-classificatie, International Protection, geeft aan in hoeverre het materieel en materiaal bestendig is tegen water, voorwerpen, stof en in hoeverre het mechanisch bestendig is. De IP-classificatie is internationaal genormaliseerd in de norm IEC 60529: beschermingsgraden van omhulsels van elektrisch materieel (IP-codering).

De IP-classificatie wordt aangegeven door twee cijfers. Het eerste cijfer heeft betrekking op de bescherming tegen indringen van voorwerpen en stof. Het tweede cijfer heeft betrekking op de bescherming tegen vloeistoffen. Zie onderstaand overzicht van een aantal IP-waarden van onze armaturen.

Was dit antwoord nuttig?
Dankjewel dat je hebt meegeholpen aan deze kennisbank!
Wij ontvangen graag een suggestie om dit antwoord te verbeteren.

Support

Heb je een vraag over dit onderwerp?

026 3 846 846
Stuur ons een mail

1

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag als je vragen hebt.

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag bij al je vragen.