Noodverlichting batterij
Betrouwbare noodverlichting
Omdat noodverlichting een veiligheidsproduct is, is het van belang dat het betrouwbaar is en dus dat het van een goede noodverlichting batterij is voorzien. De batterij in een nieuw noodverlichtingsarmatuur van Famostar krijgt een garantie van 8 jaar.
De batterij in led noodverlichting is eenvoudig te vervangen. In het assortiment vind je voor elk armatuur de juiste noodverlichting batterij.
Een accu of een batterij?
Een batterij is in de basis hetzelfde als een accu. Volle batterijen geven energie en volle accu’s ook. Het verschil is dat een batterij vaak voor algemeen gebruik is en dat een accu of een accupack voor een specifiek product gemaakt worden.
Een noodverlichting accu wordt bijvoorbeeld speciaal voor een noodverlichtingsarmatuur gemaakt. Deze hebben vaak een ingebouwde accu of maken gebruik van accupacks.
Bekijk het assortiment
Benieuwd naar ons productassortiment?
Noodverlichtingsplan aanvragen
Hulp nodig?
Eisen voor een noodverlichting batterij
Noodverlichting is een product waarbij het van belang is dat het veilig en betrouwbaar is. Daarom moet een batterij voor noodverlichting voldoen aan bepaalde veiligheidseisen.
De batterij voor de noodverlichtingsarmatuur moet een lange levensduur hebben van minimaal 4 jaar en bij Famostar zelfs 8 jaar. Na deze 4 jaar moet er een nieuwe batterij in de armatuur geplaatst worden.
Voor decentrale noodverlichting zijn de normen NEN-EN-IEC 61951-1 (NiCd) en NEN-EN-IEC 61951-2 (NiMH) van toepassing. Voor centrale noodverlichting wordt gekeken naar de norm NEN-EN 50171.
Accutechnologie voor een noodverlichting batterij
De meest voorkomende batterijen in decentrale noodverlichting zijn:
- Nickel Cadmium (NiCd)
- Nickel Metaalhydride (NiMH)
- Lithium-Ion (Li-ion)
Alle batterijen hebben voor en nadelen. Het is van belang om te kijken waar de noodverlichtingsarmatuur gebruikt gaat worden en welke soort batterij voor noodverlichting dan het meest geschikt is. Sommige armaturen worden gebruikt op locaties waar het erg warm of juist koud is of waar het vochtig is. Niet elke soort batterij of batterijpack is hiertegen bestand.
Bij Famostar maken we gebruik van NiMH accutechnologie voor de batterijen. Deze technologie is meer milieuvriendelijk en duurzamer dan andere technologieën. Daarnaast is het zo dat, onder de juiste condities, de levensduur van deze batterijen 8 jaar is. We geven dan ook 8 jaar garantie op de batterijen in nieuwe armaturen.
8 jaar accugarantie
Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder
10 jaar armatuurgarantie
Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder
Lees meer over accutechnologie
Benieuwd naar onze technieken? Lees de whitepaper over accutechnologie.
Veiligheid van noodverlichting
Bij noodverlichting draait het om veiligheid. Noodverlichting is er om te zorgen dat bezoekers en medewerkers in nood situaties veilig via de aangegeven vluchtroute het pand kunnen verlaten.
Met vluchtwegverlichting wordt de kortste vluchtroute in het gebouw aangeduid. De verlichting zal pas aan gaan bij uitval van spanning, dus wanneer er geen stroom meer is. De noodverlichting batterij neemt het over en de vluchtwegverlichting gaat aan. De batterij moet dan dus constante stroom geven.
Noodverlichting is essentieel om in een noodsituatie, zonder paniek, een gebouw te kunnen verlaten.
Onderhoud van noodverlichting
Om de veiligheid te waarborgen moet noodverlichting voldoen aan strenge eisen. De eisen voor noodverlichting staan omschreven in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), de normen volgens de NEN en het Arbobesluit.
Er moet bijvoorbeeld een jaarlijkse controle gedaan worden en er moet getest worden of de armaturen bij uitval van netspanning wel een uur branden.
Waar de noodverlichting batterij aan moet voldoen is afhankelijk van waar de armatuur gebruikt wordt. Is het bijvoorbeeld een erg koude of juist warme ruimte, dan moet hier rekening mee gehouden worden. Maar ook vocht of explosiegevaar zijn belangrijke factoren. In het Famostar assortiment hebben we een explosieproof armatuur.
SmartScan
Het SmartScan noodverlichting beheersysteem is een draadloos systeem wat zorgt voor een besparing op onderhoud van noodverlichting. SmartScan maakt gebruik van een online systeem waarin alle armaturen in alle gebouwen beheerd kunnen worden. Je kunt eenvoudig zien waar onderhoud nodig is en het dus gericht en direct toepassen. Ook houdt het systeem automatisch een online logboek bij.
De SmartScan armaturen maken gebruik van dezelfde batterijen als de standaard Famostar armaturen en de batterij voor noodverlichting is net zo eenvoudig te verwijderen om een nieuwe te plaatsen.
In het assortiment zijn de Go!, de CELO, de D-Sign, de Pro en de Nightlife verkrijgbaar met SmartScan.
Noodverlichting batterij vervangen
Een batterij voor noodverlichting moet een minimale levensduur hebben van 4 jaar. Dit staat omschreven in de norm NEN-EN-IEC 60598-2-22 ‘bijzondere eisen voor verlichtingsarmaturen voor noodverlichting’. Wanneer de fabrikant het aangeeft mag dit langer zijn. Batterijen van Famostar noodverlichtingsarmaturen gaan 8 jaar mee.
Een oude batterij in een noodverlichtingsarmatuur is eenvoudig om te wisselen voor een nieuwe batterij. De Famostar armaturen kunnen makkelijk geopend worden en de batterij kan verwijderd worden. De nieuwe wordt geplaatst en de armatuur wordt middels een klik systeem weer gesloten.
Referenties
Elke omgeving vraagt andere eisen aan de noodverlichting. Een ziekenhuis is niet hetzelfde als een bioscoop. Bekijk al onze referenties om gevoel te krijgen bij de verschillende branches.
Led noodverlichting
Vanaf 2019 is vervangen van oude noodverlichting met tl buizen voor nieuwe led noodverlichting verplicht. Led noodverlichtingsarmaturen zijn zuiniger in gebruik, duurzamer en hebben minder vaak onderhoud nodig.
Het Famostar assortiment bestaat alleen nog maar uit led noodverlichtingsarmaturen. Meer over led noodverlichting vind je hier.
Batterijen voor noodverlichting kopen
Bij ons ben je aan het juiste adres voor de aanschaf van een noodverlichting batterij of batterijpacks. We hebben een uitgebreid assortiment aan producten met led noodverlichting, noodverlichting batterijen en losse batterijpacks.
Een bestelling kan geplaatst worden via een van de aangesloten groothandels en daar kan ook de voorraad gecheckt worden.
Bij Famostar kun je voornamelijk terecht voor deskundig advies op het gebied van noodverlichting. We hebben een uitgebreid assortiment aan noodverlichting en helpen je graag met het kiezen van het juiste product voor jouw situatie.
Webinars
Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.
Slimme noodverlichting bij het Gentiaan College in Apeldoorn
Bij het Gentiaan College wordt de noodverlichting onderhouden door de installateur. Hiervoor moest de installateur regelmatig op locatie zijn. De oplossing hiervoor hebben zij gevonden in het SmartScan systeem. Door de verschillende toepassingen kunnen zij, op afstand, alle noodverlichting in het pand monitoren. Zo weten de installateur en de klant of alles goed werkt en weten zij bij een storing precies waar ze moeten zijn.
Veelgestelde vragen over noodverlichting batterij
Omdat batterij voor noodverlichting lineair afneemt moet ze na vier jaar verplicht vervangen worden. We hebben een speciale accutechnologie ontwikkeld, waardoor de noodverlichting batterij die we bij Famostar gebruiken in de armaturen acht jaar mee gaat.
De batterij in een Famostar noodverlichtingsarmatuur moet na acht jaar verplicht vernieuwd worden, hoewel ze in de praktijk vaak langer mee gaan. Om de kwaliteit en de veiligheid te kunnen blijven waarborgen moeten er na acht jaar toch nieuwe batterijen in de armaturen.
Armaturen met led-lampen hebben minder onderhoud nodig dan de armaturen met tl-buizen. Bij een armatuur met led-noodverlichting hoeft de lamp maar eens per 10 jaar vernieuwd te worden. Tl-armaturen moeten jaarlijks gecontroleerd worden en de lampen vernieuwd.
Bij stroomuitval moet de noodverlichting minimaal een uur branden. Het is namelijk belangrijk dat de vluchtroute lang genoeg verlicht is, zodat de medewerkers en bezoekers het gebouw veilig kunnen verlaten zonder dat er paniek ontstaat.
Batterijen voor noodverlichting moeten voldoen aan een bepaalde kwaliteit. Wanneer de stroom uitvalt moet de noodverlichting aan gaan en moeten de batterijen werken. Om deze kwaliteit te kunnen garanderen moet er elke vier jaar een nieuwe batterij in een noodverlichtingsarmatuur.
Een noodverlichtingsarmatuur van Famostar is uitgerust met speciale accutechnologie. Bij deze noodverlichting hoeft de accu maar eens in de acht jaar vernieuwd te worden.
Een noodverlichting batterij neemt lineair af. Dit houdt in dat hij opeens niet meer werkt. Het vermogen wordt niet geleidelijk minder. De batterij zal misschien nog wel werken, maar de lamp zal niet meer de gevraagde lichtopbrengst geven. Voor noodverlichting is het echt van belang dat de verlichting voldoende is. Daarom staat in de normen van de NEN dat een batterij voor noodverlichting elke 4 jaar vernieuwd moet worden.