Home Nieuws Nieuwe accutechnologie geschikt voor noodverlichting?

Nieuwe accutechnologie geschikt voor noodverlichting?

27 november 2017

Al sinds het begin van de jaren '60 zijn er in Nederland oplaadbare batterijcellen in gebruik om noodverlichting bij spanningsuitval te laten doen waar het voor bedoeld is: licht geven en de weg wijzen. Tegenwoordig wordt opslag van energie een steeds belangrijker thema. Zonne-energie en windenergie moeten bij voorkeur lokaal worden opgeslagen. Steeds meer apparaten, zoals gereedschap, telefoons en vervoersmiddelen, zijn voorzien van een elektromotor en maken gebruik van accu’s. De vraag naar accu’s is nog nooit zo groot geweest. Geen wonder dat de ontwikkelingen momenteel hard gaan.

De basisfunctie van een accu

De basisfunctie van een accu is niet zo ingewikkeld. Typ maar eens ‘hoe werkt een batterij’ in Google in en u krijgt voldoende pagina’s voorgeschoteld waarop de werking eenvoudig wordt uitgelegd. U kent vast wel het proefje waarbij u van een citroen of aardappel en twee geleidende pinnen (van verschillend materiaal) een zwakke batterij maakt, waarop bijvoorbeeld een lcd-klokje kan werken. Een chemisch proces wordt omgezet in een elektrisch proces (ontladen) of andersom (opladen).

Betrouwbaarheid van de toegepaste technologie

Uiteindelijk is accutechnologie wel heel complex. De gebruikte materialen en chemische stoffen bepalen de eigenschappen van een accu. Wij selecteren voor onze producten de accu’s met de eigenschappen die het beste passen bij de armaturen en de omgeving waarin deze moeten functioneren. Het allerbelangrijkste voor noodverlichting is de bewezen betrouwbaarheid van de toegepaste technologie. Dat is de reden dat wij in het verleden hebben gekozen voor nikkel-cadmium (NiCD)  en nikkel-metaalhydride (NiMH).

Op dit moment gebruiken wij uitsluitend nog NiMH-accu’s. Op de markt zien we ook diverse soorten lithiumaccu’s, zoals lithium-ion (Li-ion). Dit brengt echter veiligheidsrisico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de exploderende Samsung Galaxy Note 7 waarover in 2016 en nog tot ver in 2017 veel te doen is geweest. Dit heeft onder andere geleid tot zeer strenge eisen aan het transport van accu’s. Wij hebben er vanwege deze veiligheidsrisico’s voor gekozen deze technologie niet toe te passen. Noodverlichting moet risico’s verkleinen en niet vergroten, nietwaar?

Nieuwe ontwikkelingen 

De technologische ontwikkelingen staan dus niet stil. Er komen geregeld nieuwe typen accu’s op de markt die mogelijk een bijdrage leveren aan de ontwikkelingen in de noodverlichting. Denk bijvoorbeeld aan het verder verkleinen van onderdelen, zogenaamde miniaturisatie, of een langere gegarandeerde levensduur. Ook dan is het belangrijk dat de technologie bewezen betrouwbaar en veilig is.

Kennisblad over accu's

Welke accu’s er vandaag de dag voor noodverlichting in gebruik zijn en waar u zoal op moet letten bij het aanschaffen van de juiste accu’s, kunt u lezen in het nieuwe kennisblad van de NVFN. Wilt u weten welke impact nieuwe accutechnologie heeft op noodverlichting, volg dan de komende tijd onze nieuwsbrieven.

Terug naar overzicht
Deel dit artikel: