Welke testsystemen voor noodverlichting zijn er?

In het verleden werden verlichtings- en aanduidingsarmaturen handmatig getest door het indrukken van een testknop of het spanningsloos maken van de installatie. Tegenwoordig zijn onze decentraal gevoede armaturen uitgerust met een Automatisch Test Systeem (ATS), een DALI-communicatiemodule of SmartScan.
Het bewaken en testen van centraal gevoede armaturen gebeurd door een centraal gevoed systeem.

ATS (Automatisch Test Systeem)

Automatisch testende armaturen hebben een interne klok die op vaste tijdstippen functie- of autonomietesten opstart. Tijdens een functietest verifieert de armatuur of de lichtbron in combinatie met de accu goed werkt, tijdens een autonomietest of de autonomietijd (minimaal 1 uur in Nederland) gehaald wordt. De eerste automatische test begint 35 uur nadat de netspanning voor de eerste keer op de armatuur is aangesloten. Sluit u de armatuur bijvoorbeeld aan om 15:00 uur dan zal de test beginnen om 2:00 uur. Elke volgende test zal op hetzelfde tijdstip van de dag plaats vinden als de eerste test. Wilt u de testtijd opnieuw instellen, maak dan de armatuur spanningsloos door het binnenwerk uit het plug-in systeem te nemen en ontkoppel de accu. Door de armatuur op het juiste tijdstip weer aan te sluiten, bepaalt u het nieuwe gewenste tijdstip van testen.

A = autonomietest. Eerste test na 35 uur, daarna elke 26 weken. Duurt minimaal 1 uur.
F = functietest. Eerste test na 4 weken, daarna elke 4 weken. Duurt minimaal 1 minuut bij led-armaturen en 10 minuten bij TL-armaturen.

DALI

Het is mogelijk uw decentrale noodverlichtingsinstallatie centraal te bewaken en beheren vanaf één werkplek met onze armaturen uitgerust met een DALI-communicatiemodule (‘Digital Addressable Lighting Interface’). Op deze manier heeft u een overzichtelijke, adequate en actuele status van het functio­neren van het systeem. Ook kunt u door middel van de logboekfunctie het onderhoud aantoonbaar registreren. DALI-armaturen moeten voldoen aan de noodverlichtingsfunctionaliteit zoals beschreven in DALI-normen IEC 62386-101 en -202 (Noodverlichting). Functionaliteiten bestaan onder andere uit het aan- of uitzetten van permanente, geschakelde verlichtingsarmaturen (bijv. dag-/nachtverlichting), testen van armatuur (accu en lichtbron), vrije planning van het tijdstip van de autonomietest (> 1 uur) en de functietest (> 1 minuut) en het uitlezen van de status van armatuur (bijv. normaal/noodbedrijf, laden of opgeladen, aantal branduren). Overige functionaliteiten zijn afhankelijk van het gekozen gebouwbeheersysteem.

Let op! Visuele inspectie van de noodverlichtingsinstallatie is elk jaar verplicht. Ook adviseren wij de accu binnen een vaste periode preventief te vervangen.

SmartScan

SmartScan is een draadloos beheersysteem voor noodverlichting. Het grote verschil met DALI is dat SmartScan draadloos werkt en gebruik maakt van de licentievrije 868 MHz-frequentieband voor het versturen van signalen. Alle SmartScan noodverlichtingsarmaturen zijn via een mesh-netwerk gekoppeld aan een gateway. De gateway zendt de verzamelde gegevens van elk individueel noodverlichtingsarmatuur middels een beveiligd gsm-datasignaal naar de webserver. Vanaf elk gewenst device is de actuele status van de noodverlichtingsinstallatie af te lezen.

Centraal gevoed systeem

Een centraal gevoed systeem bewaakt centraal de netspanning en voorziet permanente en niet-permanente armaturen van spanning in nood. Alle armaturen worden aangesloten op één kast met accu’s die voldoende capaciteit hebben om alle armaturen minimaal één uur te laten branden. Het onderhoud aan de accu’s kan daardoor op één centrale locatie binnen het gebouw plaatsvinden en niet per individueel armatuur. Alles is via een gemakkelijk bedieningspaneel met uitleesvenster te monitoren.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Meer weten over slimme noodverlichting?

Je leest er alles over in de SmartScan whitepaper

Deel het kennisbank artikel:

Verbreed én verdiep uw kennis over noodverlichting.

Kenniscentrum Noodverlichting logo

Gerelateerde kennisbank artikelen

Techniek

Ontdek het verschil tussen een lineaire en circulaire economie.

Techniek

Waarom is het verschil tussen continu vermogen en aansluitvermogen van belang?

Techniek

Flash Alert™ is een flitsfunctie die zorgt dat een pictogram periodiek feller oplicht in nood.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales