BREEAM-certificering

Waar staat BREEAM voor?

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. De methode is ontwikkeld door Building Research Establishment. Dit is een Engelse onderzoeksinstantie, vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. De Nederlandse versie van BREEAM is ontwikkeld door de Dutch Green Building Council (DGBC). Dit is de enige partij in Nederland die de BREEAM-certificaten toekent bij nieuwbouwprojecten, gebiedsontwikkeling en renovaties.

Naast het BREAAM-certificaat is er ook het LEED-certificaat. Het LEED-certificaat is het Amerikaanse BREEAM-certificaat. Deze zijn vergelijkbaar.

Wat is het BREEAM-certificaat?

De BREEAM-certificering is een wereldwijd duurzaamheidskenmerk in de gebouwde omgeving. Het BREEAM-certificaat is er om te zorgen dat er meer duurzame gebouwen en gebieden gerealiseerd worden. Het wordt gebruikt om de duurzaamheidsprestaties in de gebouwde omgeving te meten en te specificeren. Zo kan worden gezorgd dat projecten voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen en deze score ook behouden in de toekomst.

Is het BREEAM-certificaat verplicht?

Het BREEAM-certificaat is niet verplicht. De duurzaamheidsdoelstellingen die beschreven worden zijn meer dan er wettelijk verplicht is in de gebouwde omgeving. Het is dus de keuze van de eigenaar van het gebouw of er aan de BREEAM eisen voldaan moet worden.

Behalen van het BREEAM-certificaat

Om het BREEAM-certificaat te behalen wordt er gekeken naar tien verschillende milieuaspecten:

  1. Afval
  2. Water
  3. Energie
  4. Hinder
  5. Innovatie
  6. Transport
  7. Management
  8. Materialengebruik
  9. Gezondheid & comfort
  10. Landgebruik & ecologie

Per aspect zijn er verschillende duurzaamheidscriteria waar aan moet worden voldaan. Afhankelijk van het aantal criteria waaraan wordt voldaan, wordt een score toegekend. De scores die behaald kunnen worden zijn:

  • Pass
  • Good
  • Very good
  • Excellent
  • Outstanding

Het BREEAM-certificaat is één jaar geldig. Om het certificaat te behouden wordt elk jaar een herbeoordeling gedaan.

BREEAM-certificering en Famostar noodverlichting

Famostar heeft bio-circulaire noodverlichting. Alle nieuwe polycarbonaat onderdelen van de armaturen worden gemaakt van bio-circulair materiaal. Dit maakt dat de armaturen duurzamer zijn dan standaard noodverlichtingsarmaturen.

Naast het bio-circulaire polycarbonaat wat gebruikt wordt zijn ook alle nieuwe armaturen voorzien van led-verlichting. Led-armaturen zijn energiezuiniger. Dit is vooral van belang voor de vluchtrouteaanduiding. Deze armaturen branden altijd en verbruiken dus continu energie. Famostar noodverlichting heeft een zeer laag watt aan continu vermogen. De led-armaturen hebben ook minder onderhoud nodig, wat weer zorgt voor minder vervoer.

De SmartScan armaturen maken gebruik van het draadloze SmartScan netwerk. Deze armaturen zijn allemaal met elkaar verbonden en kunnen via een online systeem vanaf elke locatie uitgelezen worden. Dit zorgt ervoor dat  onderhoud doelgerichter plaats kan vinden. Er vindt dus minder vervoer plaats, wat beter voor het milieu is.

Famostar valt sinds 2018 onder de Thorpe Group. Dit is een Engelse organisatie. Zij besteden veel aandacht aan duurzaamheid, zodat zij zo min mogelijk CO2 uitstoot hebben. Om alle resterende CO2 die zij (en hun dochterorganisaties) uitstoten te compenseren planten ze bomen aan. Zo zijn zij al vanaf 2012 carbon neutral.

Meer informatie over BREEAM-certificering

Op de website van BREEAM Nederland is meer informatie te vinden over de BREEAM-certificering en waaraan precies voldaan moet worden.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Meer weten over duurzaamheid bij Famostar?

Kijk hier voor meer informatie.

Deel het kennisbank artikel:

Verbreed én verdiep uw kennis over noodverlichting.

Kenniscentrum Noodverlichting logo

Gerelateerde kennisbank artikelen

Kwaliteit

Wij vinden het belangrijk dat ons afval op de juiste manier verwerkt wordt. Daarom werken bij samen met verschillende instanties om dit correct te kunnen doen.

Kwaliteit

Hoe kan noodverlichting bijdragen aan een gezond en schoon leefklimaat op scholen?

Kwaliteit

Famostar draagt graag haar steentje bij aan een duurzame leefomgeving. Lees hier hoe wij ons inspannen voor een meer milieubewuste wereld.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales