Nieuwe accutechnologie geschikt voor noodverlichting?
Al sinds het begin van de jaren ’60 zijn er in Nederland oplaadbare batterijcellen in gebruik om noodverlichting bij spanningsuitval te laten doen waar het voor bedoeld is: licht geven en de weg wijzen. Tegenwoordig wordt opslag van energie een steeds belangrijker thema. Zonne-energie en windenergie moeten bij voorkeur lokaal worden opgeslagen.
Steeds meer apparaten, zoals gereedschap, telefoons en vervoersmiddelen, zijn voorzien van een elektromotor en maken gebruik van accu’s. De vraag naar accu’s is nog nooit zo groot geweest. Geen wonder dat de ontwikkelingen momenteel hard gaan. En geen wonder dat er in snel tempo nieuwe technologieën op de markt komen. Hierbij speelt ook duurzaamheid een steeds grotere rol.
De basisfunctie van een accu
De basisfunctie van een accu is niet zo ingewikkeld. Typ maar eens ‘hoe werkt een batterij’ in Google in en je krijgt voldoende pagina’s voorgeschoteld waarop de werking eenvoudig wordt uitgelegd. Je kent vast wel het proefje waarbij je van een citroen of aardappel en twee geleidende pinnen (van verschillend materiaal) een zwakke batterij maakt, waarop bijvoorbeeld een lcd-klokje kan werken. Een chemisch proces wordt omgezet in een elektrisch proces (ontladen) of andersom (opladen).
Betrouwbaarheid van de toegepaste technologie
Uiteindelijk is accutechnologie heel complex. De gebruikte materialen en chemische stoffen bepalen de eigenschappen van een accu. Wij selecteren voor onze producten accu’s met de eigenschappen die het beste passen bij de armaturen en de omgeving waarin deze moeten functioneren. Het belangrijkste voor noodverlichting is de bewezen betrouwbaarheid van de toegepaste technologie. Dat is de reden dat wij in het verleden hebben gekozen voor nikkel-cadmium (NiCD) en nikkel-metaalhydride (NiMH).
Op dit moment gebruiken wij uitsluitend nog NiMH-accu’s. Op de markt zien we ook diverse soorten lithiumaccu’s, zoals lithium-ion (Li-ion). Dit brengt echter veiligheidsrisico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de exploderende Samsung Galaxy Note 7 waarover in 2016 en 2017 veel te doen is geweest. Dit heeft onder andere geleid tot zeer strenge eisen aan het transport van accu’s. Wij hebben, vanwege deze veiligheidsrisico’s, gekozen voor een andere technologie. Noodverlichting moet risico’s verkleinen en niet vergroten.
Nieuwe ontwikkelingen
De technologische ontwikkelingen staan dus niet stil. Er komen geregeld nieuwe typen accu’s op de markt die mogelijk een bijdrage leveren aan de ontwikkelingen in de noodverlichting. Denk bijvoorbeeld aan het verder verkleinen van onderdelen, zogenaamde miniaturisatie, of een langere gegarandeerde levensduur. Ook dan is het belangrijk dat de technologie bewezen betrouwbaar en veilig is.
Met de nieuwste accu’s, gecombineerd met een geoptimaliseerd laadcircuit, zijn we in staat 8 jaar garantie te leveren op de accu’s van al onze armaturen (met uitzondering van de Explosionproof). Wil je meer weten over onze accutechnologie? Download dan hieronder de whitepaper.
Meer weten over onze accutechnologie?
Download dan de whitepaper over accutechnologie.