21 april 2020

Voorkom onveilige situaties

Er kunnen verschillende redenen zijn om een gebouw te ontruimen. Als eerste wordt vaak gedacht aan brand, maar onder andere explosiegevaar of langdurige spanningsuitval kunnen ook redenen zijn voor ontruiming van een gebouw. Noodverlichting heeft een essentiële rol bij het veilig ontruimen van een gebouw. Op het moment van spanningsuitval gaat de noodverlichting aan en kunnen de aanwezige mensen direct zien welke richting zij uit moeten voor de dichtstbijzijnde nooduitgang. Op deze manier wordt voorkomen dat zij in een onveilige situatie terechtkomen.

Verschillende branches/verschillende aandachtspunten

Elke branche heeft zijn eigen aandachtspunten. In het onderwijs heb je te maken met kinderen, in de gezondheidszorg vaak met mensen die minder mobiel zijn en in een werkplaats vaak met risicovolle materialen.

Veilig ontruimen
Veilig ontruimen van een gebouw

10 tips om veilig een gebouw te ontruimen

1. De vluchtroutes moeten afgestemd zijn op de hoeveelheid mensen die er per ruimte maximaal aanwezig kunnen zijn, zodat de aanwezige mensen snel en veilig het gebouw kunnen verlaten.

2. De kans op incidenten bij het verlaten van de werkplek moet zo minimaal mogelijk zijn. Dit geldt voor zowel de werknemer zelf als voor andere aanwezigen. Risicovolle processen moeten veilig kunnen worden afgesloten.

3. De vluchtwegaanduiding geeft duidelijk de kortste weg naar buiten aan. Dus kruisende vluchtwegen, tegengestelde richtingen om te vluchten of onduidelijkheid over de te nemen route moet worden voorkomen.

4. EHBO-posten, brandblusvoorzieningen en brandmeldpunten moeten met noodverlichting worden aangelicht. Door 5 lux noodverlichting zijn deze punten in het gebouw makkelijk(er) te herkennen en te gebruiken, en zijn kleuren en teksten beter te zien.

5. De vluchtroute stopt niet bij de nooddeur, ook buiten moet mensen zich kunnen oriënteren en zich van het gebouw kunnen verwijderen. De vluchtroute loopt tot aan de openbare weg. De buitenzijde van iedere uitgang moet dus worden voorzien van noodverlichting. Ook wordt geadviseerd om een bord te plaatsen bij de verzamelplaats.

6. De gehele vluchtroute is vrij van blokkades. Als er dozen, kledingrekken of andere obstakels de vluchtroute blokkeren, kunnen mensen gewond raken of zelfs besluiten een andere, onveilige route te nemen.

7. Er is voldoende aandacht voor begeleiding van minder zelfredzame personen tijdens een noodsituatie. Afspraken over de begeleiding tijdens een ontruiming en aangepaste vluchtroutes zijn belangrijk voor deze groep.

8. Veiligheidsinstallaties worden regelmatig getest en correct onderhouden. Het is wettelijk verplicht om de brandmeldcentrale, noodverlichtingsinstallatie en ontruimingssystemen periodiek te inspecteren en onderhouden.

Veilig ontruimen met noodverlichting
Checklist veilig ontruimen

9. Door voorlichting en instructies weet iedereen hoe hij of zij tijdens een ontruiming moet handelen. Een goed georganiseerde en getrainde BedrijfsHulpVerlening (BHV) is in staat om de veiligheid te organiseren, te waarborgen en over te dragen, zodat personeel ook zelfstandig het gebouw kan verlaten.

10. Tijdens ontruimingsoefeningen wordt er gebruik gemaakt van de nooduitgangen. Deze zijn vaak voorzien van waarschuwingsstickers die het gebruik ontmoedigen, wat tot gevolg heeft dat deze in ontruimingssituaties niet altijd worden gebruikt. Bekendheid met de vluchtroute zorgt voor effectief gebruik van alle aanwezige ontruimingscapaciteit.

Veilig ontruimen checklist

Om het helemaal eenvoudig te maken hebben we deze 10 tips in een checklist gezet. Met deze lijst kan je door het gebouw lopen en één voor één alle punten nalopen. Op deze manier weet je precies waar nog ruimte is voor verbetering. Download hieronder de checklist.

Medewerker Famostar algemeen
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Famostar

Doe de check voor een veilige ontruiming van jouw gebouw

Download de checklist veilig ontruimen.

Deel de blog:

Andere blogs

Klaar voor de toekomst met bio-circulaire noodverlichting van Famostar

Klaar voor de toekomst met bio-circulaire noodverlichting

Klaar voor de toekomst met bio-circulaire noodverlichting. Wat is het en hoe draagt het bij?
Dim-armaturen-3

Dim-armaturen in informele omgevingen

Onopvallende noodverlichting met Dim armaturen.
Pijl omhoog of pijl omlaag 3

Pijl omlaag of pijl omhoog?

Pijl omhoog of pijl omlaag? Hoe zit het met de oude en de nieuwe normen.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales