Is onderhoud noodverlichting verplicht?
Preventief onderhoud aan vluchtwegnoodverlichting is erg belangrijk. Om zekerheid en kwaliteit te kunnen garanderen wordt er aangeraden om jaarlijks een ronde te doen door alle gebouwen en de noodverlichtingsarmaturen aan de wand en aan het plafond te bekijken.
Maar is onderhoud noodverlichting wettelijk verplicht?
Het soort gebouw en het aantal personen waarvoor de ruimte is ingericht bepalen of noodverlichting verplicht is of niet. De verschillende bronnen waarin over de regels van noodverlichting gesproken wordt geven aan wat de verplichtingen precies zijn. Dit zijn het Besluit bouwwerken leefomgeving, de Arbowet en de normen van de NEN.
Is een keuring noodverlichting verplicht?
Een jaarlijkse keuring van de noodverlichting installatie is verplicht. Het is belangrijk om te zorgen dat er geen achterstallig onderhoud ontstaat.
Wanneer is noodverlichting verplicht?
Noodverlichting volgens het Besluit bouwwerken leefomgeving
In het meest recente Besluit bouwwerken leefomgeving staat uitgebreid beschreven dat de eigenaar van een gebouw verantwoordelijk is voor de veiligheid van de gebruikers. Dit geldt voor bestaande bouwwerken en voor nieuwbouw. De minimale bouw- en gebruiksvoorschriften met betrekking tot veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu zijn hierin opgenomen.
Noodverlichting eisen volgens de Arbowet
Hier gaat het over adequate noodverlichting volgens de wet- en regelgeving. In de Arbowet staat dat de werkgever verantwoordelijk is voor de veiligheid van de medewerkers, bezoekers en leveranciers van een gebouw. Hij moet dus maatregelen voor de noodverlichting nemen om te zorgen dat de gebruikers veilig het gebouw kunnen verlaten.
Normen volgens de NEN
De belangrijkste artikelen binnen de NEN voor noodverlichting zijn NEN-EN 1838 en NEN 1010. In de NEN gaat het niet om wetgeving, maar om normen. Normen leggen specifieke afspraken vast over producten, diensten of processen. De NEN is gebaseerd op internationale afspraken die gemaakt zijn binnen de Europese markt. Het zijn Europese normen, geen internationale norm.
Wanneer accu vervangen noodverlichting?
Famostar geeft 8 jaar accugarantie op accu’s in nieuwe noodverlichtingsarmaturen. Na deze 8 jaar moeten de accu’s preventief vervangen worden. Standaard is dit 4 jaar voor een noodverlichtingsarmatuur.
Bekijk het volledige assortiment
Benieuwd naar ons productassortiment?
8 jaar accugarantie
Benieuwd waarom we 8 jaar garantie geven op onze accu’s?
Lees verder
10 jaar armatuurgarantie
Onze producten worden uitgebreid getest om te voldoen aan de hoogste eisen.
Lees verder
Anti-paniekverlichting
Anti-paniekverlichting zorgt voor een veilige weg naar buiten tijdens een noodsituatie.
Meer weten over anti-paniekverlichting?
Smartscan
Het draadloze beheersysteem voor noodverlichting.
Onderhoud met SmartScan
Armaturen met SmartScan geven nog meer zekerheid en gebruiksgemak. Het correct functioneren van de noodverlichtingsinstallatie is altijd inzichtelijk doordat de status doorgegeven wordt per e-mail. Door de status updates kan onderhoud beter worden gepland en blijven storingen niet onopgemerkt tot de volgende inspectieronde.
Digitaal onderhoud
De integratie van noodverlichting en verlichting in een systeem wat op afstand en met een digitale log te beheren is, maakt het beheer zeer eenvoudig. Het systeem is een hulpmiddel voor het onderhoud van noodverlichting waarbij storingen eenvoudig zijn te achterhalen via de push berichten.
Automatisch logboek
Het is met SmartScan eenvoudig aan te tonen dat je voldoet aan de wettelijke zorgplicht voor noodverlichting. Het houdt automatisch onderhoudslogboeken bij die via een beveiligde webapplicatie toegankelijk zijn.
Waar is noodverlichting verplicht?
Het soort gebouw en het aantal personen waarvoor de ruimte is ingericht bepalen of noodverlichting verplicht is. Weer kijken we hier naar de drie belangrijke bronnen voor regels voor noodverlichting.
Het Besluit bouwwerken leefomgeving
De wettelijke eisen voor noodverlichting staan in hoofdstuk 6 van het Besluit bouwwerken leefomgeving beschreven. Hierin staan de eisen vastgelegd waaraan noodverlichtingsarmaturen moeten voldoen. Dit is onderdeel van de wet- en regelgeving voor noodverlichting.
De Arbowet
In de Arbowet wordt beschreven dat vluchtwegen, nooduitgangen en risicovolle werkplekken voorzien moeten worden van adequate noodverlichting. Naast noodverlichting behoort een goede vluchtroute maar behoren ook nooduitgangen tot een veilig vluchtplan. De werkgever moet er dus voor zorgen dat er duidelijk zichtbare vluchtroutes en nooduitgangen zijn en dat deze vrij zijn, zodat ruimten rechtstreeks verlaten kunnen worden. Hij moet dus voor de nooduitgangen doeltreffende maatregelen nemen.
Goede noodverlichting helpt paniek te voorkomen. De noodverlichting moet op een duidelijk waarneembare plaats hangen, zodat het goed zichtbaar is voor de mensen. De routes moeten adequaat zijn aangegeven met noodverlichting, zoals vluchtrouteaanduiding en vluchtweg verlichting.
Samen zorgt dit ervoor dat iedereen in een noodsituatie veilig het gebouw kan verlaten. Het Arbobesluit geeft met concrete regels invulling aan de Arbowet. Hierbij wordt de NEN-EN 1838 toegepast als norm.
De normen volgens de NEN
Er zijn verschillende normen die iets over noodverlichting zeggen. Waarvan de NEN-EN 1838 en NEN 1010 het meest belangrijk zijn. Daarnaast zijn er de volgende normen die iets over regels voor noodverlichting zeggen:
- NEN 1010 – Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties
- NEN-EN-ISO 7010 – Grafische symbolen
- NEN-EN 50172 – Noodverlichtingssystemen voor vluchtrouteaanduiding
- NEN-EN 50171 – Noodverlichtingssystemen en centrale voedingssystemen
Je leest er hier meer over.
Lees meer over het SmartScan-systeem
Download de whitepaper.
Webinars
Wij delen graag kennis over noodverlichting in de vorm van gratis webinars. Zo willen we onze kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Deze webinars kun je ook on-demand terugkijken.
Checklist veilig ontruimen
Kijk snel of jouw gebouw voldoet aan de eisen voor een veilige ontruiming.
Soorten noodverlichting
Noodverlichting heeft verschillende categorieën, het is een verzamelnaam. Er is bijvoorbeeld inbouw vluchtwegverlichting of opbouw vluchtwegverlichting, er is vluchtwegverlichting met plafondmontage of montage aan de wand, maar er is ook vluchtrouteaanduiding voor aan het plafond of aan de wand en anti-paniekverlichting.
Welke noodverlichting er nodig is hangt af van de situatie en de vluchtroute.
Noodverlichting op grote hoogtes
Zijn er hoge hallen in een project, dan moet er vluchtwegverlichting gebruikt worden die voldoende bereik heeft. De Pro Plus kan hier bijvoorbeeld gebruikt worden. Deze heeft vier krachtige led-lampen met geoptimaliseerde lenzen wat een hoge lichtopbrengst geeft en hem geschikt maakt voor ophanghoogtes tot 11 meter.
De Pro Plus is opbouw noodverlichting en heeft plafondmontage.
Anti-paniekverlichting voor de dichtstbijzijnde nooduitgang
Een ander soort vluchtwegverlichting wordt ook wel beschreven als anti-paniekverlichting en heeft in basis dezelfde functie. Deze kan overal toegepast worden waar geen wettelijke noodzaak voor noodverlichting is, maar het voor een hogere veiligheid wel aan te raden is. Het is er ook in een plafond opbouw versie.
Met anti-paniekverlichting kunnen mensen bij een calamiteit, zoals bijvoorbeeld stroomuitval, een plaats bereiken waar ze via de vluchtroute naar de uitgang kunnen.
Anti-paniekverlichting wordt vooral gebruikt in winkelcentra of laboratoriums waar noodverlichting niet verplicht is.
Noodverlichting pictogrammen
Pictogrammen voor noodverlichting worden gebruikt in vluchtwegaanduiding armaturen. Op de pictogrammen die in de noodverlichting vluchtwegaanduiding gebruikt worden, wordt aangegeven welke kant de nooduitgang op is, zodat men zo snel mogelijk veilig het gebouw kan verlaten.
Voor elke situatie een oplossing als de stroom uitvalt
Met ons assortiment noodverlichting pictogrammen hebben we voor elke situatie geschikte producten. In het assortiment noodverlichting vluchtwegverlichting hebben we bijvoorbeeld de CELO armatuur die het meest gekozen wordt voor binnen en ons Nightlife armatuur welke toegepast wordt bij buitenverlichting.
De vluchtweg eindigt namelijk niet bij de deur of de (nood-) uitgang, maar buiten op een veilige plaats: officieel is dat de openbare weg.
Gecombineerde armaturen
Naast specifieke vluchtwegverlichting hebben we ook gecombineerde armaturen. In verschillende productlijnen is onze 2-in-1 noodverlichting toegevoegd. In één armatuur hebben we vluchtrouteaanduiding en vluchtwegverlichting gedaan. Zo kunnen er veel armaturen uitgespaard worden.
Led-vluchtwegverlichting
Led-vluchtwegverlichting kan zelfs tot wel 70% zuiniger zijn dan tl. Bij Famostar gebruiken we alleen nog led-noodverlichting.
Hulp nodig?
Wil je weten hoeveel en welke soorten noodverlichting en vluchtweg verlichting je nodig hebt om jouw gebouw veilig te maken bij noodgevallen? We denken graag met je mee en geven advies over de te gebruiken verlichting en noodverlichting.
Wet- en regelgeving
Bij Famostar houden we rekening met de wet- en regelgeving en het gebruik van het gebouw. Voor de exacte eisen voor noodverlichting voor jouw gebouw, kijken we naar de NEN-normen waar de richtlijnen over noodverlichting pictogrammen in staan beschreven.
Wij zijn bekend met de termen die in de NEN-normen gebruikt worden en helpen je graag.
SmartScan noodverlichting bij het Gentiaan College in Apeldoorn
Bij het Gentiaan College in Apeldoorn is gekozen voor een noodverlichtingsinstallatie met SmartScan. Een voordeel hiervan is dat alle noodverlichting op afstand gemonitord en getest kan worden. Op deze manier kan onderhoud van de installatie efficiënt gedaan worden. Dit scheelt tijd en is duurzamer. Het systeem geeft zelf aan bij welk armatuur de storing zit, zodat onderhoud ingepland kan worden.