Thema Soorten noodverlichting
Kennisbank Soorten noodverlichting Overig Wanneer wordt anti-paniekverlichting toegepast?

Wanneer wordt anti-paniekverlichting toegepast?


Anti-paniekverlichting zorgt ervoor dat mensen bij calamiteiten een plaats kunnen bereiken waar ze gebruik kunnen maken van de vluchtroute. Dit type noodverlichting heeft eigenlijk dezelfde functie als vluchtwegverlichting. De anti-paniekverlichting moet binnen 15 seconden aangaan als het normale licht uitvalt en minimaal een uur blijven branden. Anti-paniekverlichting hoeft dus niet continu te branden zoals bij de vluchtrouteaanduiding wel het geval is. 

Toepassing anti-paniekverlichting
Anti-paniekverlichting moet aanwezig zijn in ruimtes waar zich groepen mensen kunnen bevinden, zoals in een vergaderruimte of kantine. 

De NEN-EN 50172 zegt het volgende over over ruimtes waar antipaniekverlichting aanwezig moet zijn: “Ruimten of niet gedefinieerde vluchtroutes in hallen of gebouwdelen groter dan 60 m2, of kleinere ruimten wanneer daar een mogelijk gevaarlijke situatie kan ontstaan, zoals bij gebruik door grote groepen mensen.”

Voorkomen onveilige situaties
De belangrijkste functie van anti-paniekverlichting is dat een groep mensen op een veilig manier een ruimte kan verlaten in het geval dat de verlichting uitvalt. Een deur van een ruimte zoeken in het donker  in het geval van paniek kan zorgen voor onveilige situaties. 

 

 

 

Was dit antwoord nuttig?
Dankjewel dat je hebt meegeholpen aan deze kennisbank!
Wij ontvangen graag een suggestie om dit antwoord te verbeteren.

Support

Heb je een vraag over dit onderwerp?

026 3 846 846
Stuur ons een mail

1

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag als je vragen hebt.

Hoi, ik ben Roderik

Ik help je graag bij al je vragen.