Welke noodverlichtingpictogrammen gebruik ik op welke plek?

Om antwoord te geven op de vraag: welke noodverlichtingpictogrammen gebruik ik op welke plek, kunnen we onszelf eerst de vraag stellen waarom er pijlen op de noodverlichtingspictogrammen staan? Het antwoord is simpelweg hierop: om de vluchtrichting aan te geven. Om verwarring en paniek bij een ontruiming te voorkomen is het dan ook slim om mensen via de pictogrammen zo snel mogelijk naar buiten te wijzen. En dus bijvoorbeeld geen twee pictogrammen in tegenovergestelde richting bij elkaar te plaatsen.

Welke pictogrammen gebruik je op welke plek?

Pijl omhoog

Een pictogram met pijl omhoog wordt ingezet bij een vluchtrichting rechtdoor of omhoog. Bij een vluchtrichting via de trap naar boven is dit pictogram wenselijk omdat omhoog vluchten geen natuurlijke vluchtrichting is.

Pictogram-pijl-omhoog-Famostar

Pijl omlaag

Het pictogram met de pijl naar beneden kun je toepassen bij een vluchtrichting naar beneden. Als de vluchtroute via de trap naar beneden loopt is dit in veel gevallen wel duidelijk waardoor een aanduidingsarmatuur met pictogram overbodig is.

Pictogram-pijl-omlaag-Famostar

Pijl rechts

Het pictogram met de pijl naar rechts geeft een richtingsverandering van de vluchtweg aan, in dit geval naar rechts.

Pijl-naar-rechts-Famostar

Pijl links

Een pictogram waarbij de pijl naar links wijst geeft een richtingsverandering van de vluchtweg aan, in dit geval naar links.

Pijl-naar-links-Famostar

Brandblusser / Brandslanghaspel

De norm NEN-EN 1838 staat dat nabij elk onderdeel van brandblusapparatuur noodverlichting met 5 lux geplaatst moet worden. Het plaatsen van een pictogram bij brandblusapparatuur helpt om nog meer aandacht hierop te vestigingen, zodat mensen sneller gebruik kunnen maken van de apparatuur. Ideaal hiervoor is een combinatiearmatuur, welke bestaat uit combinatie van vluchtwegaanduiding en vluchtwegverlichting. Zo kun je met één armatuur de brandblusapparatuur met 5 lux aanlichten en nog meer laten opvallen door het gebruik van onderstaande pictogrammen.

brandblusser-picto-Famostar

brandslanghaspel-picto-Famostar

Noodverlichting van Famostar

Al 65 jaar zijn wij specialist in noodverlichting. Al onze noodverlichting wordt ontworpen en geproduceerd in Velp. We besteden aandacht aan de verduurzaming van onze producten en ons bedrijf. Dat doen we door onderzoek naar materialen en herkomst hiervan. Onze NiMH accutechnologie zorgt bijvoorbeeld voor de minste belasting op het milieu en is het best recyclebaar. Op de nieuwe accu’s wordt dan ook 8 jaar accugarantie gegeven. We ontwikkelen onze producten voor een lange levensduur daarom geven we 10 jaar garantie op de armaturen.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Bekijk al onze vluchtrouteaanduiding

Op zoek naar vluchtrouteaanduiding van de hoogste kwaliteit?

Deel het kennisbank artikel:

Verbreed én verdiep uw kennis over noodverlichting.

Kenniscentrum Noodverlichting logo

Gerelateerde kennisbank artikelen

Productgericht

De beschermingsgraden tegen water- en stofdichtheid voor noodverlichting worden uitgedrukt in een IP-waarde. Een IP-waarde bestaat uit twee cijfers.

Productgericht

Sinds 2021 is er een vernieuwde versie van de NEN 3011 met de mogelijkheid om een specifieke route aan te duiden voor ‘personen met een mobiliteitsbeperking’.

Productgericht

Afstandstabellen zijn nodig om noodverlichting te projecteren. Met een voorbeeld leggen we je uit hoe je de afstandstabellen moet gebruiken.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales