Wat is het juiste moment om over te stappen van TL naar led?

Veel gebouwen zijn vandaag de dag nog volledig voorzien van TL-noodverlichting. De laatste jaren heeft led zich echter als lichtbron bewezen. Led is kostenbesparend wat betreft energie en onderhoud. Veel bedrijven worstelen met de vraag wanneer over te stappen van TL naar led.

Wanneer vervangen?

In het kader van het klimaat- en energieakkoord zijn bedrijven die vanaf 50.000 kWh elektriciteit per jaar verbruiken verplicht energiebesparende maatregelen te treffen wanneer die een terugverdientijd van vijf jaar of minder hebben. De maatregel betreffende noodverlichting stelt dat alle TL armaturen vervangen moeten worden door led armaturen. De vraag is echter nog steeds, wanneer moet dit gebeuren?

Volgens de Erkende Maatregelen Lijst (EML), gepubliceerd in de Staatscourant, moet dit op een ‘natuurlijk moment’ gebeuren. Een natuurlijk moment is het moment dat er onderhoud gepleegd wordt aan het armatuur. Een TL-buis moet bijvoorbeeld jaarlijks vervangen worden. Dit moment wordt aangemerkt als een natuurlijk moment om dit armatuur te vervangen van TL naar led.

Hiernaast heeft de installateur en/of gebouweigenaar natuurlijk ook de mogelijkheid om het armatuur op een ander moment te vervangen. Bijvoorbeeld bij een renovatie van het gebouw.

Hoe vervang ik een TL armatuur voor een led armatuur?

Directe vervanging van een TL armatuur is nog vrij lastig doordat led armaturen veel compacter zijn. Voorbeelden hiervan zijn TL armaturen die in een systeemplafond zijn bevestigd of armaturen aan een kozijn. In samenwerking met de markt heeft Famostar hiervoor renovatiesets ontwikkeld om een oplossing te bieden voor dit probleem.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Bekijk al onze vluchtrouteaanduiding

Op zoek naar vluchtrouteaanduiding van de hoogste kwaliteit?

Deel het kennisbank artikel:

Verbreed én verdiep uw kennis over noodverlichting.

Kenniscentrum Noodverlichting logo

Gerelateerde kennisbank artikelen

Productgericht

De beschermingsgraden tegen water- en stofdichtheid voor noodverlichting worden uitgedrukt in een IP-waarde. Een IP-waarde bestaat uit twee cijfers.

Productgericht

Afstandstabellen zijn nodig om noodverlichting te projecteren. Met een voorbeeld leggen we je uit hoe je de afstandstabellen moet gebruiken.

Productgericht

Noodverlichting is een veiligheidsproduct. Daarom is het zo belangrijk dat je deze correct installeert. Hier leest je hoe je dat precies doet.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Rayonindeling Famostar
Famostar medewerkers sales