Hoe zijn de armatuurcodes opgebouwd?

PPA-1, WPD-1 of V-230? Wat is de logica van onze armatuurcodes? Onze armatuurtypes hebben niet zomaar een code; daar is over nagedacht! Iedere productfamilie kent meerdere varianten, afhankelijk van de gevraagde toepassing of specificaties. Wij laten je graag zien hoe je aan de hand van de armatuurcode kunt bepalen welk type armatuur je nodig, of in handen hebt.

Armatuurcode

In een productomschrijving zie je eerst de productfamilie staan, gevolgd door de armatuurcode. Door middel van een viertal voorbeelden maken we je wegwijs door de verschillende armaturen en hun omschrijvingen:

Letters en cijfersBetekenis
AAutomatisch test systeem ATS
CC lens: geeft een groot, cirkelvormig lichtpatroon op de vloer. De C ook kan verwijzen naar dezelfde lens onderaan een vluchtwegaanduidingsarmatuur (Combinatiearmatuur)
CIPlafond inbouw bij de CELO familie
CSPlafond opbouw bij de CELO familie
CinemaZwarte armaturen (RAL 9005)
DDALI
ESArmatuuraanduiding voor de S-Sense familie
GA69Armaturen voorzien van een GA69 spanningsrailadapter
IInbouw plafond
LL-lens: geeft een langwerpig lichtpatroon op de vloer
P- Als voorste letter: Plafondmontage - Als 2e letter: Pendel of Permanent (bij aanduidingsarmaturen én bij verlichtingsarmaturen die geschakeld kunnen worden met een L’ aansluiting)
S- Als voorstel letter (alleen bij de D-Sign familie): opbouwmontage - Als letter in de armatuurcode: SmartScan - Als losse letter: Spot-lens. Geeft leesbare verlichting (5 lux) conform NEN-EN 1838
V(Vluchtweg-)verlichting of Anti-paniekverlichting
WWandmontage
XLXL lens: geeft een extra langwerpig lichtpatroon voor lange gangen
1minimaal 1 uur autonomietijd bij decentraal gevoede noodverlichting
230centraal gevoede noodverlichting

GO! WPA-1

Go! is een veel toegepast armatuur voor vluchtrouteaanduiding. In de armatuurcode staat de eerste letter voor de montagewijze; W voor wand en P voor plafond. Go! WPA-1 wordt dus aan de wand gemonteerd. De tweede letter, de P, staat voor permanent. Alle aanduidingsarmaturen branden permanent om te voldoen aan de zichtbaarheidseisen. Go! WPA-1 is een decentraal gevoed systeem, dat standaard is uitgerust met een Automatisch Test Systeem (ATS). Je herkent deze armaturen aan de letter A. Tot slot wordt de autonomietijd genoemd, die conform het bouwbesluit één uur bedraagt.

CELO CI VD-1C

De CELO wordt voor vluchtweg- of antipaniekverlichting toegepast. Van dit armatuur zijn een inbouw (CI) en een opbouw (CS) versie beschikbaar. Net als vrijwel alle decentraal gevoede Famostar armaturen, is CELO te monitoren met het DALI-protocol. Armaturen die compatibel zijn met dit systeem hebben de letter D op de plaats waar anders een A zou staan. Op het einde van de armatuurcode vindt u daarnaast de letter C, L, S of XL. Deze letters staan voor het type lens. De cirkelvormige C-lens is ideaal voor open ruimtes, de langwerpige L-lens voor gangen, de S-lens om een lichtniveau van 5 lux te bereiken op EHBO-dozen en brandblussers, en de XL- lens is er speciaal voor de extra lange gangen.

Pro Plus V-230

Pro armaturen zijn bestand tegen buitengewone omstandigheden. Voor vluchtwegverlichting is er een plusversie beschikbaar, voor grote hoogtes of een hogere lichtopbrengst. De Pro Plus V-230 is het armatuur dat bij spanningsuitval gevoed wordt via een speciale 230 volt noodverlichtingscentrale. Deze armaturen zijn te herkennen aan de cijfers 230 in de omschrijving. Ze hebben géén eigen netwachter, géén accu en de autonomietijd wordt bepaald vanuit centrale.

D-Sign ISPS-1 Cinema

Dit is een plafond inbouwarmatuur uit de D-Sign familie. De P staat hier voor het eerder genoemde permanente branden. De laatste letter in de armatuurcode, hier de S, geeft aan dat het een SmartScan variant is. Deze D-Sign heeft minimaal 1 uur autonomie bij spanningsuitval, en het is een zwarte versie.

Armatuurcode
Medewerker Famostar algemeen
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met Famostar

Bekijk al onze vluchtrouteaanduiding

Op zoek naar vluchtrouteaanduiding van de hoogste kwaliteit?

Deel het kennisbank artikel:

Verbreed én verdiep uw kennis over noodverlichting.

Kenniscentrum Noodverlichting logo

Gerelateerde kennisbank artikelen

Productgericht

De beschermingsgraden tegen water- en stofdichtheid voor noodverlichting worden uitgedrukt in een IP-waarde. Een IP-waarde bestaat uit twee cijfers.

Productgericht

Sinds 2021 is er een vernieuwde versie van de NEN 3011 met de mogelijkheid om een specifieke route aan te duiden voor ‘personen met een mobiliteitsbeperking’.

Productgericht

Afstandstabellen zijn nodig om noodverlichting te projecteren. Met een voorbeeld leggen we je uit hoe je de afstandstabellen moet gebruiken.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales