10 mei 2017

De verplichte CE markering komt niet zo maar uit de lucht vallen

Op alle industriële producten die je koopt staat de verplichte CE-markering. Een fabrikant of importeur verklaart hiermee dat het product voldoet aan de relevante Europese wetgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Deze CE-markering vindt u ook op al onze noodverlichtingarmaturen. Maar voordat wij deze markering mogen toevoegen, moeten er heel wat stappen ondernomen worden.

Zelf testen of uitbesteden voor de verplichte CE-markering?
Om een productkeuring uit te voeren voor een verplichte CE-markering zijn er Europese productnormen geschreven. Belangrijke Europese richtlijnen voor verlichtingsproducten zijn onder andere 2014/30/EU (Elektro Magnetische Compatibiliteit) en 2014/35/EU (Low Voltage Directive). Een fabrikant heeft de keuze om zijn producten zelf te testen of om een onafhankelijke organisatie in te schakelen. Wij kiezen er meestal voor om Famostar producten bij onze buurman, de DEKRA, te laten testen. Hiervoor leveren wij een aantal representatieve armaturen aan en een dossier met schema’s, stuklijsten, datasheets, handleidingen en tekeningen. Vervolgens gaat de DEKRA aan de slag met de verschillende testen.

Verplichte CE markering
CE markering test

LVD test

Bij LVD testen wordt de elektrische veiligheid van de producten bekeken. De veiligheid op componentniveau en de kruip- en luchtwegen worden gecontroleerd. Dit gebeurd door de producten versneld te verouderen in een oven met verhoogde temperatuur, waarbij de armatuur met een genormeerde reeks schakelproeven aan en uit gezet wordt. Daarna worden de IP en IK klasse bepaald, net zoals de lumen output na 1 uur autonomie.

EMC test

Bij de EMC testen wordt gekeken of de armatuur niet te veel (radio)storing uitstraalt. Een armatuur moet immuun zijn voor elektromagnetische straling. Met andere woorden: de werking van de armatuur mag niet gestoord worden als er een brandweerman met een mobiele telefoon of portofoon in de buurt komt. Ook moet een armatuur bestand zijn tegen spanningspieken op het lichtnet.

Resultaten van de testen voor de verplichte CE-markering

De resultaten van de testen worden vastgelegd in gestandaardiseerde testrapporten. Als het eindresultaat positief is, kan de fabrikant aan de hand van deze rapporten (en eigen testresultaten) een CE-verklaring van overeenstemming opstellen. Om zo op de producten de CE-markering te kunnen toevoegen. Het duurt dus wel even voor er CE op een product staat.

Resultaten CE testen

Meer weten over onze noodverlichting?

Bekijk hier ons volledige assortiment.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Deel de blog:

Andere blogs

Klaar voor de toekomst met bio-circulaire noodverlichting van Famostar

Klaar voor de toekomst met bio-circulaire noodverlichting

Klaar voor de toekomst met bio-circulaire noodverlichting. Wat is het en hoe draagt het bij?
Dim-armaturen-3

Dim-armaturen in informele omgevingen

Onopvallende noodverlichting met Dim armaturen.
Pijl omhoog of pijl omlaag 3

Pijl omlaag of pijl omhoog?

Pijl omhoog of pijl omlaag? Hoe zit het met de oude en de nieuwe normen.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales