Testsystemen

Onze decentraal gevoede armaturen zijn uitgerust met een Automatisch Test Systeem (ATS) of een DALI-communicatiemodule. Onze centraal gevoede armaturen worden bewaakt en getest door ons centraal gevoede systeem EBS.

ATS (Automatisch Test Systeem)

Automatisch testende armaturen hebben een interne klok die op vaste tijdstippen functie- of autonomietesten opstart. Tijdens een functietest verifieert de armatuur of de lichtbron in combinatie met de accu goed werkt, tijdens een autonomietest of de autonomietijd (minimaal 1 uur in Nederland) gehaald wordt.

De eerste automatische test begint 35 uur nadat de netspanning voor de eerste keer op de armatuur is aangesloten. Sluit u de armatuur bijvoorbeeld aan om 15:00 uur dan zal de test beginnen om 2:00 uur. Elke volgende test zal op hetzelfde tijdstip van de dag plaats vinden als de eerste test. Wil je de testtijd opnieuw instellen, maak dan de armatuur spanningsloos door het binnenwerk uit het plug-in systeem te nemen en ontkoppel de accu. Door de armatuur op het juiste tijdstip weer aan te sluiten, bepaal je het nieuwe gewenste tijdstip van testen. Handig voor locaties waar het automatisch testen als storend ervaren kan worden, zoals in een restaurant, bioscoop of theater.

Testsystemen

A = autonomietest. Eerste test na 35 uur, daarna elke 26 weken. Duurt minimaal 1 uur.
F = functietest. Eerste test na 4 weken, daarna elke 4 weken. Duurt minimaal 1 minuut bij led-armaturen en 10 minuten bij TL-armaturen.

DALI

Het is mogelijk je decentrale noodverlichtingsinstallatie centraal te bewaken en beheren vanaf één werkplek met onze armaturen uitgerust met een DALI-communicatiemodule (‘Digital Addressable Lighting Interface’). Op deze manier heb je een overzichtelijke, adequate en actuele status van het functio­neren van het systeem. Ook kun je door middel van de logboekfunctie het onderhoud aantoonbaar registreren.

Armaturen

Onze DALI-armaturen voldoen aan de noodverlichtingfunctionaliteit zoals beschreven in DALI-normen IEC 62386-101 en -202 (Noodverlichting). Functionaliteiten bestaan onder andere uit het aan- of uitzetten van permanente, geschakelde verlichtingsarmaturen (bijv. dag-/nachtverlichting), testen van armatuur (accu en lichtbron), vrije planning van het tijdstip van de autonomietest (> 1 uur) en de functietest (> 1 minuut) en het uitlezen van de status van armatuur (bijv. normaal/noodbedrijf, laden of opgeladen, aantal branduren). Overige functionaliteiten zijn afhankelijk van het gekozen gebouwbeheersysteem.

Let op! Visuele inspectie van de noodverlichtingsinstallatie is nog steeds elk jaar verplicht. Ook adviseren wij de accu binnen een vaste periode preventief te vervangen.

DALI systeem

Informatie

Wij bieden centrale DALI-systemen en de installatie daarvan niet aan. Dit maakt dan ook geen onderdeel uit van onze offertes. Voor een succesvolle DALI-implementatie zijn een gedetailleerd systeemontwerp en een duidelijke plan voor de systeemintegratie van groot belang. Onze armaturen zijn getest op een systeem van het fabricaat Helvar. Wij adviseren contact op te nemen met Helvar Nederland voor advies en prijzen. Zij kunnen tevens de systeemintegratie voor je verzorgen.

EBS

EBS, het centraal gevoede systeem van Famostar, bewaakt centraal de netspanning en voorziet permanente en niet-permanente armaturen van spanning in nood. Alle armaturen worden aangesloten op één kast met accu’s die voldoende capaciteit hebben om alle armaturen minimaal één uur te laten branden. Het onderhoud aan de accu’s kan daardoor op één centrale locatie binnen het gebouw plaatsvinden en niet per individueel armatuur. Alles is via een gemakkelijk bedieningspaneel met uitleesvenster te monitoren.

  • De EBS voldoet aan de NEN-EN 50171 en NEN-EN 50172.
  • De EBS is standaard voorzien van groepsbewaking (NEN-EN 50171). De stroom door een groep van armaturen wordt tijdens de test gemeten. Bij afwijkingen volgt een foutmelding die aangeeft in welke groep een armatuur defect is.
  • De EBS is volledig zelftestend (ATS) (NEN-EN 50172). Dit betekent dat het systeem de batterij, de eigen functie en de aangesloten armaturen bewaakt. Het systeem is beschermd tegen kortsluiting en overbelasting.
  • Verlichtingsarmaturen die voldoen aan NEN-EN-IEC 60598-2-22 kunnen aan deze noodstroomvoorziening worden gekoppeld om specifieke werkzaamheden te kunnen blijven uitvoeren of veilig te kunnen afronden.
EBS systeem

Er vallen een tweetal systemen onder de EBS, de EBS Master en de EBS Compact:

  1. Voor grote installaties, of wanneer het individueel testen van armaturen gewenst is, is de EBS Master geschikt.
  2. Voor een kleine installaties is de EBS Compact 480 W/3 geschikt, voor middelgrote de EBS Compact 1000 W/3.

EBS: een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk systeem. Neem contact met ons op voor ondersteuning bij het selecteren en samenstellen van uw centraal gevoede systeem.

Download hier de EBS folder

Laat hieronder je gegevens achter en je ontvangt de folder per mail.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales