8 april 2020

Noodverlichting vervangen van tl naar led: hoe informeer je de klant?

In 2013 werd het Energieakkoord voor duurzame groei gesloten. Dit is een overeenkomst tussen 47 verschillende partijen, waaronder; overheden, werkgevers, vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties, andere maatschappelijk organisaties en financiële instellingen. Het doel van het Energieakkoord was de energievoorziening van Nederland duurzamer maken. De afspraken gaan over energiebesparing, duurzame opwekking, schone technologieën en klimaatbeleid. Het Klimaatakkoord uit 2019 bouwt voort op het Energieakkoord en is gericht op de periode vanaf 2030.

Maatregelen voor noodverlichting

Een erkende maatregel voor noodverlichting die in het Klimaatakkoord beschreven staat is: ‘armaturen voor vluchtwegaanduiding moeten vervangen worden door types van led’. De vervanging mag plaatsvinden op ‘een natuurlijk moment’. Er hoeft dus niet meteen een totale renovatie plaats te vinden, maar de armaturen mogen geleidelijk vervangen worden op een moment dat ze echt aan vervanging toe zijn.

Noodverlichting renovatieset
Noodverlichting vervangen van tl naar led

Tips om je klanten te informeren

  1. Zorg dat je zelf goed op de hoogte bent: voor 19 bedrijfstakken zijn lijsten met verplichte ‘erkende maatregelen’ vastgesteld. Onder deze bedrijfstakken vallen onder andere; onderwijsinstellingen, detailhandel, kantoren en bedrijven in de agrarische sector. Een maatregel die bij alle 19 bedrijfstakken genoemd wordt is, het vervangen van tl-vluchtwegaanduiding voor types met led.
  2. Besparen met led-noodverlichting: omdat de armaturen pas vervangen hoeven te worden op het moment dat ze daar aan toe zij, is de investering niet heel hoog. Wel is het zo dat er op energiekosten een duidelijke besparing is. De meeste tl-armaturen verbruiken al snel meer dan € 25 per jaar aan energie, terwijl dat voor led-armaturen maar € 7 per jaar is. De investering verdient zichzelf dus al snel terug.
  3. Milieu aspecten van led-noodverlichting: al met al zijn led-armaturen beter voor het milieu dan tl-armaturen. Ze verbruiken minder energie, maar gebruiken ook niet de NiCd accu’s die de tl-armaturen gebruiken. Led-armaturen maken gebruik van de minder milieubelastende NiMH accutechnologie.
  4. Het bieden van oplossingen: de armaturen mogen op een ‘natuurlijk moment’ vervangen worden. Er hoeven dus niet meteen grote renovatieprojecten opgestart te worden, maar op het moment dat een armatuur aan vervanging toe is kan hier een led-armatuur voor teruggeplaatst worden.

Meer weten?

Wil je meer weten over één van de onderwerpen die in dit artikel besproken worden? We schrijven regelmatig whitepapers over actuele onderwerpen binnen onze branche. Zo hebben we er één over de energietransitie en één over de nieuwe NiMH accutechnologie.

Zelf alvast berekenen hoeveel je kunt besparen met jouw noodverlichting vervangen van tl naar led? Klik hieronder voor de TCO-tool en bereken wat jouw investering is en hoeveel het vervangen van tl naar led je oplevert.

Van tl naar led whitepaper

Alvast berekenen hoeveel je kunt besparen?

Download onze total-cost-of-ownership tool.

Medewerker Famostar sales
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Neem direct contact op met de binnendienst

Deel de blog:

Andere blogs

Klaar voor de toekomst met bio-circulaire noodverlichting van Famostar

Klaar voor de toekomst met bio-circulaire noodverlichting

Klaar voor de toekomst met bio-circulaire noodverlichting. Wat is het en hoe draagt het bij?
Dim-armaturen-3

Dim-armaturen in informele omgevingen

Onopvallende noodverlichting met Dim armaturen.
Pijl omhoog of pijl omlaag 3

Pijl omlaag of pijl omhoog?

Pijl omhoog of pijl omlaag? Hoe zit het met de oude en de nieuwe normen.

Wij staan voor je klaar

Onze klantenteams zijn verdeeld over vier rayons en worden ondersteund door de gehele organisatie. Zo heb je altijd een persoonlijk aanspreekpunt. Heb je een vraag? Neem contact op.

Famostar medewerkers sales